Diş Kayıplarının Sebepleri Nelerdir?
Diş kayıplarının en sık karşılaşılan nedeni, diş eti hastalıkları ya da travmatik kazalardır. Ön bölgede meydana gelen diş eksiklikleri genellikle daha fazla estetik kaygıya neden olur. Bu durumda ön diş implantı etkili bir çözüm haline gelebilir. Daha arka kısımda yer alan ve görünmeyen dişlerdeki eksiklikler genellikle göz ardı edilse de, diş eksikliği kaynaklı olarak yaşanabilecek tek olumsuzluk estetik görünümün bozulması değildir.
Diş kayıplarına bağlı olarak diş kaybı yaşanan bölgedeki çene kemiğinde erime başlayabilir. Kayıp dişin iki yanında bulunan dişlerin boşluğa doğru kayması sonucu dişlerin arası açılabilir. Ayrıca kayıp dişin iki yanındaki dişlerin erken çürümesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Diş kaybı yaşanan bölgedeki besinlerin çiğnenmesi aşamasında zorluk meydana gelebilir. Sürekli diğer taraf ile çiğneme yapılacağından çene eklemlerinde sorun yaşanması söz konusu olabilir.
Tek Diş Eksikliği Diş İmplantı ile Nasıl Tedavi Edilir?
Tek diş eksikliğinin diş implantı ile tedavisi son derece pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilerek tedaviye uygun olup olmadığı değerlendirilir. Hasta tek diş implant tedavisi için uygun bulunursa tedavi planlanır. Diş eksikliği olan bölgeye implant vidası cerrahi prosedürle yerleştirilir. İmplantın çene kemiğiyle kaynaşması için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Bu süreçte implant üzerine geçici kron yerleştirilir. Hasta yeni dişi hazırlanırken dişsiz kalmaz.
Daha sonra dişlerin ölçüsü alınır ve kalıcı kronun hazırlanması süreci başlar. Dişlerin doğal şeklinde ve renginde hazırlanan kronlar, hastanın ağzındaki diğer dişlerle uyumlu bir görünüm sergiler. Bunun sonucunda kişi doğal gülümsemesini geri kazanır. Hazırlanan yeni dişlerin implant üzerine takılmasıyla eksik diş doğal bir görünümle tamamlanmış ve tek diş implant tedavisi sonlanmış olur.
Tek Diş İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tek diş implant ve implant üstü dişin tamamlanması için genellikle 3 aylık bir süreye gereksinim duyulur. Tek diş implant tedavisinde ileri cerrahi tekniklere başvurulması gerekmiyorsa, implant yaklaşık 10 dakikada çene kemiğine yerleştirilir. İmplantın çene kemiğiyle kaynaşması ortalama 3 ay sürer. Bu süre tamamlandıktan sonra implant üstü kalıcı kaplama yaklaşık 1 haftada yapılır.
Diğer yandan bazı durumlarda implant tedavi sürecinin uzaması mümkündür. Çekilmesi gereken diş kökünde akut enfeksiyon ya da şiddetli ağrı olması durumunda, implant tedavisi için önce diş çekilir ve bölgenin iyileşmesi beklenir. Çene kemiğinde ileri düzeyde erime olduğu durumlarda ise implant uygulamasından önce bölgeye kemik grefti uygulanır. Bölgedeki kemik istenen yoğunluğa ve kalınlığa gelince implant tedavisi yapılabilir. Bu durumda implant tedavisinin tamamlanması 6 ila 8 ayı bulabilir.
Tek Diş İmplantın Faydaları Nelerdir?
Tek diş implantı, eksik dişin yerine konumlandırılır ve eksik dişin boşluğunu doldurarak vücudun bir parçası haline gelir. Uygulanan tek diş implantı hasta tarafından kendi dişi gibi hissedilir ve doğal görünüme sahip dişlere kavuşma imkanı elde edilir. Tek diş implantı hastanın ağzında kaymaz ve hareket etmez. Bu sayede yemek yerken ya da konuşurken herhangi bir soruna neden olmaz. Hasta tek diş implantı kullanmaya alıştıktan sonra ağzındaki varlığını bile unutabilir.
Tek diş implantın diğer bir faydası uzun kullanım ömrüne sahip olmasıdır. Ayrıca ekstra bir bakım gerektirmez. Ağız ve diş sağlığı için gereken özenin gösterilmesi implant bakımı için yeterlidir. Estetik açıdan güçlü görselliği ile kişinin öz güveninin ve öz saygısının artmasını destekler. Kişi diş eksikliğinin giderilmesiyle rahat rahat gülümsemeye başlar. Ayrıca tek diş implant tedavisi uygulandığı dışarıdan bakılınca anlaşılmaz. Tek diş implantın köprü tedavisine göre önemli bir avantajı da komşu dişlere herhangi bir zarar vermeden doğrudan diş boşluğuna uygulanabilmesidir.
Tek Dişe İmplant Tedavisi Herkese Uygulanabilir mi?
Tek dişe implant tedavisi yapılacak kişi büyüme çağını bitirmiş olmalı ve yeterli kemiği bulunmalıdır. Diş implantı genellikle eksik dişlerin yerine konulmak üzere kullanılan, titanyumdan yapılmış bir vidadır. Yerleştirilecek implant, diş kökü görevi göreceğinden etrafındaki kemik doku ne kadar güçlüyse, implantın çeneye tutunması da o kadar kolay ve sağlıklı olur. Bu nedenle, implant tedavisi öncesinde kemik yoğunluğunun ve kalitesinin değerlendirilmesi son derece önemlidir. Yeterli kemik dokusu olmayan hastalar için kemik grefti gibi ek tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Hangi Durumlarda Tek Diş İmplant Uygulanamaz?
Tek diş implant kaybedilen dişin fonksiyonel ve estetik bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan etkili bir yöntem olsa da, her zaman uygulanamaz. Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış, büyüme çağında olan, aşırı sigara tüketen, immun sistem baskılayıcı ilaç kullanan ve sistemik rahatsızlıkları olan bireylere tek diş implant uygulanamaz.