Zirkonyum diş hekimliği prosedürlerinde her geçen gün daha sık kullanılan, beyaz renkli ve biyo uyumlu bir yarı metaldir. Zirkonyumun beyaz rengi, bu materyalin diş kaplama tedavilerinde daha sık kullanılmasının nedenlerinden biridir. Ancak sert bir yapıya sahip olmasından dolayı zirkonyum kaplamalar konusunda bilgisayar destekli üretim sistemlerinin kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Yalnızca monolitik olarak adlandırılan zirkonyum blokların kullanılması ya da üzerlerine porselen kaplama yapılması yoluyla zirkonyum diş elde edilebilir. Monolitik zirkonyum kaplamalar, üzerine porselen işlenen kaplamalardan daha dayanıklıdırlar. Bunun yanı sıra zirkonyum kaplamaların estetik açıdan çok daha iyi bir görünüme sahip olduğu bilinir. Hasta özelinde hangi uygulama ile daha etkili sonuçlar alınacağı değerlendirilir, buna bağlı olarak uygulanacak olan prosedür diş hekimi tarafından belirlenir.
Günümüzde en sık uygulanan estetik diş hekimliği uygulamalarının başında diş kaplama gelir. Uygulamanın pratik olması ve estetik sonuçlar sağlaması nedeniyle diş kaplama prosedürüne sıklıkla başvurulur. Bunun doğal bir sonucu ise daha beyaz ve estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişilerin “Zirkonyum kaplama nedir?” sorusuna bir yanıt aramasıdır.
Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısıyla güçlendirilen porselen diş kaplama yöntemidir. Diş kaplamalar metal içeren kaplamalar ve metal içermeyen kaplamalar olarak iki farklı sınıfta kategorize edilebilir. Zirkonya seramiği, zirkonyumun özel yöntemler kullanılarak oksijenle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkar ve elde edilen seramik diş kaplama tedavilerinde kullanılır.
Zirkonya seramiği sağladığı pek çok farklı avantaj sayesinde, diş kaplama tedavilerinde en çok kullanılan materyallerden biri olma özelliğine sahiptir. Genel olarak çürük dişleri olan, dolgu ya da kanal tedavisi uygulanmış kişilere veya daha beyaz ve estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişilere zirkonyum kaplama tedavisinin uygulanması önerilir. Estetik açıdan arzu edilen görüntüyü sunduğu için zirkonyum kaplamanın ön dişlerde kullanımına sıklıkla rastlanır. Eksik diş bölgeleriyle diş yüzeyine son derece kolay bir şekilde uygulandığı için zirkonyum kaplamanın diş etleriyle uyum sorunu yaşaması söz konusu olmaz.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Estetik açıdan tatmin edici sonuçlar alınmasını sağlayan zirkonyum diş kaplama; hasta özelinde planlanması, alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulanması gereken bir diş hekimliği prosedürüdür. Zirkonyum diş kaplama tedavisine uygunluk kararı verilmesi için öncelikle hastaya bir diş muayenesi yapılır. Dişlerde herhangi bir sorun olup olmadığı belirlenir. Belirlenen sorunlar uygun tedavilerin gerçekleştirilmesiyle giderilir. Bu süreçle birlikte hangi dişlere zirkonyum kaplama yapılacağı belirlenir.
Zirkonyum kaplama, lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir diş hekimliği tedavisidir. Tedaviye başlanmadan önce uygulama bölgesine lokal anestezi yapıldığı için hasta hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissetmez. Zirkonyum kaplama yapılacak dişler küçültülerek uygun boyuta getirilir. Yumuşak malzemelerden ya da dijital yöntemlerden faydalanılarak dişlerin ölçüleri alınır. Hastanın beğenisine uygun olacak şekilde renk seçimi yapmak için renk skalasından faydalanılır. Bu süreçte seçilen rengin hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde doğallıktan ve estetikten uzak bir görünümle karşı karşıya kalınması riski doğacaktır.
Zirkonyum diş kaplamalar, alınan ölçülere göre her hasta özelinde üretilir. Tedavi sürecinde geçici bir hassasiyet oluşmasını önlemek ve estetik görünümü koruyabilmek için hastaya geçici diş kaplamaları uygulanır. Zirkonyum diş kaplamaların hazırlanmasıyla geçici diş kaplamalar çıkarılır. Özel şeffaf yapıştırıcıların yardımıyla zirkonyum diş kaplamalar yapıştırılarak tedavi süreci tamamlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama Konforlu Bir Tedavi Yöntemidir
Hem vücutla uyumlu hem dayanıklı olması nedeniyle zirkonyum diş kaplamalar son yıllarda kullanımı en çok tercih edilen kaplama türüdür. Aynı zamanda metal içermemeleri önemli bir avantaj olarak kabul edilir. Özel bir teknik kullanılarak üretilmeleri dolayısıyla zirkonyum diş kaplamaların son derece sağlam bir yapısı vardır. Korozyona karşı dirençleri yüksektir. Parlak, ışığı geçiren ve doğal diş minesine benzeyen yapılarıyla dikkat çekerler.
