ortodonti tedavisi

Ortodonti diş, diş eti, çene ve ağız yapısında oluşan yapı bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir. Ortodonti tedavisi uzun yıllardır uygulanan bir yöntem olup uzman diş hekimleri ve ortodontistler tarafından yapılmaktadır.

Bu tedavide kişinin ağız, çene, diş ve kafa yapısındaki değişiklikler göz önünde tutulur. Buna göre kişiye en uygun olan tedavi yöntemi seçilir. Kişinin durumuna bakılarak pek çok ortodonti tedavisi arasından birisi uygulanır. Ortodontide ağız, diş, çene, damak ve kafa yapısı dikkate alındığı için bütüncül bir tedavi olduğu belirtilebilir. Ayrıca kişinin estetik olarak güzel görünmesi de amaçlandığı için bir nevi estetik operasyonu da olduğu söylenebilir. Ağız, diş eti ve diş yapısındaki bozukluklar erken teşhis edildiği takdirde ortodonti tedavisi daha etkili ve hızlı sonuçlar verebilir. Bunun yanında erken yaşlarda tedaviye başlamak ve tedavi sürecini aksatmamak da güzel sonuçlar doğurur.

Ortodontik Problemler Nelerdir?

Genellikle diş, çene ve eklem kaynaklı problemlerdir. Birçok ortodontik problem vardır. Bunlar:

Çapraşıklık: Dişlerin çene yapısından dolayı birbirleriyle çok yakın bir şekilde veya üst üste olması durumudur.

Rotasyonlu Dişler: Dişlerin yönünün olağan dışı olmasıdır. Çene yapısını ve diş etini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Erken yaşlarda tedavi edilebilir.

Aralıklı Dişler: Dişlerin normalden daha fazla açık olmasıdır. Diş teli yardımıyla aralıklı dişler birleştirilebilir.

Kapanış Bozuklukları: Çene ve diş yapısından kaynaklı bir bozukluktur. Çenenin zor kapanması, arkaya, öne ve çapraz yöne doğru kapanması durumlarında ortodonti tedavisi gereklidir.

Gömülü Dişler: Çene kemiğine ya da damağa gömülü dişler ortodontik problemlere yol açmaktadır.

Eksik Dişler: Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişler, ortodontik sorunlara neden olabilir.

İleri Çene Sorunu: Çene kemiğinden kaynaklı çenenin normalden daha ileride olması durumudur. Dişlerin yapısını bozabilir.

Çene Darlığı: Çenenin tam olarak gelişimini tamamlamaması durumudur. Dişlerde bu duruma bağlı üst üste binme veya çapraşıklık olabilir.

Yarık Damak ve Dudak: Doğuştan görülen bir ortodontik sorundur. Cerrahi operasyon gerektirebilir.

Ortodontik Problemlerin Nedenleri Nelerdir?

Bu problemler genellikle çocukluk çağlarında yaşanan çene ve diş problemlerinden dolayı ortaya çıkar. Ortodonti problemlerinin nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterir.

  • Süt dişlerinin erken yaşlarda dökülmesi,
  • Yetersiz beslenme ve çeşitli beslenme bozuklukları,
  • Ağızdan solunum yapma,
  • Küçük yaşlarda edinilen zararlı alışkanlıklar (parmak emme, kalem ucu ısırma, tırnak yeme, uzun süre emzik kullanma, dişleri sıkmak, dişleri gıcırdatmak),
  • İskelet ve duruş bozuklukları,
  • Aşırı büyüme hormonu salgılanması,
  • Çene gelişiminin tamamlanmaması,
  • Çenenin kırılması,
  • Genetik faktörler en sık görülen nedenler arasındadır.
 
 

Ortodonti Tedavi Yöntemlerimiz Nelerdir?

Ortodonti tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Uzman doktor tarafından kişinin sorununa uygun olan tedavi yöntemi belirlenmektedir. Ortodonti tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

Metal Braketler (Diş Telleri): Dişlerin yapılarındaki bozuklukların giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir. En yaygın tedavi yöntemi olan diş telleri etkili sonuçlar verebilir. Dişlerin üzerinde yapışan bu teller sayesinde dişlerin yapısındaki bozukluklar giderilir. Dişlerin açılıp kapanmasında ya da çenede zorlanma görülmez.

Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Şeffaf Plaklar: Ortodontik tedavide sıkça kullanılan bir aparattır. Kişinin damak ve diş yapısının ölçüsü alınarak bir plak örneği oluşturulur. Düzenli olarak kullanıldığı takdirde olumlu sonuçlar veren bir tedavidir.

Lingual Ortodonti (İçe Takılan Tel): Dişlerin iç yüzeyine takılan bir teldir. Diş bozukluklarının tedavisinde çeşitli avantajlar sağlar.

Damaklık: Diş yamukluklarında ve diş etlerindeki iskelet bozukluklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Sabit Fonksiyonel Aygıtlar: Diş tellerinin üzerine yerleştirilen aygıtlardır. İskelet bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Geçici Dayanak Vidaları: Lokal anesteziyle yapılan bir işlemdir. Ağız içine yerleştirilen vidalardan alınan destek sayesinde ortodontik sorunlar giderilir.

