İmplant Nedir? Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Günümüzde en fazla tercih edilen ve etkisi diğer yöntemlere kıyasla oldukça fazla olan bir yöntem de Diş implantı tedavisi yöntemidir. Diş eksikliği bulunan hastaların, diş sağlıklarına ve istedikleri güzel görünüme kavuşmasını amaçlamaktadır. Bu tedavi sayesinde hastalar çiğneme fonksiyonuna tekrar tam olarak kavuşabilmektedir. Ömür boyu kullanılabilecek olan bu implant sayesinde estetik bir görünüm de elde edilmektedir. İmplant diş sayesinde, hastalar çok rahat bir şekilde yemek yiyebilmekte ve konuşabilmektedir.
Titanyumdan yapılmakta olan vidalar, cerrahi operasyonlar ile eksik dişi bulunan hastaların çene kemiğine yerleştirilmektedir. İmplantların yerleştirilmesinin ardından zamanla çene kemiğinde kaynaşmanın gerçekleşmesi beklenir. Yapılan işlemin sonucunda, diş protezi için diş kökü hazırlanmış olur. Bu işlemin ardından, çene kemiğine yerleştirilmiş olan titanyum vidaların üzerine; doğal görünüme sahip diş protezi yerleştirilerek tedavi sonuçlandırılmaktadır.
Diş İmplantı Tedavisi
Diş implantı tedavisi, her hastanın farklı kemik yapısı bulunması nedeniyle hastaya özel olarak planlanmalı; süreç boyunca uzman hekim kontrolü altında aşamalı şekilde ilerlenmelidir. Başarılı sonuçlar elde etmek için alanında uzmanlaşmış ve yetkin bir hekim tarafından diş implantı yapılması etkili olacaktır.
Titanyum, insanların vücuduna uyumlu olması nedeniyle alerji riski bulundurmamaktadır. Bu sebeple, diş tedavileri için kullanılmakta olan titanyum içeren implantların sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. İmplant tedavi yönteminin muadillerine göre en büyük artısı ise komşu olan diğer dişlere hiçbir şekilde zararının bulunmamasıdır. Diğer diş tedavisi yöntemlerinde komşu dişlerin törpülenmesi veya kesilmesi gerekebilmekteyken, implant tedavisinde buna gerek yoktur.
Çene ve kemik gelişimini tamamlamış olan; 18 yaşını geçen kişilere diş implantı tedavisi uygulanmaktadır. Tedaviye geçilmeden önce röntgen çekilerek, kişinin sahip olduğu çene yapısının tedavi için elverişli olup olmadığı kontrol edilmektedir. Kemik erimesi ve şeker hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin, uygun tedavileri yerine getirmelerinin ardından implant yaptırmaları gerekir. Kanı sulandırıcı etkisi bulunan ilaçları kullanan kişiler ise implant tedavisinden önce ilaçlarını kullanmamaları gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş implantı tedavisi, iki aşamadan oluşan bir süreçtir. Toplam süreç 2 ila 8 ay arasında farklılık gösterebilmektedir. Süreler arasında bu kadar fark olmasının nedeni; her hastanın tedaviye cevap verme süresinin ve implant yapılacak diş sayısının farklı olması, hastanın özelliğine göre uygulanacak tedavi planı ve yönteminin değişmesi gibi sebepler olmaktadır. Tedavi süresince hastanın, hekim tavsiyelerine ne ölçüde uyduğu da bu süreci etkilemektedir.
Diş İmplantı Süreci
Diş implantı tedavisi uygulamasında ilk aşamayı implantların yerleştirilmesi oluşturmaktadır. Tedaviye başlamak için ilk olarak hasta muayene edilerek, hastanın tedaviye uygunluğu ölçülür. Uygunluk tespit edildikten sonra, kemik gelişimini tamamlamış ve başkaca bir sağlık engeli olmayan kişiler için bir tedavi planı hazırlanır.
İlk aşama genellikle 15-20 dakika içinde tamamlanmaktadır. İlk olarak titanyum implantları, çene kemiğine yerleştirilmektedir. İmplantların kemiğine yerleştirilmesi, her bir implant için ortalama olarak 3-5 dakika alır. Yerleştirme işleminin ardından, yaklaşık olarak 3 ay ile 7 ay arası bir süre boyunca implantların kemiğe kaynaması beklenir. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra, protez dişler de yerine yerleştirilerek tedavi sonuçlanmaktadır.
Tedavi için gerekli şartları taşımayan hastalar için tedavi süresi, yukarıda bahsedilenden birkaç ay daha uzun olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, çene kemiğinde eksiklik bulunan bir hastada implant tedavisine başlanabilmesi için; ilk olarak greft veya ek kemik uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu destekleme işleminin ardından operasyona başlanabilmektedir.
