Laminate veneer diğer bir deyişle yaprak diş günümüzde en çok kullanılan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Estetik görünümden uzaklaşmasına neden olan ağızdaki ön grup dişlerin ön yüzeyleri fazla madde kaybına neden olmayacak şekilde hazırlanması ve ince porselenlerle örtülmesi şekliyle uygulanır. Bu yöntemde dişlerin ön yüzeyi yaprak porselenlerle kaplanır ve dişe yapıştırılan plakların kalınlığı 0.3 ila 0.5 mm kalınlığa sahiptir. Dişlere doğal bir beyazlık kazandırma konusunda başarılı bir performans sergileyen laminate veneer tedavisi kırık, sararmış, lekeli dişleri onarmak bu sayede pürüzsüz ve mükemmel bir görünüme sahip olmalarını sağlamak amacıyla uygulanır.
Laminate yaprak diş olarak bilinen porselen yaprakçık seramikler dişlerin ön yüzeylerine yani dudak ve yanakla temas eden kısımlarına yapıştırılır. Son derece ince bir yapısı olan laminate veneer sayesinde dişlerin ön bölgesinde ortaya çıkan kötü görünüm düzeltilebilir, hasta böylece çok daha estetik bir görünüme kavuşur. Doğru planlanan ve uygulanan bir laminate veneer tedavisinden sonra doğal diş görünümünde dişlere sahip olunabilir.
Laminate Veneer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Laminate yaprak diş olarak bilinen porselen yaprakçık seramikler son derece ince yapılı olup dişlerin dudak ve yanakla temas eden kısımları olan ön yüzeylere yapıştırılır. Laminate veneer tedavisinin ilk adımı hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesidir. Bu muayene sonucu hastanın ihtiyaçları belirlenir, beklentileri değerlendirilir ve uygun bir tedavi planı belirlenir. Laminate veneer tedavisi uygulanacak olan dişlerin ön kısımları şekillendirilir. Bu sayede dişlerin ön tarafı laminate veneer kaplaması için hazırlanır. Tedavinin bu adımları lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için hasta operasyon sırasında acı ya da ağrı hissetmez.
Dişlerin ön kısmında, laminate veneer ile uyum gösterecek küçük bir kısmı ayarlamak için frez aleti kullanılır. Hastanın dişlerinin ölçüsü alınır ve hastanın ağzına özel bir kap bastırılır. Bastırma işlemi sayesinde dişlerin kalıbı çıkarılır. Alınan ölçülerden çıkarılan kalıptan faydalanılarak yaklaşık 5 ila 6 gün içinde laminate veneerların hazırlanma aşaması tamamlanır.
Bazı durumlarda hazırlık sürecinde hastanın konforunu sağlamak için hastaya geçici laminate ya da dolgu uygulanabilir. Laminate veneer dişlerin tedaviye uygun olarak hazırlanmış dişlere yerleştirilmesi yoluyla laminate veneer tedavisi tamamlanmış olur.
Laminate Veneer Neden Uygulanır?
Laminate veneer özellikle ön dişlerde bulunan estetik sorunların giderilmesi amacıyla en sık uygulanan tedavilerden biridir. Laminate veneer tedavisi dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve diş beyazlatma prosedürleri ile giderilmesi söz konusu olmayan renk değişiklikleri, ortodontik tedavi yöntemlerine karşı alternatif olarak dizilim bozuklukları, bazı diş çapraşıklıkları, ön bölge dişleri arasındaki aralıkların kapatılması, erozyona bağlı olarak aşınan dişlerin restorasyonu, dişlerin ön yüzeyindeki estetik açıdan kötü görünen ve sağlıksız dolguların giderilmesi, doğal nedenlerle ya da aşınmaya bağlı kısalan dişlerin boylarının uzatılması, mine dokusunda bozukluklar olması, travmaya bağlı oluşan diş kırıklıkları, kesici olmayan lateral dişlerde kanin dişlerin lateral ve küçük azı dişlerinin kanin diş şeklinde işlenerek doğal diş simetrisinin sağlanması amacıyla kullanılabilen bir prosedürdür.
Laminate Veneer Avantajları Nelerdir?
Laminate veneer konservatif bir tedavi olup tedavinin uygulanacağı dişin üzerinden 0.3 ila 0.7 mm gibi minimal ölçülerde diş dokusu çıkarılmasını gerektirir. Çıkarılan diş dokusu miktarının azlığı, dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşması riskini minimize eder. Hatta laminate veneer tedavisi uygulanan pek çok hastada hassasiyet oluşmaz.
Laminate veneer tedavisinde rengi bozulmayan, sağlam ve aşınmalara karşı dirençli bir materyal olan porselen kullanılır. Laminate veneer tedavisi sahip olduğu özellikler sayesinde çay, kahve, sigara ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer maddelerin tüketimine karşın renk değiştirmez. Bu yüzden laminate veneer kaplamaların renk değişikliği ya da yapısal değişiklik gibi istenmeyen durumlar söz konusu olmadan uzun yıllar boyunca kullanılması mümkün olur.
Laminate veneer tedavisinin önemli bir avantajı dişlerin çiğneme yüzeyine dokunulmamasıdır. Buna bağlı olarak hastaların laminate veneer kaplamalara alışma süresi son derece kısa olur. Porselen her ne kadar normal şartlar altında kırılgan bir madde olsa da diş minesine yapıştırılmasıyla birlikte germe ve çekme işlemlerine karşı maksimum direnç kazanır. Bu yüzden laminate veneer kaplamalar dişlere yapıştırıldıktan sonra düşmesi pek mümkün değildir. Laminate veneer tedavisinde dişin üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın önce dişlerin modelleri hazırlanarak oluşacak değişiklikler bu model üzerinden hastaya gönderilip onay alınabilir.
Laminate veneer tedavisi uygulanacak hastanın herhangi bir diş eti tedavisine ya da estetik açıdan müdahaleye gereksinimi olmaması halinde ortalama 2 ila 3 seansta tedavinin tamamlanması mümkündür. Çoğu durumda laminate veneer tedavisi ortalama 1 ayda tamamlansa da hastanın dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı tedavilerin öncelikli olarak uygulanması gereken durumlarda laminate veneer tedavisinin uygulanması için gereken süre uzayabilir.