 

Ortodonti Tedavisi Sonrası Sürecimiz

Ortodonti Tedavisi Nedir

Tedavi sonrasında, kişinin sağlık durumuna ve tedavinin gelişimine bakılır. Ortodonti tedavisi öngörülen sürede olumlu sonuç verdiyse pekiştirme tedavisine başlanabilir. Pekiştirme tedavisi retainer dediğimiz şeffaf bir plak ile yapılır. Ortodonti tedavisi sonrası dişlerin yeniden eski haline dönme eğilimini azaltmak ve yok etmek için bir pekiştirme tedavisine başlanıyor. Kişinin altı ayda bir mutlaka doktor kontrollerine gelmesi gerekmektedir. Bu sayede süreç içerisinde ortaya çıkabilecek sorunlara hızla müdahale edilebilir.

Bu süre içinde kişinin doktorun verdiği önerilere uyması, ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi ve düzenli olarak tedaviye gelmesi gerekmektedir. Bunun yanında olumsuz sonuç alındıysa şeffaf damaklık ya da aparey takılması gerekebilir. Eğer ortodonti tedavisi öngörülen zamanda olumlu sonuçlar verdiyse tedavi süresi tamamlanabilir.

Tedavi tamamlandıktan sonra düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gelmek ve ağız ve diş bakımını aksatmamak gereklidir. Tedavi bittikten sonra yeniden sorunlar ortaya çıkarsa mutlaka doktorla irtibata geçilmelidir. Ortodonti tedavisi hassas ve zorlu bir süreç olduğu için tedaviden sonra da bu hassaslık devam edebilir. Bu yüzden tedavi sonrasında gerekli tedbirleri almak oldukça önem taşımaktadır.

Ortodonti Tedavisi İstanbul

Ortodonti Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ortodonti Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi sürecinde doktorun verdiği tavsiyelere uymak ve gerekli tedbirleri almak hem tedavi süresinin hem de iyileşme süresinin kısalması bakımından önemlidir. Bunun için ortodonti tedavisinde dikkat edilmesi gereken belli kurallar vardır. Bu kurallar şöyledir:

Bu süreç içinde doktor randevularına düzenli olarak gitmeniz gereklidir. Aksi takdirde tedavi süreci uzayabilir.
Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymanız gereklidir.
Ağız ve diş bakımına dikkat etmeniz gereklidir. Doktorunuzun önerdiği şekilde diş ve ağız temizliğinizi yapmalısınız.
Sert, kabuklu, asitli, çok şekerli ve zararlı besinlerden uzak durmalısınız.
Eğer doktorunuz tarafından aparey takılması önerildiyse bu apareyleri düzenli olarak takmalısınız.
Yiyecekleri küçük lokmalar halinde yemeli, sakız ve şekerlemelerden uzak durmalısınız.
Çeneye ve dişlere darbe almamaya dikkat etmelisiniz.

Tedavide, hızlı ve etkili sonuçlar almak için bu kurallara dikkat etmekte fayda vardır. Aksi takdirde süreç zorlaşabilir ve farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Nedir?

Ortodonti tedavi sürecinde hiçbir yaş sınırı bulunmamaktadır. Fakat 6 yaşın altındaki çocuklara gerekli olmayan durumlarda ortodontik tedavi uygulanmayabilir. Çünkü 6 yaş altındaki çocuklar, henüz süt dişlere sahiptir. Fakat genetik sorunlar veya ciddi ortodontik sorunlar varsa ortodonti tedavisi uygulanabilir. Ayrıca 6 yaşın altındaki çocuklarda uzun süre emzik, biberon emmek, parmak emmek gibi alışkanlıklardan dolayı ortodontik sorunlar görülmesi dahilinde de ufak çaplı tedaviler uygulanabilir. Çocukluk dönemlerinde ve ergenlik dönemlerinde düzenli olarak kontrole gelmek diş ve çene gelişiminin takibini yapmak açısından faydalı olabilir. Bu takip sürecinde, diş ve çene yapısında görülen bozukluklar kısa sürede giderilebilir. Çocukluk dönemlerinden itibaren düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmak birçok ortodontik sorunu engeller.

Ortodonti Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Ortodonti tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişinin ortodontik sorununa göre tedavi süresi uzayıp kısalabilir. Diş çarpıklıkları, diş dönmeleri, dişler arasında aralık olması, eksik diş tamamlanması kısa sürede tedavi edilebilir. Fakat çene kırığı, yarık damak ve dudak, çene ortopedi bozuklukları daha uzun süre tedavi edilebilir. Kişinin yaşı, çene, diş, ağız, diş eti yapısı tedavinin süresini etkilemektedir. Ayrıca tedavi sürecinin aksatılması ve diş hekimi veya ortodontist tarafından verilen tavsiyelere uyulmaması da tedavi sürecini uzatabilir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak 1 ya da 1,5 yıl içerisinde tedavi süreci tamamlanabilir ve kişi sağlığına kavuşabilir.

