İmplant Tedavisi Nedir?
Genellikle vida şeklinde ve çeneye cerrahi olarak yerleştirilen bir diş kökü olan implant ağızdaki eksik dişlerin tamamlanması amacıyla kullanılır. İmplant tedavisinde çoğunlukla titanyumdan yapılan vidalar kullanılmakta ve diş protezleri vidaların üzerine özel ara parçalar ile yerleştirilmektedir.
Diş implantı prosedürü temelde eksik bir dişin değiştirilmesi amacıyla uygulanan diş operasyonunun bir adımını oluşturur. Diş implantları kolayca çıkarılan takma dişler diğer bir deyişle hareketli protezlerden farklı olarak çene kemiğine küçük bir cerrahi operasyonla yerleştirilir.
Genellikle bir titanyum parçası olan diş implantı vida gibi görünür. Eksik dişin köklerinin bulunduğu çeneye yerleştirilen implantın çevresinde kemik ile kaynaşma süreci beklenir. Bu sayede implantın yerinde tutulması sağlanır. Eksik dişin neden olduğu boşluğun doldurulması için metale yapay bir diş ya da kron (porselen) takılmakta olup kron; şekil, boyut ve renk olarak diğer dişlere benzemesi için özel olarak tasarlanıp yapılır. Diş implantlarının bir diş köprüsünün ya da takma dişlerin yerinde tutulması amacıyla kullanılması da mümkündür.
İmplanta Diş Nasıl Takılır?
İmplantın kemik ile kaynaşma süreci sonrası implantların üzerinden ölçü alınarak diş yapım sürecine başlanır. İmplantların üzerindeki gingiva parçası çıkartılıp ölçü postu yerleştirilerek ölçü alınır ve sonra tekrar gingiva yerine takılır. Hastamız hiç işlem yapılmamış gibi hayatına devam edebilir. Aldığımız ölçü ile ağız içi dokuların bir kopyasını elde edebileceğimiz alçı çene modeli üretiyoruz. Bu model üzerinden bir takım ara parçalar ve parametreler ile provalar yapıyoruz. Finalde implantın üzerine aynı implant firmasından gelen ara parça ile daimi dişi takıyoruz.
İmplant Sonrası Geçici Diş Ne Zaman Takılır?
İmplant cerrahisi sonrası geçici diş (kron) yapımı hem hastalar hem de hekim açısından önemlidir. Geçici dişler sayesinde hastalarımız hem estetik açıdan hem de konuşma açısından süreci daha konforlu geçirmektedirler. Hekim açısından da; implant cerrahisi yapılan bölgenin diş eti şekillenmesi ve finalde doğal diş ve diş eti çıkış profili oluşması açısından geçici dişlerin uygulanması daha sağlıklı tedaviler olup ideal tedaviye ulaştırabilmektedir.
İmplant sonrası sabit geçici dişleri maksimum 3 gün içinde hasta ağzına uyguluyoruz. Bilimsel literatür bilgisine göre implant cerrahisinden 72 saat sonra takılan geçici dişler implantların çene kemiğinde tutmasını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple geçici dişleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ağız içine takmayı hedefliyoruz.
İmplant sonrası takılan geçici dişlerin çiğnemede kullanılmaması ve kuvvet almaması çok önemlidir. Tüm ağız implant vakalarında özellikle daimi dişlerin yapım sürecine kadar geçici dişler sadece estetik ve konuşma açısından kullanılmalıdır, asla çiğneme yapılmamalıdır. Tek implant yapıldığı durumlarda çiğneme yapılabilmektedir çünkü bu durumda implant üstü geçici dişleri karşıt çene dişler ile temasını engelleyecek şekilde geçici kronu yapmaktayız. Böylelikle çiğneme esnasında tek üye implantın geçici dişine çğneme kuvvetleri gelmemektedir.
İmplant sonrası geçici dişler bazı vakalarda takılamaz. İleri cerrahi tekniklerinin uygulandığı vakalarda implantın kemik ile kaynaşmasını olumsuz etkilememek için geçici diş takılmaz.
İmplant Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?
İmplant tedavilerinde implantın kemiğe yerleştirilmesi işlemi cerrahi bir işlemdir. İmplant ameliyatını takiben implantın kemik ile kaynaşma süreci beklenir. Bu süreç implantın geleceği kemik yapısı yeterli ise ortalama 3 aydır.