Zirkonyum kaplamalar metal içermeyen yapılarıyla diş etine kolayca uyum sağlarlar. Isı geçirgenliklerinin düşük olması, herhangi bir sıcak ya da soğuk hassasiyeti gelişmesini önler. Tüm bunların yanı sıra zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanan hastalar, ağızda tat değişikliği gibi istenmeyen durumlar yaşamazlar.
Zirkonyum Kaplama Kalıcı mı?
Zirkonyum kaplama ömrü her hasta özelinde birçok farklı etkene bağlı olarak değişebilir. Zirkonyum kaplamalar ortalama 10 ila 15 yıl kullanım ömrüne sahip olmasına karşın, bazı noktalara dikkat etmek daha uzun kullanım ömrü sağlayabilir.
Zirkonyum diş kaplamaların ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasında; rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması, aynı zamanda doğru ve düzenli bir ağız ve diş bakım rutini uygulanması ilk sırada gelir. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin başarısını etkileyen diğer bir unsur ise alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından uygulanmasıdır. Bu sayede her hasta özelinde planlama yapılması ve planlanan tedavinin en doğru tekniklerle uygulanması mümkün olabilir. Bunu sağlamak için zirkonyum diş kaplama tedavisini gerçekleştirecek diş hekimi ve uygulamanın yapılacağı diş kliniği özenle seçilmelidir.
Zirkonyum Kaplama Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplama son yıllarda sıklıkla tercih edilen diş hekimliği tedavilerinden biri olma özelliğine sahiptir. Zirkonyum dokularla uyumlu, yüksek ışık geçirgenliğine sahip ve dirençli bir madde olması dolayısıyla son derece avantajlıdır.
Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip bir madde olduğu için doğal diş yapısıyla yüksek uyumluluk sağlar, doğal bir görünüm elde etmeye yardımcı olur. Zirkonyum diş kaplama tedavisinden sonra, metal alt yapıya sahip porselenlerde alttaki metalin yansımasının neden olduğu yapay görüntü ortaya çıkmaz.
Zirkonyum dişlerin diş etleriyle uyumlu yapısı, klasik metal alt yapılı porselenlere göre daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle klasik metal alt yapılı porselenlerin neden olması olası diş eti renklenmeleri, zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanan hastalarda görülmez.
Doku dostu zirkonyum diş kaplama, hastalarda alerjik reaksiyonlar gelişmesine neden olmaz. Buna bağlı olarak metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından faydasıyla öne çıkar. Zirkonyum kaplamalar 900 – 1200 megapaskallık yüksek dirençleriyle arka dişlerde de güvenli kullanım imkanı sunarlar. Titiz bir çalışma sonucu hazırlanan zirkonyum diş kaplamalar, dişin yüzeyiyle birebir uyumluluğa sahiptirler. Bu sayede hem çürük oluşumu önlenebilir hem diş sağlığı korunabilir.
Neden Zirkonyum Diş Kaplama Tercih Edilmeli?
Zirkonyum diş kaplama, metal desteksiz kaplama grubunda yer alır. Metal destekli kaplamalara göre daha doğal bir görünüm sağlar. Buna bağlı olarak en çok tercih edilen estetik diş hekimliği tedavileri arasında ilk sıralarda yer alır.
Zirkonyum diş kaplamalar, metal destekli kaplamalara göre daha fazla ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu sayede diş etlerinde koyu renk oluşması gibi istenmeyen durumlar yaşanmaz. Metal destekli kaplamalarda diş etinin kenarından siyah renk yansıması sıklıkla görülmesine karşın zirkonyum kaplamalarda bu durum ortaya çıkmaz.
Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip olduğu için dişlerde ortaya çıkabilecek mat görüntü ortadan kalkar. Böylece dişlerin doğal haline en yakın görünümün elde edilmesi mümkün olabilir, estetik açıdan tatmin edici sonuçlara erişilebilir. Saydığımız tüm bu nedenler dolayısıyla zirkonyum diş kaplama tedavisi büyük ilgi görse de, tedaviye uygunluk kararı hasta özelinde diş hekimi tarafından verilmelidir.