Yapay diş kökleri olan implantlar, doğal dişlerin yerine geçerek uzun süreli çözümler sunar. Diş kaybı günlük yaşamı zorlaştıran, estetik kaygılara ve sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabilen bir durumdur. Diş kaybı durumunda uygulanabilecek pek çok farklı tedavi yöntemi olsa da, implant diş pek çok farklı nedenden dolayı en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir.
İmplant, kaydedilmiş bir dişin yerine yerleştirilen yapay bir diş kökü olup çene kemiğine vida benzeri bir cihaz yerleştirildikten sonra üzerine protez diş takılmasıyla uygulanır. İmplant hem doğal diş gibi görünüp hissettirir hem de çiğneme fonksiyonunu geri kazandırır. Diğer diş tedavilerine göre daha uzun ömürlü olan implantların bakım ihtiyacı da daha azdır. Diş eksikliği sorununu çözmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri olan implantların farklı türleri vardır.
Kaç Çeşit İmplant Var?
İmplant çeşitlerini yapı ve uygulama şekline göre iki kategori altında sınıflandırmak mümkündür. Yapıya göre implant sınıflandırması, implantın yapısını ve bileşenlerini ifade etmekte olup uygulama şekline göre sınıflandırma, implantın çene kemiğine yerleştirilmesi şekline göre değişiklik gösterebilir.
Yapı Yönü ile İmplant Çeşitleri
Yapı yönü ile implant çeşitleri; implantların doğru bir şekilde yerleştirilmesi, estetik bir görünüm ve sağlam bir çiğneme fonksiyonu açısından son erece önemlidir. Uygulanacak olan implant tedavisinden önce detaylı bir planlama yapılması, implantın doğru yapı yönü ve konumlandırılması açısından kritik öneme sahiptir.
Titanyum diş implantları, diş eksikliği durumunda kaybedilmiş olan dişin yerine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Titanyum diş implantı, ortopedik implant çeşitleri arasında yer alır. Diş etinin altına yerleştirilen titanyum vida şeklindeki bir parçadan oluşmakta olup biyouyumlu bir metal olan titanyum, vücutla uyumlu bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Bu yüzden dental implant tedavisinde kullanımı en çok tercih edilen malzemedir.
Diş etinin altına yerleştirilen titanyum implantlar, kemik dokusuyla sıkı bir şekilde kaynaşır. Böylece titanyum implantlar doğal diş kökü gibi hissettirip sağlam bir çiğneme fonksiyonu sağlar. Hastanın bir ya da daha fazla diş eksikliği durumuna ve çene kemiği yapısına uygun olacak şekilde farklı boyutlarda implant diş üretimi mümkündür.
Seramik diş implantları ise doğal dişlere yakın bir estetik görünüm kurmaları nedeniyle tercih edilir. Bazı hastalarda nadir de olsa titanyuma karşı oluşabilecek metal alerjisine karşı seramik implant işlevsel bir çözüm sunar. Biyouyumlu bir malzeme olduğu için vücutta herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmasına yol açmaz.
Seramik implantlar, diş etinin altına yerleştirilen vidalara ek olarak seramikten yapılan bir abutment ve porselen bir diş protezinden meydana gelir. Kemik dokusuyla sıkıca kaynaşıp sabit bir temel oluşturabilir. Doğal dişe yakın estetik görünüm sunmalarından dolayı genellikle ön dişlerde kullanılmaları tercih edilir.
Estetik bir görünüme sahip olan tek parça seramik implantlar, tek parça üretilmesi nedeniyle tedavi süreci diğer implant türlerine göre daha hızlı olur. Estetik açıdan güzel bir görünüm sağlar ve titanyum implantlara göre doku uyumu daha iyidir. Seramik implantlar biyouyumlu bir malzeme olarak doğal dişlerle daha iyi uyum sağlar ve titanyum implantların yerine kullanılır.
Titanyum üstü seramik implantlar, titanyum implantların üzerine seramik kaplama yapılması yoluyla oluşturulur. Titanyumun biyouyumluluk özelliğinden faydalanıp çene kemiğiyle uyum ve estetik açıdan etkileyici bir görünüm sağlar.
Titanyum üstü seramik implantlar, doğal dişlere en yakın sonuçları elde etmeye yardımcı olur. Ayrıca titanyum implant uzun ömürlüdür ve seramik kaplamalar estetik açıdan son derece başarılı sonuçlar verir. Titanyum üstü seramik implantlar herhangi bir alerjik reaksiyon riskine neden olmaz. Isıyı az iletmesinden dolayı soğuk-sıcak hassasiyeti diğer implant çeşitlerine oranla daha azdır.
Uygulama Yönü ile İmplant Çeşitleri
Diş implantları uygulama yönüne göre farklı çeşitlere ayrılmakta olup implantın diş eti ve çene kemiğiyle olan temas yüzeylerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Dişin içerisindeki boşluğa yerleştirilen endodontik implantlar, dişin dayanıklılığını artırma amacıyla kullanılan implant çeşitleridir. Genellikle metal ya da seramik malzemeden üretilir. Vida, silindir(silindirik implantlar) ve bıçak(blade implant) şeklinde üretilmeleri mümkündür.
Endodontik implant diğer implant çeşitlerinden farklı olarak dişin üzerine yerleştirilmek yerine dişin içine yerleştirilmesidir. Endodontik implant genellikle dişin kök kanalı sonrası zayıflayan ya da çürüyen dişlerin güçlendirilmesine katkıda bulunur.
Transosseöz implant ise eksik dişin olduğu bölge yerine çene kemiğinin tamamına yerleştirilir. Diğer implantlardan farklı olarak çene kemiği içerisine delik açılarak yerleştirilir. Kemiğe sıkıca tutunan transosseöz implantlar genellikle çene kemiği yeterli olmayan hastalarda kullanılır. Bu implant türü diğer implant türlerine göre daha zorlu bir uygulama gerektirmekte olup iyileşme süreci de daha uzun olabilir. Bu yüzden genel anestezi altında uygulanabilir.
İntramukozal implantlar, dişin köküne benzeyen bir yapıya sahip olup diş eti içerisine yerleştirilir. Diş kökü kaybedildiği ya da çene kemiği yeterli olmadığı durumlarda intramukozal implantlar kullanılır. Diş eti içinde kalıp kemiğe doğrudan tutunmadığı için iyileşme süreci daha hızlı olur. Diş kaybı nedeniyle oluşan boşluğun doldurulmasını sağlayan intramukozal implantlar estetik bir görünüm sağlar. Diğer implant türlerinde görülebilecek kemik kaybı ya da enfeksiyon riski daha az olur.
Subperiostal implantlar çene kemiği yerine çene kemiğinin üzerine, çeme kemiği ve diş eti arasındaki alan yerleştirilir. Genellikle diş eti çekilmesinden dolayı çene kemiği dokusu yeterli olmadığında subperiostal implantlar tercih edilebilir. Kemik yapısı uygun olmayan hastalarda kullanılması da mümkündür.