Herhangi bir ağrı ve acı, diş implantı tedavisi uygulamasında hissedilmemektedir. Fakat şunu da belirtmekte fayda vardır ki; anestezi etkisinin geçmeye başlamasıyla birlikte tedaviyi takip eden günlerde ağrı hissi oluşabilmektedir. İmplant tedavisi, 2 aydan 8 aya kadar sürebilse de tüm bu süreç boyunca hissedilebilecek ağrı ve sızılar; hafif, oldukça kısa süreli ve geçici olmaktadır. Ağrı şiddetinin artması halinde, hekim tarafından hastalara ağrı kesici verilmektedir.
İmplant Sonrası Geçici Diş Ne Zaman Takılır?
Diş implantı tedavisi görmek isteyen çoğu kişi, operasyon sonrasında çekilen dişlerinin yerine geçici bir diş takılır mı merak etmektedir. Özellikle de bütün dişleri veya dişlerinin çok büyük bir kısmı çekilen hastalar, dişsiz kalma korkusuyla tedaviye başlama konusunda tereddüt yaşamaktadır. Dişlerin arz ettiği önem düşünüldüğünde, 2 ila 7 ay arası sürebilecek tedavi boyunca insanların dişsiz kalması, hayatı son derece zorlaştıracak bir durumdur. Bu nedenle hastalara geçici diş takılarak, tedavi süreçlerini kolay geçirmeleri sağlanmaktadır.
Gerekli şartların taşınması durumunda diş implantı tedavisi için, implantların yerleştirilmesinden sonra en fazla birkaç gün içerisinde geçici protez dişler takılabilir. Takılan geçici dişler sayesinde, daimî protezlerin takılacağı süreye kadar hastaların zorluk yaşamamaları sağlanır. Ayrıca geçici dişler sayesinde hem hekim hem de hasta, asıl protez hakkında bir fikre sahip olabilmektedir.
Geçici dişlerin hekim tavsiyesi doğrultusunda kullanılması gerekir. Ağız ve diş bakımının aksatılmadan yerine getirilmesi de önemlidir. Geçici kaplamalar genel olarak akrilik temelli olması sebebiyle, sabit ve asıl protezler kadar sağlam değildir. Geçici protezlerin diş ipi ya da kürdan gibi cisimlerle zorlanması, protezlerin yerinden çıkmasına sebep olabilir. Geçici protezler kullanılırken, yapışkan ve sert gıdaları da kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.
İmplant Sonrası Geçici Takılan Dişler ile Yemek Yenilebilir Mi?
Diş implantı tedavisi hakkında en çok merak edilen bir diğer konu da implant sonrası takılan dişler ile yemek yeme konusudur. Tedavi sırasında anestezi uygulanması sebebiyle, uyuşukluk etkisi geçene kadar yemek yenilmemesi gerekir. Aksi takdirde fark etmeksizin yanak içi, dudak ve dil gibi yumuşak dokular ısırılarak zarar verilebilmektedir.
Geçici olarak takılan dişlerde unutulmaması gereken asıl konu, implantın henüz çene kemiğine kaynamamış olmasıdır. Bu kaynaşma zamanla gerçekleştiği için ilk bir buçuk aylık dönemde yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Çorba, yoğurt, pilav ve makarna, haşlanmış sebzeler ve bütün sıvı gıdalar bu süreçte tüketilebilecek örnek gıdalardandır.
Bir buçuk aylık dönemden sonra orta sert gıdalara geçilmesi mümkündür. 1.5-3 aylık dönem arasında orta sert ve yumuşak gıdalar tüketilmesi gereklidir. Kaynama bu dönem içinde hala tam olarak gerçekleşmeyeceği için sert gıdaların tüketimine başlanmamalıdır. Izgara tavuk, domates, yumuşak elma ve armut, haşlanmış her çeşit sebze ve et yemeği gibi orta sertlikte olan gıdalar bu dönemde tüketilebilir.
Diş implantı tedavisi uygulandıktan üç ay geçmesi itibariyle orta sertlikteki gıdalar artık rahatlıkla yenebilecektir. Bu süreçte; ayva, çok pişmiş et, çikolata ve leblebi gibi sert gıdaların tüketimine başlanabilse de tavsiye edilmemektedir. Çünkü zamanı gelmeden ve kaynaşma tam olarak gerçekleşmeden sert gıdalarla beslenmek; implanta fazla baskı ve kuvvet uygulanacağı anlamına geldiği için implant kaybıyla karşılaşılması oldukça olasıdır.
Geçici diş protezine alıştıktan sonra günlük ihtiyaçlarınızı kolay bir şekilde gidermeye başlayabilirsiniz. Fakat bu protez geçici olması ve titanyumdan yapılmamış olması nedeniyle, asıl proteze kıyasla sağlamlığı azdır. Çenenizi çok sıkmanız halinde ya da dişlerin sert bir darbeye maruz kalması durumunda kolayca kırılabilmektedir.
Unutulmaması gereken bir diğer konu da diş bakımınızın geçici diş taşırken de aksatılmaması gerektiğidir. Geçici dişlerinizi günde iki kere fırçalamanız, diş sağlınız için önemlidir. Bu süreç boyunca ağız gargarası da kullanabilirsiniz. Fakat dişlerinizin arasını kürdanla temizlemeye çalıştığınız takdirde kaplama yerinden çıkabilmektedir.