Ortodonti Nedir?

Çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalı ortodonti olarak adlandırılır. Ortodontik tedavi sayesinde küçük çocuklarda çene gelişimi sürecine ve dişlerin doğru pozisyonlarda bulunmasına yardımcı olunurken; yetişkinlerde var olan çapraşıklıklar ve kapanış düzensizliklerinin yanı sıra çene yüz bozuklukları düzeltilebilir. Kişi özelinde planlanan ve uygulanan ortodontik tedavi prosedürleri bireylerin daha sağlıklı bir ağıza ve daha etkileyici bir görünüme aynı zamanda daha uzun süreler boyunca ağızlarında kalacak dişlere sahip olmalarına yardımcı olabilir. Ortodonti gerek doğuştan gerek sonradan oluşan çene ve yüz bozukluklarının tedavi edilmesi noktasında tıp ve diş hekimliğinin farklı branşları ile ortak çalışmalar yürütmektedir.

Ortodontik Tedavi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ortodontik tedavi uygulanacak hastaların ağzında tedavi öncesinde hiçbir çürük dişin olmaması gerekir. Dolgu ya da uygulanması gereken diğer diş hekimliği prosedürleri tamamlanmış ve diş taşı temizliği yapılmış olmalıdır. Ayrıca fırçalama sırasında diş etlerinin kanamıyor olması beklenir. Diş telleri takıldığında dolgu ve diş taşı temizliğinin tedaviyi aksatacak unsurlar olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca hastanın ağız hijyeninin kötü olması ve fırçalama sırasında diş etlerinin kanaması durumunda dişlere braket yapıştırılması veya aparey takılması söz konusu olmaz. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce hastanın dişleri ve çene kemiklerini içeren panoramik röntgen mutlaka çekilmelidir. Kısacası hastanın diş ve diş eti sağlığına ilişkin tüm incelemeler yapılmalıdır.

Ortodontik Tedavi Yapılmasındaki Amaç Nedir?

Ortodontik tedavinin iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki hastanın dişlerinde bulunan bozuklukların giderilmesidir. Dişlerdeki bozukluklar hastalarda estetik kaygılara neden olmasının yanı sıra çeşitli sağlık sorunları yaşanmasına da neden olabilir. Ayrıca dişlerdeki bozukluklara bağlı olarak dişlerin düzgün bir şekilde temizlenmemesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu bozuklukların ilerlemesi daha ileri seviyede sorunlar meydana gelmesine neden olabilir. Ortodontik tedavi uygulanmasındaki ikinci amaç, diş eti çekilmesi ve diş kayıpları gibi pek çok farklı sorunun çözümlenmesidir. Ortodonti tedavisinin hangi amaca yönelik olarak uygulandığı değerlendirilerek kulak ya da boğaz ile ilgili hekimlerle ortak çalışma yapılması gerekebildiği gibi tedavi sırasında farklı cerrahi dallardan yardım alınması gerekliliği doğabilir.

Ortodontik Tedavimi (Diş Teli Tedavisi) Kime Yaptırmalıyım?

Ortodonti tedavisi yani diş teli tedavisi, ortodontistler tarafından gerçekleştirilir. Diş hekimleri ve ortodontistler diş sağlığı ve çapraşıklıkları gibi konularda eğitim almakla birlikte ortodontistlerin diş teli tedavileri ve çene hizalaması gibi konulardaki eğitimleri daha ileri düzeydedir. Diğer bir deyişle ortodontistler; diş teli, tedavileri, çapraşıklık, dişlerin düzgün hizalanması, çene hizalaması gibi dişlerin ve çenelerin düzgün bir şekilde çalışmasını etkileyen çeşitli sorunların tedavisi karşısında uzmanlığa sahip diş hekimleridir. Bununla birlikte diş hekimlerinin de diş teli tedavisi ve diğer ortodontik tedavileri yapması mümkündür.

Ortodontik Tedavi Planlamam Yapıldı Ama Anlayamadığım Bazı Yerler Var?

Ortodontik tedavi her hasta özelinde planlanan ve uygulanan diğer bir deyişle kişiselleştirilen bir tedavidir. Aslında ortodontik tedavi sonrası elde edilen sonuçların başarısı ile prosedürün kişi özelinde planlanması arasında doğrudan bağlantı bulunur. Ortodonti tedavisi için uygun olduğunuz kararı verildiyse size özel bir ortodontik tedavi planlaması yapılır. Bu planlamaya ilişkin olarak anlayamadığınız ya da aklınıza takılan herhangi bir nokta varsa, bu aşamada yapmanız gereken mutlaka planlamayı yapan diş hekiminiz ile görüşmektir. Bu sayede diş hekiminiz size merak ettiğiniz konular hakkında daha detaylı bir açıklama yapabilecektir.

Ortodonti Tedavisi Hakkında Hasta Yorumları

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

nazan nur arık author box
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment