Ağız ve diş sağlığı estetik bir görünüme sahip olma noktasında üstlendiği rolün yanı sıra tüm vücut sağlığı üzerindeki etkisi nedeniyle de çok önemlidir. Diş ve diş eti sorunları yaşayan pek çok kişi istedikleri gibi gülemez, konuşamaz ve fotoğraf çekilemez. Bu tür eylemler sırasında çoğunlukla kendilerini elleriyle ağızlarını kapamak zorunda hissederler. Buna dayanarak ağız ve diş sağlığının kötü, dişlerin estetikten uzak görünümünün öz güven eksikliği gibi çeşitli psikolojik olumsuzluklar yaşamasına neden olduğu söylenebilir.
Son yıllarda giderek daha sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinin başında diş kaplama tedavileri gelir. Çünkü diş kaplama tedavisi sayesinde, dişlerdeki hasarları ve çekilen dişlerin eksikliklerini gidermek için protez uygulamaları gibi masraflı ve kapsamlı prosedürlere gerek kalmadan, daha kullanışlı, pratik ve uygun fiyatlı bir çözüme erişilebilir.
Diş hekimliği alanında sürekli yaşanan gelişmeler sonucunda sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip dişlere sahip olmak çok daha kolay bir hale gelmiştir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybının görüldüğü dişlerin üzeri diş şeklinde materyallerde kaplanarak uygulanan diş kaplama tedavisi, dişlerin çok daha uzun ömürlü olmasını sağladığı gibi dişlerde herhangi bir zarara da neden olmaz.
Diş kaplama tedavisi sırasında farklı materyallerin kullanılması tercih edilebilir. Zirkonyum diş kaplama, son yıllarda en çok tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinden biridir. En çok tercih edilen kuron tiplerinden biri olan zirkonyum kron, aynı zamanda herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorunu olmamasına karşın daha estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişilerin sıklıkla başvurduğu bir diş hekimliği prosedürü olma özelliği taşır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Beyaz toz seramik bir malzeme olan zirkonyum dioksit kullanılarak üretilen diş kronu, zirkonyum diş kaplama olarak adlandırılır. Zirkonyum diş kaplama seramik özellikleri ve tek bloktan frezelenmiş olması sayesinde son derece güçlü bir diş protezidir. Zirkonyumun sahip olduğu güç sayesinde, metallerle yapılanlara göre çok daha ince diş kronları üretilmesi mümkün olur. Güçlü ancak ince bir diş kronu oluşturulduğunda, kaplamayı yerleştirmek için çıkarılması gereken sağlıklı diş dokusu minimize edilir. Tüm bu nedenlerden dolayı zirkonyum diş kaplama en avantajlı dental prosedürler arasında ilk sıralarda gelir. Diş hekimlerinin her zaman için öncelikli hedefi, hastaların doğal dişlerini mümkün olduğunca korumak ve sağlıklı bir gülümsemeye uzun yıllar boyunca sahip olma imkanı vermek olduğundan; zirkonyum diş kaplama son derece işlevsel bir tedavi olarak öne çıkar.
Yaş aşmaya bağlı olarak zaman içerisinde dişlerin dayanıklılığını ve beyazlığını kaybettiği görülebilir. Ağız içerisindeki çürükler ve kırıklar ağız yapısının sağlığının bozulmasına neden olabilir. Estetik diş hekimliği uygulamaları dişlerin eski görünümüne ve sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Zirkonyum kaplama, sahip olduğu özellikler ve sağladığı avantajlar sayesinde metal kaplamaların yerini alan bir prosedürdür. Doğal görünümlü dişlere sahip olan kişilerin giderek daha çok tercih ettiği yöntemler arasında ilk sıralarda gelir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanmadan önce hasta muayene edilir ve tedaviye uygun olup olmadığı değerlendirilir. Zirkonyum diş kaplama tedavisinden optimum fayda sağlanabilmesi için hastanın diş etleri sağlıklı olmalıdır. Zirkonyum kaplama yapılacak hastanın diş etlerinde sorunlar varsa, öncelikle diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir. Tedaviden sonra iyileşme süreci tamamlanınca, estetik açıdan bir değerlendirme yapılır.
Gummy Smile sorunu yaşayan yani gülme hattı yüksek olan hastalarda diş eti boylarının gerekli şekilde seviyelendirilmesine ihtiyaç duyulur. Gerek duyulan düzenlemeler yapıldıktan sonra özel ölçü maddeleri kullanılarak ölçü alınır. Ölçülere göre dişler kesilir, diş yapısı tarayıcılar yardımıyla üç boyutlu olarak bilgisayara aktarılır.
