Kadın erkek fark etmeksizin bireylerin eksik dişlere sahip olması ağız ve diş sağlığı açısından da kozmetik açıdan da önemli bir soruna neden olabilir. Teknolojideki gelişmelerin bir sonucu olan implant tedavisi, uzun yıllardır kullanılmakta olan köprü ve protez tedavilerine bir alternatif olarak kullanılmaktadır.
Ağızdaki eksik bir ya da daha fazla dişin yerine konulması için çene içine yerleştirilen ve çoğunlukla vida şeklinde olan yapay diş kökü implant olarak adlandırılır. Titanyumdan üretilen vidaların üzerine diş protezleri yerleştirme yoluyla implant tedavisi uygulanır. Titanyum çene kemiği tarafından vücudun bir parçası olarak algılanmakta olduğundan implantların üretiminde genellikle titanyum kullanımı tercih edilir. İmplantlar son derece yüksek bir doku uyumuna sahip oldukları için başarı oranı yüksek diş hekimliği prosedürleridir.
İmplant tedavisi sırasında komşu dişlerin kesilmesi gerekmediği için diğer pek çok dental diş hekimliği prosedürlerine göre daha avantajlıdır. İmplant kök görevi gördüğü için hasta implant tedavisinden sonra doğal dişlerinde olduğu gibi rahatça yemek yiyebilir, gülebilir ve konuşabilir. İmplant tedavisinden sonra çiğneme hissinin normale çok yakın olması ve diğer dişlere müdahale edilmesi gerekmemesi nedeniyle diş hekimlerinin en çok tercih ettiği bir yöntemdir.
Adım Adım İmplant Tedavisi
Dental implant tedavisine uygunluk kararı, hasta özelinde yapılan bazı değerlendirmelerden sonra verilir. Hastanın diş hekimi tarafından detaylıca muayene edilmesi ve tedaviye uygunluk kararının doğru bir şekilde verilmesi dental implant tedavisinin başarısı üzerinde doğrudan etkilidir. Hasta klinik açıdan değerlendirildiği gibi vücut sağlığının cerrahi müdahaleye uygun olup olmadığı konusunda da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hastaya ne tür bir protez uygulanacağı, protezin hangi bölgelerde olacağı ve yapılacak implant adedi hasta özelinde belirlenir.
Toplamda kaç adet implantın, hangi bölgelere ve hangi pozisyonda yerleştirileceğini belirlemek için tüm üst ve alt çeneyi gösteren panoramik filme ek olarak mevcut kemik yapısını üç boyutlu gösterme özelliğine sahip volumetrik bilgisayarlı tomografilerden yararlanmak mümkündür.
Dental implant tedavisi sedasyon, lokal anestezi ve genel anestezi altında uygulanır. Hastanın çene kemikleriyle kalan dişlerinin ölçüleri titizlikle alınmalıdır. Takılacak protezlere destek sağlanması amacıyla yapay diş kökleri olarak görev yapan ve uzun süre kullanıma uygun titanyum vidalar, hastanın çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem, her bir implant için 10 ila 25 dakika kadar sürer.
Hastanın çene kemiğine yerleştirilen implantların gerçek diş kökü görevini üstlenebilmesi için çene kemiğiyle kaynaşması, uyuşması bunun için öncelikle çene kemiğine tutunması gerekir. Bunun için genellikle 3 ila 6 ay arası bir süreye ihtiyaç duyulsa da her hasta özelinde kemik yapısına bağlı olarak sürenin değişmesi mümkündür. İmplantlar bu süre içinde üzerine yerleştirilecek protezleri taşıyacak kadar güçlenirler. Bu implant tedavisinin son aşamasına hazır hale gelindiğini gösterir. Hastanın kemik yapısı çok güçlü olduğunda iyileşme sürecinin çok daha kısa bir sürede tamamlanması mümkündür. Buna bağlı olarak dişlerin yerleşimi de daha kısa sürede yapılır. Diğer yandan implant tedavisini oluşturan tüm bu aşamaları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için hastanın güçlü bir kemik yapısı olması gerekir. Aynı zamanda diş etleri de sağlıklı olmalıdır. Bu şartları sağlayamayan hastalarda ilave kemik cerrahi prosedürlerinin uygulanması gündeme gelebilir.
Hastalara uygulanacak ilave kemik cerrahisi prosedürleri kapsamında; dental implant tedavisinin uygulanabilmesi için yeterli güce ve boyuta sahip olmayan kemiğin kalınlığını ve yüksekliğini artırmak hedeflenir. Bunun için lokal anestezi altında kemik tozu takviyesi yapılır. Yerleştirilen kemik tozunun hastanın kemiğiyle yer değiştirmesi ve implant desteği sağlayacak yeterli güce erişmesi için ortalama 6 aylık bir süreye ihtiyaç duyulur.
İmplant Hangi Durumlarda Yapılır?
18 yaşın üzerinde olan, çene ve yüz gelişimi tamamlanmış kişilere implant tedavisi uygulanabilir. Ancak her hastaya implant tedavisi uygulanması söz konusu değildir. Aynı zamanda hastanın çene yapısı implant tedavisi için uygun olmalıdır. Bunu belirlemek için röntgen çekilmelidir. Şeker hastalarına implant tedavisi uygulanacağı durumlarda tedavi başlamadan önce hastanın diyabet sorununun kontrol altına alınması gerekir. İmplant tedavisi yapılacak hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bu ilaçların doktor kontrolünde kesilmesi gerekir. Kemik erimesi sorunu yaşayan hastaların implant tedavisine başlamadan önce uygun tedaviyi alması gerekir.
Ağzında bir ya da daha fazla sayıda eksik diş olan, ağız dokusu sağlıklı, takma diş kullanmak istemeyen, implantların sabitlenmesi için kemik yapısı yeterli olan ve kemik iyileşmesini olumsuz yönde etkileyecek sağlık sorunları bulunmayan kişilere implant tedavisi uygulanabilir.
Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış kişilerle kemik gelişimi henüz tamamlanmamış kişilere implant tedavisi uygulanması söz konusu değildir. Ağız içindeki yaraların iyileşmesini baskılaması nedeniyle sigara kullanımı diş implant tedavisinin başarısını azaltan bir unsur olabilir. Kan pıhtılaşma sorunu, bazı kalp hastalıkları, kontrol altına alınamayan şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar ve çenedeki kemik yapısının uygun olmaması implant tedavisinin uygulanmasına engel faktörler olabilir.