İmplant tedavisi, hastanın eksik diş ya da dişlerinin yerine vidalama ile yenilerinin yerleştirilmesi yoluyla uygulanır. İmplant tedavisinde titanyumdan yapılan vidalar kullanılmakta olup çene kemiğinin üzerine yerleştirilen vidaların üzerine diş protezleri takılır. İmplant tedavisinin diğer diş tedavilerine kıyasla en önemli avantajı, hastanın yan taraftaki komşu dişlerine herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmasının gerekmemesidir. Yalnızca eksik olan kısım için tekil işlem uygulanmakta olup tedavi sonrasında implant, kök görevi görerek hastanın doğal dişinin yerini tutar.
İmplant Kaç Aşamada Takılır?
İmplant diş tedavisi aşamalı bir şekilde tamamlanır. Bununla birlikte implant tedavisinde iki farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden ilki hastanın dişi çekildikten hemen sonra yani bir bekleme süreci olmadan yeni dişin yerleştirilmesidir. Diğer yöntemde diş çekildikten sonra 1 ila 3 ay arası bir bekleme süreci olur. Bekleme süresinin amacı, kemikle implantın en iyi şekilde kaynaşmasını sağlamaktır.
İmplant tedavisine başlanmadan önce detaylı bir muayene ile hastanın tedaviye uygunluğu değerlendirilir. Tedavinin ilk adımı implantın çene kemiğine yerleştirilmesidir. Titanyumdan üretilen vidalar çeneye yerleştirildikten yaklaşık 1 ila 3 ay sonra titanyum vidaların üzerine protez diş yerleştirilir.
İlk Muayene ve Tedavinin Planlanması
İmplant tedavisinin en önemli adımlarından biri, hastanın tedaviye uygunluğunun tespiti ve tedavinin doğru bir şekilde planlanmasıdır. Bu aşamada detaylı bir muayene uygulanır. Diş etlerinin, alt ve üst çenenin, dişlerin durumunun ve bu unsurlardan her birinin implant tedavisine uygun olup olmadığı gibi konularda detaylı incelemeler yapılır. Muayenenin tamamlanmasının ardından planlama sürecine geçilir. Kaç adet implant kullanılacağı, kullanılacak implantların yapısı, üzerine yapılacak diş protezinin cinsi gibi detaylı planlamalar gerçekleştirilir. Bu aşamanın doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi sayesinde tedaviden sonra optimum fayda sağlanır.
Muayene temelde; hastanın çene kemiğinin implant tedavisi için uygun ve yeterli olup olmadığını anlama amacıyla yapılır. Bazı kişilerin çene kemiği implant tedavisi için gerekli yeterlilikte olmayabilir. Bu durumda kemiğin implant kökünü tutması söz konusu değildir. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda kemik tozu tedavisi gibi ek prosedürlerin uygulanması gerekliliği gündeme gelebilir.
Operasyon Aşaması
İmplant operasyonu diş hekimleri tarafından hasta özelinde en uygun şekilde planlanır. Operasyona başlanmadan önce diş ve çene bölgesine lokal anestezi yapılır. Uygun cerrahi aletler kullanılarak implantın yerleştirileceği yuvalar açılır ve implantlar yerleştirilir.
Dikişli implant prosedüründe diş etine kesi açılır, kemiğe ulaşıldıktan sonra vidalama yapılır. İmplant yerleştirildikten sonra kesi dikişle kapatılarak prosedür tamamlanır. Operasyon sürecinin tamamlanması, hastaya ve kaç adet implant uygulanacağına göre değişebilir.
İmplant yerleştirildikten sonra çene kemiğinin implant ile kaynaşması için beklenmesi gerekir. Bu sürede diş köklerinin enfeksiyon kapmamasına özen gösterilmelidir.
Ölçü Alınması
Çene kemiğine yerleştirilen implant çene kemiğiyle iyice kaynaştıktan sonra ölçü alınması aşamasına geçilir. Ölçü ile birlikte implant kökün üzeri için protez diş yapım aşamasına geçilmesi söz konusu olur. Alınan ölçülere uygun olarak protez diş hazırlanır, porselen ya da zirkonyum malzemeyle kaplanır. Elde edilen protez diş, implant kökün üzerine sabitlenerek implant tedavisi süreci tamamlanır.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Implant tedavisi başarılı bir şekilde yerleştirildikten sonra doğal bir diş gibi kullanılması mümkündür. Hastanın dişlerinin geri kalanı ile uyum sağlayan diş implantları uzun ömürlü kullanım imkanı verir.
Diş implantları doğal diş görünümünde olduğu için, tedavi tamamlandıktan sonra hastanın implantlı dişi ile doğal dişi arasında fark görülmez. Ayrıca implant dişler görünümün yanı sıra gerçek dişlerden farklı bir hisse neden olmama konusunda da avantajlıdır.
İmplant tedavisinden sonra dişlerin uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için ağız ve diş bakımı rutini doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Bu kapsamda implant tedavisi uygulanan bireyler dişlerini düzenli olarak fırçalamalı ve düzenli olarak diş ipi kullanmalıdır. İmplantlı dişlerin çürümesi riski bulunmamasına karşın bakteri saldırılarına karşı savunmasızdırlar. Çevrelerindeki dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı bir şekilde kalabilmesi ve çene kemiği enfeksiyonlarının önlenmesi için implantların bakımı aksatılmamalıdır.
Dental implantlar kök, konektör ve kron yani destek, dayanak ve restorasyon olmak üzere üç farklı parçadan oluşur. Bu parçalardan herhangi birinin istenilen faydayı sağlamaması durumunda yeni bir implant takılması yerine ilgili parçanın değiştirilmesi mümkündür. Taç doğal bir dişin sertliğini taklit etmekte olduğundan tıpkı doğal dişler gibi zarar görmesi riski vardır. Bu nedenle mental implantların en çok değiştirilmesi ihtiyacı duyulan kısmı krondur.
Dental implant, çene kemiğini aktif olarak kullanımda tutmayı başaran tek prosedür olma özelliğine sahiptir. Titanyum alaşım doğrudan hastanın çene kemiği ile kaynaştığı için kemiğin bozulmasını engeller. Bu aynı zamanda çevredeki dişlerin sağlıklı tutulmasını ve genel ağız sağlığının korunmasını sağlayan bir durumdur.
Dental implant tedavisi gören kişiler, takma diş ve köprü kullanan kişilerden farklı olarak yemek yeme ve çiğneme sırasında farklı hissetmezler. Bu dental implantların en önemli avantajlarından biri olarak kabul edilir.