Zirkonyum kaplama son zamanların en çok tercih edilen kaplama türlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Bunun temel nedeni, zirkonyum kaplamaların diğer kaplama türlerine göre daha doğal bir görünüm sağlamasıdır. Estetik kaygılar hem hastalar hem diş hekimleri için ön planda olduğundan, zirkonyum kaplamanın uygulama sıklığı artmaktadır. Doğal ve estetik bir görünümü bir arada sunuyor olması dolayısıyla zirkonyum kaplama son derece avantajlı bir diş hekimliği prosedürü olma özelliği taşır.
Günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan diş kaplamaların metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki farklı türü bulunur. Metal destekli kaplamalar her ne kadar kendilerine göre birtakım avantajları beraberinde getirse de, hastalar kullanım aşamasında bazı zorluklarla karşı karşıya kalabilirler.
Zirkonyum diş kaplama ise metal desteksiz kaplamalar sınıfında yer alır. Kullanım kolaylığıyla öne çıkan metal desteksiz kaplamalar arasında önemli bir yere sahip olan zirkonyum diş kaplamaların sunduğu diğer bir avantaj ise, görünümlerinin porselen diş kaplamalara göre daha estetik olmasıdır. Sağladığı tüm avantajlar değerlendirildiğinde hem hastaların hem diş hekimlerinin zirkonyum diş kaplama tedavisine neden bu kadar çok talep gösterdiğini anlamak mümkün olabilir.
Zirkonyum dioksit altyapısına sahip bir porselen diş kaplama yöntemi olarak tanımlanabilen zirkonyum diş kaplamaların temel özelliklerinden biri metal içermemeleridir. Bu prosedür kapsamında, özel fırınlarda oksijenle birleştirilen zirkonyum zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılacak hale getirilir.
Sağladığı avantajlar sayesinde zirkonyum kaplama açık arayla son yılların en çok tercih edilen yöntemleri arasında ilk sıralarda yer alır. Dişlerinde çürük ya da çürükler bulunan veya daha beyaz ve estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir diş hekimliği prosedürüdür. Estetik açıdan sağladığı tatmin edici sonuçlar nedeniyle zirkonyum kaplama yaygın olarak ön grup dişlerde kullanılır. Dişin yüzeyine ya da eksik diş bölgelerine zirkonyum kaplama yapılabilir. Zirkonyum diş kaplama yüksek diş eti uyumluluğuna sahiptir. Zirkonyum dişlerin bakımına en az doğal dişler kadar özen gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
Zirkonyum diş kaplama tedavisinin hem alt hem üst dişlere uygulanması mümkündür. Zirkonyum diş kaplama arka grup dişlerde sağlamlık, ön grup dişlerde estetik görünüm sağlama imkanı sunar. Zirkonyum diş kaplamaların sağladığı pek çok farklı avantaj bulunmakla birlikte, bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Zirkonyum diş kaplamalar, özel bir fırınlama işlemine tabi tutulur. Bu sayede son derece sağlam bir yapıya sahip olurlar. Bunun sonucunda zirkonyum dişler çatlama, kırılma ve aşınmaya karşı yüksek dirençleriyle dikkat çekerler.
- Zirkonyum diş kaplamalar aynı zamanda korozyona karşı da yüksek dirençli çözümlerdir.
- Metal yapı içermeyen zirkonyum diş kaplamalar, doğal diş mineleri gibi ışık geçirgen bir yapıya sahiptirler. Buna bağlı olarak zirkonyum diş kaplamalar doğal beyaz bir görünüm sergilerler.
- Diş etine uyum sağlayan yapılarıyla diş eti sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunurlar.
- Zirkonyum diş kaplamaların uzun yıllar boyunca güvenli bir şekilde kullanılması mümkündür.
- Zirkonyum diş kaplamalar sıcak ya da soğuk hassasiyeti yaşanmasına neden olmazlar.
- Zirkonyum diş kaplamalar aynı zamanda metal destekli kaplamalardan farklı yapılarıyla ağızda tat değişimi yaşanması gibi istenmeyen durumları önlerler.
- Zirkonyum diş kaplamalar yine yüksek diş eti uyumlulukları sayesinde diş etlerinde koyu bir renk oluşmasına neden olmazlar, ağız kokusunun azalmasına yardımcı olurlar.
- Doğal dişlere oranla zirkonyum diş kaplamalarda renk değişimi oluşması riski daha düşüktür.
