Son derece etkili bir diş hekimliği prosedürü olan implant tedavisi, diş kaybını gidermek için sıklıkla tercih edilen ve kesin çözüm sunan bir yöntemdir. Bununla birlikte implant tedavisi cerrahi prosedür içeren bir ameliyattır. Uygulama sonrasında cerrahi kesiye bağlı olarak şişlik ve ağrı ortaya çıkabilir.
Ağrı ve şişlik gibi yan etkilerle mücadele etmek için en etkili yöntemlerden biri implant sonrası buz tedavisidir. Peki, implant sonrası buz tedavisi nedir? İmplant sonrası buz tedavisi ne kadar sürer?
İmplant sonrası buz tedavisi, implantın yerleştirilmesi sırasında diş etinde ve çene kemiğinde gerçekleştirilen işlemlerin neden olabileceği olumsuz etkileri azaltma amacıyla uygulanır. Soğuk kompres ya da buz kompresi olarak adlandırılan bu uygulama ile damarlar daralır, kan akışı yavaşlar. Bu sayede kanama, şişlik ve ağrı azaltılabilir.
İmplant tedavisinden sonra sıklıkla görülen şişme durumunda, şişkinlik bulunan bölgedeki oksijen miktarı azalır. Buna bağlı olarak hücre harabiyeti yaşanabilir. Buz kompresi ise kan damarlarının büzüşmesini sağlar. Kan damarlarındaki büzüşme sonucu bölgedeki şişlik ve kanama önemli ölçüde azalır. Şişlik ve kanama azalınca bölgedeki harabiyet etkileri de azalmaya başlar.
Buz kompresi uygulaması doğrudan sinirlerin ucundaki ağrı reseptörlerini etkiler ve uyuşukluk sağlar. Uyuşukluğa bağlı olarak duyu ve hissedilen ağrı ciddi düzeyde azalır.
İmplant sonrası buz tedavisi 48 saat sürer. İlk 24 saatlik süre çok önemli olup anestezinin etkisi geçtiğinde hemen buz kompresine başlamak gerekir. Tedaviyi takip eden ikinci gün de buz uygulamasına devam edilmelidir. Bu sayede, implant sonrası şişlik ve ağrı ile etkili bir şekilde mücadele edilmesi söz konusu olabilir.
İmplant Sonrası Buz Tedavisi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
İmplant tedavisinin yapıldığı gün buz kompresi uygulamaya başlamak için anestezinin etkisinin tamamen geçtiğinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde, his kaybına bağlı olarak cilt yaralanmaları ortaya çıkması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.
Buz tedavisi yaparken diş hekiminin belirttiği süreleri aşmamaya özen gösterilmelidir. Uzun süre buz tedavisi uygulamanın cilt yanıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca buz tedavisi sırasında buz, doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Buz uygulamasının 2 günden fazla yapılmaması gerekir.
İmplant Sonrası Buz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Buz tedavisi; buz torbası, kompres jeli ya da buz aküsü ile uygulanabilir. Anestezi etkisinin geçtiğinden emin olduktan sonra buz torbası temiz bir havluya sarılır. Yanağın dışından olmak kaydıyla, implant uygulamasının yapıldığı bölgeye uygulanır. Buz uygulaması 3 ila 5 dakika yapılır. Daha sonra 5 ila 10 dakika ara verilir. İkinci gün de buz tedavisine aynı şekilde devam edilmekle birlikte iki kompres arasındaki süre 15 dakikaya çıkarılabilir.
İmplant Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ağız bakımıdır. İmplant tedavisi kapsamında cerrahi işlem uygulanan bölgede travma meydana geleceği için şişlik olması normaldir. İmplant uygulamasının ardından bölgeye yanak üzerinden buz kompresi yapmak şişliği en aza indirir. Buz kompresi 5 dakika uygulanmalı, daha sonra 10 dakika ara verilmelidir. Uzun süreli uygulamanın ciltte buz yanığına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Buz kompresi sırasında implantın çene kemiği ile bütünleştiği yere kadar olan bölgeye baskı uygulamamaya özen gösterilmelidir. Ağrının devam etmesi, apse oluşması ve dudaklarda uyuşukluk hissi yaşanması gibi durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır.
İmplant tedavisi sonrası ilk birkaç ay beslenme konusunda da özenli olunmalıdır. Yumuşak ve ılık besinler tüketmek, implantın stabilize olmasına yardım eder. Soğuk olmayan peynir, yumurta, yumuşak et ve yoğurt, meyve suları, çorba çeşitleri ve ekmeğin yumuşak kısmı ile beslenmek operasyonlu bölgelerde sorun yaşanmasını önler.
İmplant sonrası sıcak ve soğuk gıdalar tüketmek, hassasiyetin artmasına ve bölgede ani ağrılar oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apse oluşumuna yol açarak bakteriler için ortam sağlar. Bölgenin enfeksiyon kapması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Uygulanan implant sayısına, markasına ve cerrahi işleme bağlı olarak 3 ila 10 gün süreyle diş hekiminin önerilerine uyulması gerekir.
Cerrahi prosedürle vidalar yerleştirildikten sonra diş eti dikilerek kapatılır. Diş eti düzelene dek dikişlerin darbe almamasına özen gösterilmelidir. Dikişlerin alınacağı güne dek işlem yapılan bölgeye sert darbe gelmemesine ve sert gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tek taraflı işlem yapıldığı durumlarda, işlem yapılmayan tarafı kullanmak doğru olabilir.
Operasyondan sonra, diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak, ağrıyı dindirmeye ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Operasyondan sonraki ilk 48 saat süre içerisinde ağız bakımı çok önemlidir. Ayrıca bu süreçte, ağız içerisinde basınç uygulayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
Cerrahi işlemden sonraki 1 gün boyunca ağız çalkalanmamalı ve gargara yapılmamalıdır. İlk dönemlerde diş fırçalama ve diş ipi kullanma sürecinde de dikkatli olunmalıdır. İyileşme sürecini olumsuz şekilde etkileyebileceğinden sigara ve alkol kullanımına da ara verilmelidir.