CAD/CAM sistemi kullanılarak zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılacak zirkon bloklar hazırlanır, bu sayede dişlerin alt yapısı hazırlanır. Zirkonyum oksit bloklara aktarıldıktan sonra dişler şekillendirilerek fırınlama aşamasına geçilir. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından alt yapıların üzerine, hastanın doğal diş rengiyle uyumlu renkte porselenler eklenmektedir. Alt yapı provaları esnasında ağız içinde hiçbir sorun yaşanmazsa son düzenlemeler yapılır. Pürüzsüz ve cilalı yüzeye sahip zirkonyum diş kaplamalar hastanın dişlerinin üzerine yapıştırılarak gerekli sabitleme işlemi gerçekleştirilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi esnasında hastanın dişleri küçültülmek için kesilir. Bu işlem yapılmadan önce lokal anestezi uygulanır. Ölçülerin alınması ve ağız içi tarama işlemleri de herhangi bir acıya ya da ağrıya neden olmadığından, zirkonyum diş kaplama tedavisi acısızdır, denilebilir.
Zirkonyum Kaplama Arka Dişlere Uygulanabilir mi?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi arka dişlere de uygulanabilir. Arka dişler çiğneme sürecinde aktif rol oynadığı için baskıya karşı dirençli bir yapıları olması önemlidir. Zirkonyum kaplama dayanıklılığı ve yüksek direnç özelliği sayesinde gerek ön gerek arka dişlerde güvenli bir kullanım imkanı sunar.
Zirkonyum Diş Kaplama İçin Renk Seçeneği Var mı?
Zirkonyum diş kaplama söz konusu olduğunda pek çok farklı renk seçeneği bulunur. Bu sayede her hasta için doğal diş renklerine uygun renkte seçim yapma imkanı elde edilebilir. Çoğu kişi dişlerinin bembeyaz ve parlak görünmesini istese de, zirkonyum diş kaplama için renk seçimi sırasında hastanın ten rengiyle uyumlu bir renk tercih edilmelidir. Bu sayede doğal ve estetik bir görünüm yakalamak mümkün olur.
Ten rengiyle uyumsuz diş renklerinin tercih edilmesi halinde estetik açıdan hoş olmayan bir görünüm elde edilmesi riski yüksektir. Dişlerin aşırı beyaz olması görünümün doğallığının bozulmasına, rahatsız edici bir görüntü ve takma diş algısı oluşmasına neden olabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Rengi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Özellikle zirkonyum diş kaplamanın görünen dişlerin olduğu bölgeye uygulanacağı durumlarda hastanın doğal diş rengiyle uyumlu seçim yapmak kritik bir önem taşır. Hedeflenen uyumu sağlamak için zirkonyum diş kaplama rengi seçilmeden önce, doğal dişlerin yüzeyindeki lekeleri temizlemek gerekir. Dişlerin baştan sona aynı renkte olmadığı, farklı nedenlere bağlı olarak dişlerin köklerine doğru olan renklerle ortadan kenarlara doğru olan renklerin farklılaşabileceği unutulmamalıdır. Bu nokta göz önünde bulundurulmalı, renk gradyanına uygun bir şekilde seçim yapmaya özen gösterilmelidir.
Zirkonyum Kaplama Kullanım Ömrü Ne Kadar?
Zirkonyum kaplama kullanım ömrü ortalama 5 ila 15 yıldır. Tedavi alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından kaliteli materyaller kullanılarak uygulanır, tedaviden sonra düzenli ve eksiksiz bir bakım yapılırsa; zirkonyum kaplama ömrü 20 yıla kadar uzayabilir.
Zirkonyum kaplamaların uzun bir süre boyunca kullanılabilmesi için dişler her gün en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca yemeklerden sonra dişlerin arasında kalan yemek artıklarının giderilmesi için düzenli olarak diş ipi kullanılması dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli konudur. Tüm bunlara ek olarak günde 2 kez gargara yapmak, zirkonyum kaplamaların uzun süreli olarak kullanılabilmesi için diş hekimleri tarafından önerilir.
Zirkonyum Kaplama Ne Kadar Sürede Uygulanır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde hastadan ölçü alınmasının ardından laboratuvar aşaması genellikle 4 ila 5 gün içinde tamamlanır. Dişlerin kesilmesi, ölçülerin alınması, planlama yapılması, prova ve kalıcı yapıştırma süreçleri dahil olmak üzere zirkonyum diş kaplama genellikle 1 hafta içinde uygulanır.