- Metal destekli kaplamaların neden olması olası alerjik reaksiyonlar, zirkonyum diş kaplama tedavisi ile önlenebilir.
- Zirkonyum diş kaplamaların parlak ve pürüzsüz bir yüzeyi olduğu için üzerlerinde plak birikmez.
Zirkonyum Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplamaların bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında, dişleri düzenli olarak kullanmak ve diş ipi kullanmak gelir. Dişlerin beyazlığını koruması sürecinde etkili ürünler olması nedeniyle günde iki kez ağız gargarası kullanılması önerilir.
Zirkonyum diş kaplamaların fırçalanması sırasında nazik hareketlerle ve hafifçe fırçalama yapmaya özen gösterilmelidir. Monolitik zirkonyum yapısal olarak daha mat görünümlü bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle, daha uzun ya da daha sert bir fırçalama sayesinde renginin açılabileceği gibi yanlış kanılara kapılmamak gerekir.
Zirkonyum kaplama dişleri etkili bir şekilde temizlemek için manuel ya da elektrikli diş fırçalarının kullanılması işlevsel bir çözüm olabilir. Ayrıca bakım sırasında dikkat edilmesi gereken diğer noktalar da göz ardı edilmemelidir. Aşındırıcı özelliğe sahip diş macunlarını düzenli olarak kullanmak, kaplama yüzeylerinin çizilmesine yol açabilir. Dişler fırçalandığı sırada aşırı basınç uygulamak, diş etlerinin incelmesi ve diş eti sorunları yaşanması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bunun yanı sıra sert kıllı bir diş fırçası kullanmak da diş etlerinde zarar yol açan bir unsur haline gelebilir. Kaplamaların kırılmasını önlemek için, kaplamalara zarar verebilecek sert yiyecekler beslenme programına dahil edilmemelidir.
Zirkonyum diş kaplama dişlerin diş ipiyle temizlenmesi sırasında izlenmesi gereken adımlar, doğal dişlerde yapılan uygulamadan farklı değildir. Zirkonyum kaplamaların diş ipiyle temizlenmesi için öncelikle yeterli uzunlukta diş ipi koparılır ve iki elin işaret parmağına birkaç tur olacak şekilde dolanır. Diş ipi baş parmakla tutulur ve iki diş arasındaki boşluktan kaydırılarak diş etinin sınırına kadar getirilir. Komşu iki dişin her iki yüzeyi de nazik bir şekilde temizlenmeye özen gösterilmelidir. Diş ipinin kullanılabilmesi için kaplamaların tek tek takılmış olması gerektiği unutulmamalıdır. Kaplamaların bitişik olması halinde diş ipi kullanılması söz konusu değildir.
Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Nasıl Uzatılır?
Zirkonyum kaplamalar besinleri normal bir şekilde çiğnemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir gülümsemeye sahip olma sürecinde önemli bir rol üstlenir. Bununla birlikte kaplamaları uzun süre boyunca ve sağlıklı bir şekilde kullanmak için bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Zirkonyum kaplamalar doğru hastaya, doğru teknikler ve doğru malzemeler kullanılarak uygulanınca uzun süreli kullanım imkanı elde edilebilir. Bununla birlikte kaplamaların ömrü doğrudan doğruya hastanın ağız ve diş hijyeni ile ağız bakım rutini alışkanlıklarına bağlı olmaktadır. Bu yüzden dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca antibakteriyel bazlı gargaralar kullanılarak ağız içi temizlenmelidir.
Özellikle uyku sırasında dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak zirkonyum kaplama dişlere en çok zarar veren unsurlardan biridir. Bunun için gece koruyucusu olarak da adlandırılan ve tutucuya benzer ürünler kullanılabilir. Bu sayede alt ve üst dişlerin birbiriyle teması, ayrıca kaplama dişlerin zarar görmesi önlenebilir.
Buz çiğneme, kalem kemirme, tırnak yeme ya da kaplama dişlere zarar vermesi olası sert gıdaları tüketme gibi alışkanlıklardan uzak durmak kaplama dişlerin uzun süreli ve sağlıklı kullanımı açısından çok önemlidir. Bireyler ağız ve diş sağlıkları için diş hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmelidir. Böylece gerek zirkonyum diş kaplamalarda gerek farklı diş kaplamalarda karşı karşıya kalınması olası bir hasar erken tespit edilebilmekte ve tedavi edilebilmektedir.