Diş çekilir çekilmez implant yapılan vakalarda süreç 4 ay olmaktadır.
Üst çene arka bölgelerdeki kemik dokusunun yapısı sebebiyle diş hekimleri bu bölge için de 4 ay beklemeyi bazı durumlarda tavsiye edebilirler.
İmplantın yerleştirileceği çene kemiği dokusu yeterli değil ise; implantın kemikle kaynaşma süresi 6 aya kadar uzamaktadır. Bu süre farklılığı tamamen dokuların iyileşme süresiyle orantılıdır.
Yeterli çene kemiği yapısı olmaması sebebiyle implant yerleştirilecek bölgelere ileri cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Üst çene arka bölgede en sık kullanılan ileri cerrahi yöntemi sinüs kaldırma yöntemidir (Sinüs Lifting). Açık Sinüs Lifting dediğimiz ileri cerrahi yöntemde mininmum 6 ay maksimum 9 ay beklenmektedir. Her hasta ve her vaka kendi içinde değerlendirilmelidir. Açık Sinüs lift operasyonu esnasında implant yerleştirilebiliyorsa ve dokular bunun için müsait ise 6 ay bekleme sürecini uyguluyoruz. Eğer dokular Açık Sinüs Lift işlemi ile beraber implant yerleştirmeye müsait değil ise, açık sinüs lift işlemi sonrası 6 ay beklenip, bu 6 ayın sonunda implant cerrahisi gerçekleştirilir ve sonrası için de 3 ay beklenmesi gereklidir. Toplamda daimi dişlerin takılması için 9 ay bekleme süresi gerekebilir.
İmplant Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi ilk muayeneden cerrahi prosedüre, abutment ve kron yerleştirilene kadar ortalama 3 ila 9 ay arasında tamamlanır. Diğer yandan implant tedavisinin ne kadar zaman içinde tamamlanacağı her hastanın mevcut durumuna ve iyileşme sürecinin nasıl gerçekleştiğine göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte hastada kemik grefti veya sinüs lifting gibi ileri cerrahi işlemleri yapılmasına gerek duyulması halinde implant tedavisi daha uzun sürede sonuçlanacaktır.
İmplant Nasıl Yapılır?
Sık uygulanan ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir dental prosedür olan implant tedavisi lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Tedaviye başlanmadan önce hastaya birtakım taramalar yapılır ve röntgenler çekilir. Bunun amacı implantın nereye yerleştirileceğini net bir şekilde görmektir. Dental implant çene kemiğine operasyonla yerleştirilir.
Birkaç ay içinde diş implantının çevresindeki kemiğin büyümesiyle implant stabil hale gelir. Diş hekimi yeni diş ya da dişler için bir temel oluşturur ve yapay diş ya da dişlerin yapılması için belirli bir süre sonra ağızdan ölçü alınır. Son aşamada yapay diş ya da dişler temele vidalanarak ya da yapıştırılarak prosedür tamamlanır.
Her bir implantın çene kemiğine yerleştirilmesi ortalama 10 ila 25 dakika sürer. İmplantın çene kemiğiyle uyuşması, kaynaşması ve gerçek diş kökünün yerini aması için çene kemiğine tutunması gerekmektedir. Bu süre ortalama 3 ila 6 ay arasında değişir. Sürenin sonunda tedavinin son aşamasına gelinmiş olur ve implantlar üzerine yerleştirilecek protezleri taşıyacak kadar güçlenir. İyileşme süresi her hasta özelinde kemik yapısının ne kadar güçlü olduğu başta olmak üzere çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
İmplant tedavisi uygulanabilmesi için gereken güçlü kemik yapısı ve sağlıklı diş etleri hastada bulunmuyorsa ilave kemik cerrahisi prosedürü uygulanması gündeme gelebilir. İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için yeterli güçte ve boyutta olmayan kemiğin kalınlığını ve yüksekliğini artırmak için kemik tozu takviyesi yapılabilir.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen prosedürün ardından hastanın kemiği ile yerleştirilen kemik tozunun iyileşme süreci implant desteği için yeterli gücü kazanması için ortalama 6 aylık bir süreye ihtiyaç duyulur.