Diş kökünü taklit eden biyomalzemeler olan diş implantları vida şeklindedir ve çene kemiğine yerleştirilir. Titanyum vidalar çene kemiğine yerleştirildikten sonra protez kaplama ile doğal diş görünümü kazandırılır. Son derece konforlu ve işlevsel bir tedavi olan implant ön dişlere yapılabilir. Ön diş implant tedavisi, diğer dişlere uygulanan implant tedavisi ile temelde aynı olsa da, bazı uygulama farklılıkları söz konusu olabilir.
İmplant tedavisi hem görünüm hem kullanım açısından doğal dişlere yakın olması nedeniyle, bir ya da daha fazla sayıda diş eksikliğini gidermek için en çok kullanılan yöntemdir. Ön dişler arka dişlere göre daha dar olduğundan implant tedavisi biraz zorlaşsa da, ön diş implant tedavisi yapılabilir. Sürekli gelişen ve diş hekimliğinde kullanılan teknolojiler sayesinde ön diş implant tedavisi giderek kolaylaşmaktadır.
Özellikle dişlerini çeşitli diş hastalıkları dolayısıyla kaybeden ya da diş çekimi nedeniyle dişleri eksilen hastalar implant tedavisi ile dişlerine ve konforlarına kavuşabilir. Günümüzde implant tedavisi pek çok farklı ihtiyacı karşılayacak şekilde geniş bir kullanım alanına sahip olduğundan farklı yaş gruplarından birçok hastanın eksik dişlerine yeniden kavuşması mümkün olur. İmplant tedavisinin diğer bir amacı da tedavi esnasında hedef bölgenin çevresindeki dişlere herhangi bir zarar verilmemesidir.
İmplant tedavisinden önce ilk aşama, hastanın dişinin eksik olduğu bölgede yeterli kemik dokusu olup olmadığını tespit etmektir. Yeterli kemik dokusuna sahip olunması durumunda implant tedavisine başlanabilir. Yeterli kemik dokusunun olmaması hâlinde ise kemik tozu eklenir, yeterli kemik elde edilir ve implant tedavisine başlanabilir.
Ön Diş İmplant Tedavisi Nedir?
Ön diş implant tedavisi, diş eksikliği veya ön dişlerdeki ciddi hasar durumlarında kullanılan bir diş tedavi yöntemidir. Bu tedavi, kayıp veya zarar görmüş ön dişleri yerine koymak ve doğal diş fonksiyonunu geri kazandırmak amacıyla uygulanır.
Ön diş implant tedavisi kapsamında, diş hekimi, hastanın ağız ve diş sağlığını değerlendirir. röntgen çekerek kemik yapısını inceler ve uygun bir tedavi planı oluşturur. Eksik veya hasarlı dişin yerine genellikle titanyum implant vida yerleştirilir. Bu implant, çene kemiğine entegre olur ve diş kökü görevi görür. Kemik ile implant arasında sağlam bir bağ oluşması için iyileşme süreci beklenir. Bu süreç, genellikle birkaç ay sürebilir. İyileşme tamamlandıktan sonra, diş hekimi, hastanın ağız yapısına ve isteklerine uygun estetik ve fonksiyonel olarak kalıcı bir diş restorasyonu hazırlar. Kalıcı diş restorasyonunun yerleştirilmesiyle ön diş implant tedavisi tamamlanır.
Ön diş implant tedavisi, genellikle doğal dişler gibi görünen ve fonksiyonel olan yapay dişler kullanılarak hastanın gülümsemesini ve diş sağlığını geri kazanmasını sağlar. Bu tedavi sayesinde diş eksikliği veya hasarının estetik ve sağlık açısından düzeltilmesi söz konusu olabilir.
Üst Ön Diş İmplantlarında Doğal ve Estetik Bir Görünüm Elde Etmek Mümkün
Üst ön diş implantlarında optimum estetik görünüme erişmek için hastaya bağlı faktörler detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Ön diş eksikliklerinde doğal dişin mukoza üzerinde oluşturduğu basınç kaybolur. Buna bağlı olarak sıklıkla diş eti çekilmesi yaşanır. Gülümseme sırasında diş eti görünmeyen hastalar, bu duruma bağlı olarak estetik kaygılar yaşamaz. Ancak, gülüş sırasında diş ve diş eti birleşim kısmı dudak tarafından kapatılmayan hastalarda, implant ile üzerine takılan kron arasındaki geçişin kozmetik olarak fark edilmemesi gerekir.
Genetik olarak diş etleri normalden kalın olan hastalarda, implant tedavisinden sonra genellikle daha iyi bir ön diş estetiğine kavuşulur. İnce diş etine sahip hastalarda titanyum vidanın diş etinin altından parlaması ve metalik bir siyah görünüm oluşturması mümkündür. Bu tür durumlarda metal içermeyen zirkonyum implantların ya da abutmentlerin seçilmesi yoluyla olası estetik sorunlar giderilebilir.
Diş çekiminden sonra, komşu dişlerin boşluğa bakan kısımlarında da diş eti çekilmesi yaşanabilir. Bu durum ön iki ya da dört diş implant uygulamalarında çok fazla sorun çıkarmasa da, tek diş implant uygulaması sırasında diş eti çizgisinin bütünlüğüne özen gösterilmelidir.
Alt çene ön bölgedeki diş kayıplarında genellikle iki diş arasında daha dar boşluk olur. Standart çaplı bir implantın komşu dişlere zarar vermeden uygulanması her zaman söz konusu olamayabilir. Bu tür durumlarda, daha dar çaplı iki parçalı ince ya da tek parçalı implantların kullanılması tercih edilebilir. İnce implantlar, vidayı çevreleyen kemiğin daha iyi beslenmesini sağlar ve tedavinin uzun ömürlü olmasına katkı sağlayabilir. Son derece kısa olan mini implantlar ise çiğneme sırasında ortaya çıkan oblik kuvvetlere karşı dayanıklı olmadığı için ön dişlerde kullanımı çok tercih edilmez.
Ön diş implant tedavisi yaptırmayı planlıyorsanız, diğer diş hekimliği prosedürlerinde olduğu gibi bu süreçte de diş hekimi seçiminin çok önemli olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız. Alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tercih etmek, doğal dişlerinize hem görünüm olarak hem işlevsellik olarak en yakın sonuca ulaşmanızı sağlayabilir.