porselen dis before after 1

Güzel dişlere ve sağlıklı gülüşlere sahip olmak kişinin öz güvenini artıran en önemli unsurlardan biri olup aksi durumda estetik kaygılarla ve öz güvenin olumsuz yönde etkilenmesiyle karşı karşıya kalınabilir. Dişlerinin görünümünden, boyutundan ya da renginden memnun olmayan kişiler konuşmaktan ve gülmekten çekinebilir, ağızlarını kapama ihtiyacı duyabilirler. 

Dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve estetik açıdan hoşnutsuzluğa neden olan sorunları ortadan kaldırmak ve kişinin daha güzel bir gülüşe sahip olmasını sağlamak için uygulanabilen etkili diş hekimliği prosedürlerinden biri porselen diş kaplamadır. 

Porselen diş kaplama tedavisi kişinin istediği gülüşe sahip olmasını sağladığı gibi ideal ağız fonksiyonlarına kusursuz bir şekilde kavuşma noktasında da avantajlıdır. Porselen diş kaplama tedavisinden güzel, etkili ve doğal sonuçların elde edilebilmesi için her hastanın diş protezi, uygulamanın yapılacağı dişe göre hasta özelinde tasarlanmalıdır. Ayrıca uygun nitelikte ve üst düzey kalitede malzemelerin kullanılması, sürecin doğru planlanması ve uygulanması sonucunda estetik açıdan tatmin edici, doğal bir görünüm yakalanacaktır.

Porselen Diş Nedir?

Porselenden elde edilen malzemenin orijinal dişin yüzeyine kaplama yapılması şeklinde uygulanan diş kaplama tekniği porselen diş kaplama olarak adlandırılır. Dişlerdeki çeşitli kusurları giderme amacıyla uygulanabilen porselen diş kaplama onarıcı ve kozmetik bir tedavi yöntemi olma özelliğine sahiptir.

Çarpık, hasarlı ya da aralarında boşluklar buluna dişlerin rengini, şeklini ve boyutunu değiştirmek için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biri porselen diş kaplamadır. Porselen diş kaplama tedavisinin uygulanacağı hastaların diş ölçümleri ile kalıplamaları yapılır, daha sonra hasta özelinde ve laboratuvar ortamında porselen kaplamalar tasarlanarak üretilir. Üretilen porselen kaplamaların dişlerin üzerine yapıştırılmasıyla porselen diş kaplama tedavisi tamamlanır.

Porselen Diş Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama dişlerin mevcut görünümlerini iyileştirme amacıyla dişlerin üzerine ince porselenlerin yerleştirilmesi yoluyla uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Porselen diş kaplama tedavisine başlanmadan önce hastaya prosedür hakkında detaylı bilgilendirmede bulunulur. Hastanın ağız ve diş durumu detaylı bir şekilde muayene edilir röntgen çekilir. Hastanın mevcut dişlerinin ölçüsü alınarak model oluşturulabilir ya da bilgisayar teknolojileri kullanılarak dişlerin üç boyutlu görüntüsüne erişilir. 

Elde edilen modeller ya da görüntüler kullanılarak laboratuvar ortamında porselen kaplamalar hazırlanır. Porselen kaplamaların hazır olması için gereken süre 1 ila 3 hafta arasında değişebilir. Elbette bu süre hasta özelinde kaç dişe diş kaplama yapılacağına göre değişiklik gösterebilir.

Porselen diş kaplama tedavisinden önce hastaların dişlerine profesyonel ve detaylı bir diş temizliği yapılır, yapılması gereken başka diş tedavileri varsa tamamlanır. Hazırlanacak kaplamaların hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olması için bu adım önemlidir. Porselen kaplamaların rengi doğal diş rengine uygun olacak şekilde belirlendikten sonra dişin mine tabakası az miktarda aşındırılır. Bu sayede kaplamaların geleceği yer hazırlanır ve dişe kolayca yapışması sağlanır. 

Bu adım tamamlanınca dişlerin ölçüsü yeniden alınır. Kalıcı porselen diş kaplamalar hazırlanana kadar hastaya geçici kaplamalar uygulanır. Porselen kaplamalar hazırlandığında dişlere kalıcı olarak yapıştırılması bazı materyallerde hemen gerçekleşmez. Önce geçici yapıştırma işlemi yapılır. Hasta birkaç gün bu şekilde kullanır. Böylece porselen kaplamaların uyumluluğu gözlenir. Geçici kullanım süresinin sona ermesinin ardından dişlerin rengi ve formu konusunda hastaya diş hekiminin fikir birliğine varması halinde özel bir yapıştırıcıyla porselen kaplamalar sabitlenir. Eğer full seramik veya zirkonyum kullanılmış ise tedavide, geçici kullanım süresi olmadan direkt yapıştırılır. Çünkü geçici yapıştırıcının çözünmesi halinde bu materyaller zarar görebilir

Özel bir yapıştırma malzemesi ile simante işlemi yapılan porselen kaplamaların yapıştırıcı fazlalıkları temizlendikten sonra parlatma işlemi yapılır. Porselen diş kaplama tedavisinin tamamlanmasını izleyen birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılarak diş etlerinin porselen kaplamaya verdiği tepki değerlendirilir.

Porselen diş kaplama tedavisinden sonraki en az 1 hafta boyunca aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içecekler, sert ya da dişe yapışan yiyecekler tüketilmemelidir. Ağız hijyeni doğru bir şekilde sağlandığında porselen diş kaplamalar uzun süre boyunca dayanıklılığını korur, güvenli bir şekilde kullanılabilir. Doğru ağız hijyeninin sağlanması için dişler aşındırıcı olmayan diş macunları ile düzenli olarak fırçalanmalı, her diş fırçalama sonrası ağız gargarası ve günde iki kez diş ipi kullanılmalıdır. 

Porselen diş kaplamaların yapıları gereği lekelenme riski son derece düşüktür. Ancak uzun ömürlü kullanımın sağlanması için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, sigara, çay, kahve ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer maddelerin tüketimini sınırlamak mümkünse bırakmak önemlidir. 

Dişlerin zarar görmesine neden olabilecek darbelerden uzak durmak, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olmak ve ön dişlerle koparma işlemi yapmamak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler porselen diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlamak için geceleri koruyucu plak kullanılmalıdır.

Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Porselen diş kaplamaların yapıları gereği lekelenme riski son derece düşüktür. Ancak uzun ömürlü kullanımın sağlanması için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, sigara, çay, kahve ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer maddelerin tüketimini sınırlamak mümkünse bırakmak önemlidir. 

Dişlerin zarar görmesine neden olabilecek darbelerden uzak durmak, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olmak ve ön dişlerle koparma işlemi yapmamak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler porselen diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlamak için geceleri koruyucu plak kullanmalıdır.

Neden Porselen Diş Yaptırmalıyız?

Porselen diş kaplama tedavisi dişlerdeki çeşitli bozuklukları giderme ve estetik bir görünüm elde edilmesini sağlama amacıyla uygulanabilen en etkili dental prosedürler arasında ilk sıralarda gelir. porselen diş kaplama çene kapanması ve asimetrik kapanma bozukluklarını giderme aşamasında sıklıkla tercih edilir. Buna ek olarak pek çok farklı nedenle diş kaybının yaşandığı bölgelerde bulunan diş eksiliklerinin giderilmesi amacıyla tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biri olması porselen diş kaplama tedavisinin popülerliğinin altında yatan nedenlerdendir.

Porselen Diş Kaplama İle Zirkonyum Diş Arasındaki Fark Nedir?

Porselen diş kaplama yönteminde dayanıklılığın en üst noktaya taşınması için metal destekli kaplama kullanılır. Dental seramik olarak da adlandırılan malzeme kullanılarak yapılan porselen diş kaplamada genellikle krom kobalt metal köprü tercih edilir. Kobalt alaşımı yapılarak bu metallerin dayanıklılığını artırmak ve çelik dayanıklılığına erişmek mümkündür. Fakat metaller dişler ve diş etleriyle tam uyumluluğa sahip olamadığı gibi ışık geçirgenliği özellikleri arasında yer almaz. Bunun sonucunda dişler mat, doğal diş renginden uzak ve donuk bir görünüme sahip olabilirler.

Porselen diş kaplama yönteminde diş etinin çevresinde mor bir renk oluşması riski vardır. Porselen kaplama diş etine tam olarak oturmazsa diş ve kaplama arasındaki aralığa gıda artıkları birikebilir, ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olabilir.

Işık geçirgenliği olmadığından ön dişlerde yapay bir görünüme neden olabilen porselen diş kaplamada inceltme, kesme ve törpüleme yöntemiyle doğal dişlere müdahale edilir. Kaba bir görünümün önlenmesi için fazla miktarda diş dokusu çıkarılması gerekliliği doğabilir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisinde metal desteksiz diş kaplama yapılmakta olup ışık geçirgenliği özelliği ile diş renginde doğallığı sağlar. Dişlere ve diş etlerine zarar vermeyen zirkonyumun uyumluluğu yüksektir. Doğal dişlere müdahale minimum seviyededir. İnce ve beyaz yapısına karşın sağlam bir yapısı vardır.

Porselen Diş Fiyatları Ne Kadar?

Porselen Diş Kaplama Nedir

Porselen diş kaplama fiyatları hasta özelinde uygulanacak tedavinin kapsamı, kullanılacak malzemenin kalitesi, kaç dişe porselen kaplama yapılacağı, diş hekiminin bilgi, birikim, deneyimi, çalışılan laboratuar ve daha pek çok farklı unsura bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle standart bir porselen diş kaplama fiyatı verilmesi doğru değildir. Tedavinin kaç seansta tamamlanacağının da porselen diş kaplama fiyatları üzerinde belirleyici unsurlar arasında yer aldığı kabul edilmektedir.

Porselen Diş İstanbul

Porselen Diş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Porselen Dişin Tanesi Kaç TL?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybına uğrayan dişleri koruma amacıyla dişlerin üzerinin diş şeklindeki porselen materyallerle kaplanması işlemi olan porselen diş kaplama dişin öamrünü uzatan bir prosedürdür. Aynı zamanda estetik nedenlerle de uygulanması da tercih edilebilen porselen kaplama tedavisinde fiyatlar değişiklik gösterebilir. Porselen diş kaplama tedavisinin kaç dişe uygulanacağı, kullanılacak malzemenin kalitesi, tedavinin yapılacağı diş kliniğinin fiyat politikası, porselen diş kaplamadan önce farklı bir tedavi uygulanması gerekip gerekmediği ve benzer etkenlere göre porselen diş fiyatı farklılık gösterebilir. Bu nedenle porselen diş fiyatı vermek için hasta detaylı bir şekilde muayene edilmeli, daha sonra hasta özelinde fiyatlama yapılmalıdır.

Porselen diş kaplama iyi mi?

Hastanın dişinin üzerine porselen malzemelerden üretilen kaplamaların uygulandığı porselen diş kaplama etkili sonuçlar alınmasını sağlayan popüler bir diş hekimliği prosedürüdür. Hastanın diş rengine ve biçimine uygun olarak planlanan ve uygulanan porselen diş kaplama tedavisi yüksek kaliteli malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir. Porselen diş kaplama tedavisine uygunluğuna karar verilen hastalara alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle yapılan uygulama sonucunda yüksek oranda hasta memnuniyetine erişmek mümkündür. Kullanılan ham maddenin kalitesi, doğal ve estetik açıdan tatmin edici bir görünüme erişilmesi noktasında önemli rol oynar. Kaplamanın kullanım ömrü ve mekanik kuvvetlere dayanımı da malzeme kalitesinden etkilenen diğer unsurlardır.

Porselen dişlerin ömrü ne kadar?

Hasar görmüş dişlerin güçlendirilmesi ve korunması amacıyla en sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinden biri diş kaplamadır. Porselen diş kaplamaların ömrü ortalama 10 ila 12 yıl arasında değişiklik gösterebilmekle birlikte tedaviden sonra hastanın ağız ve diş bakım rutinini aksatmaması, diş hekimine düzenli olarak kontrole gitmesi yani diş ve diş eti sağlığını korumaya özen göstermesi halinde bu süre uzatılabilir. Diş temizliğini iyi yapmak ve rutin bakım prosedürlerini aksatmamak porselen dişlerin ömrünü uzatan bir faktör olarak karşımıza çıksa da her kaplamanın ömrünün aynı olmadığı, kullanılan malzemenin kalitesinin bu noktada belirleyici etkenlerden biri haline geldiği unutulmamalıdır.

Kaplama dişin tanesi kaç TL?

Kaplama dişin tanesi belirlenirken farklı etkenler göz önünde bulundurulur. Bunların başında diş kaplama tedavisinde kullanılan materyal ve bu materyalin kalitesi gelir. Ayrıca hasta özelinde kaç diş kaplama tedavisi uygulanacağı, kaplama tedavisinden önce farklı bir diş ya da diş eti tedavisinin uygulanması gerekip gerekmediği, diş hekiminin deneyimi, uygulamayı yapacak diş hekiminin ya da uygulamanın gerçekleştirileceği diş kliniğinin fiyat politikası kaplama diş fiyatı belirlenirken değerlendirilen faktörlerdir. Bu nedenle standart bir kaplama diş fiyatından bahsedilemez. En doğru bilgi, hasta diş hekimi tarafından muayene edilip ihtiyaçları belirlendikten ve uygulanması gereken tedavi planı çıkarıldıktan sonra verilebilmektedir.

En iyi diş kaplaması nedir?

En iyi diş kaplaması nedir? sorusuna standart bir cevap vermek doğru değildir. Her diş kaplama yönteminin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Önemli olan her hasta özelinde en doğru kaplama yönteminin belirlenmesi, planlanan tedavinin alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle ve kaliteli malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Bu sayede her hasta özelinde optimum fayda sağlayacak çözümler hayata geçirilebilir. Porselen diş kaplamanın tedavi sürecinin kısa ve konforu olması, gülüş tasarımına önemli katkılarda bulunması, hastanın estetik bir görünüme sahip olmasına katkıda bulunması, dayanıklı bir materyalden üretildiğinden uzun süreli kullanım ömrüne olanak tanıması başta olmak üzere birçok farklı avantajı bulunmaktadır.

Porselen Diş Kaplama Hakkında Hasta Yorumları

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

nazan nur arık author box
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment