Porselen Diş Nedir?
Porselenden elde edilen malzemenin orijinal dişin yüzeyine kaplama yapılması şeklinde uygulanan diş kaplama tekniği porselen diş kaplama olarak adlandırılır. Dişlerdeki çeşitli kusurları giderme amacıyla uygulanabilen porselen diş kaplama onarıcı ve kozmetik bir tedavi yöntemi olma özelliğine sahiptir.
Çarpık, hasarlı ya da aralarında boşluklar buluna dişlerin rengini, şeklini ve boyutunu değiştirmek için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biri porselen diş kaplamadır. Porselen diş kaplama tedavisinin uygulanacağı hastaların diş ölçümleri ile kalıplamaları yapılır, daha sonra hasta özelinde ve laboratuvar ortamında porselen kaplamalar tasarlanarak üretilir. Üretilen porselen kaplamaların dişlerin üzerine yapıştırılmasıyla porselen diş kaplama tedavisi tamamlanır.
Porselen Diş Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama dişlerin mevcut görünümlerini iyileştirme amacıyla dişlerin üzerine ince porselenlerin yerleştirilmesi yoluyla uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Porselen diş kaplama tedavisine başlanmadan önce hastaya prosedür hakkında detaylı bilgilendirmede bulunulur. Hastanın ağız ve diş durumu detaylı bir şekilde muayene edilir röntgen çekilir. Hastanın mevcut dişlerinin ölçüsü alınarak model oluşturulabilir ya da bilgisayar teknolojileri kullanılarak dişlerin üç boyutlu görüntüsüne erişilir.
Elde edilen modeller ya da görüntüler kullanılarak laboratuvar ortamında porselen kaplamalar hazırlanır. Porselen kaplamaların hazır olması için gereken süre 1 ila 3 hafta arasında değişebilir. Elbette bu süre hasta özelinde kaç dişe diş kaplama yapılacağına göre değişiklik gösterebilir.
Porselen diş kaplama tedavisinden önce hastaların dişlerine profesyonel ve detaylı bir diş temizliği yapılır, yapılması gereken başka diş tedavileri varsa tamamlanır. Hazırlanacak kaplamaların hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olması için bu adım önemlidir. Porselen kaplamaların rengi doğal diş rengine uygun olacak şekilde belirlendikten sonra dişin mine tabakası az miktarda aşındırılır. Bu sayede kaplamaların geleceği yer hazırlanır ve dişe kolayca yapışması sağlanır.
Bu adım tamamlanınca dişlerin ölçüsü yeniden alınır. Kalıcı porselen diş kaplamalar hazırlanana kadar hastaya geçici kaplamalar uygulanır. Porselen kaplamalar hazırlandığında dişlere kalıcı olarak yapıştırılması bazı materyallerde hemen gerçekleşmez. Önce geçici yapıştırma işlemi yapılır. Hasta birkaç gün bu şekilde kullanır. Böylece porselen kaplamaların uyumluluğu gözlenir. Geçici kullanım süresinin sona ermesinin ardından dişlerin rengi ve formu konusunda hastaya diş hekiminin fikir birliğine varması halinde özel bir yapıştırıcıyla porselen kaplamalar sabitlenir. Eğer full seramik veya zirkonyum kullanılmış ise tedavide, geçici kullanım süresi olmadan direkt yapıştırılır. Çünkü geçici yapıştırıcının çözünmesi halinde bu materyaller zarar görebilir
Özel bir yapıştırma malzemesi ile simante işlemi yapılan porselen kaplamaların yapıştırıcı fazlalıkları temizlendikten sonra parlatma işlemi yapılır. Porselen diş kaplama tedavisinin tamamlanmasını izleyen birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılarak diş etlerinin porselen kaplamaya verdiği tepki değerlendirilir.
Porselen diş kaplama tedavisinden sonraki en az 1 hafta boyunca aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içecekler, sert ya da dişe yapışan yiyecekler tüketilmemelidir. Ağız hijyeni doğru bir şekilde sağlandığında porselen diş kaplamalar uzun süre boyunca dayanıklılığını korur, güvenli bir şekilde kullanılabilir. Doğru ağız hijyeninin sağlanması için dişler aşındırıcı olmayan diş macunları ile düzenli olarak fırçalanmalı, her diş fırçalama sonrası ağız gargarası ve günde iki kez diş ipi kullanılmalıdır.
Porselen diş kaplamaların yapıları gereği lekelenme riski son derece düşüktür. Ancak uzun ömürlü kullanımın sağlanması için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, sigara, çay, kahve ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer maddelerin tüketimini sınırlamak mümkünse bırakmak önemlidir.
Dişlerin zarar görmesine neden olabilecek darbelerden uzak durmak, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olmak ve ön dişlerle koparma işlemi yapmamak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler porselen diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlamak için geceleri koruyucu plak kullanılmalıdır.