Hiç dişi olmayan yani tam ağız dişsizlik sorunu yaşayan kişiler, implant tedavisi sayesinde yeni dişlere kavuşabilir. İmplant tedavisi ile sahip olunan dişler son derece güçlü, sağlıklı ve dayanıklıdır. Peki, hiç dişi olmayana kaç implant gerekir? Hiç dişi olmayan kişilere 6 ila 14 arasında implant uygulanır. Genellikle üst çene için 4 ila 8 arası implanta gereksinim duyulur. Alt çene için ise 2 ila 6 adet arası implant kullanımı tercih edilir. Her ne kadar farklı sayıda implant kullanılarak farklı şekillerde dizayn edilen implant üstü protezler olsa da, çene kemiğine yerleştirilen implantlar ihtiyaç duyulan taşıma kapasitesine ve direncine sahiptir.
Tüm dişleri eksik olan hastalarda implant tedavisi kapsamında 3 farklı diş protezi çeşidi kullanılabilir. Bunlar implant üstü sabit protez, implant üstü hareketli protez ve all-on-four/all-on-six protez şeklinde sıralanabilir.
İmplant üstü sabit protezlerde üst çeneye 8 adet ve alt çeneye 6 adet; implant üstü hareketli protezlerde üst çeneye 4 adet ve alt çeneye 2 adet; all-on-four protezlerde üst çeneye 4 adet ve alt çeneye 4 adet; all-on-six protezlerde ise her bir çeneye 6 adet implant uygulanır.
Eksik Olan Tüm Dişlere İmplant Gerekir mi?
Eksik olan tüm dişler için implant gerekmez. Tüm dişlerini kaybetmiş hastalara uygulanacak implant tedavisinde, sabit protezi taşıyacak dayanıklılığa sahip implantlar yerleştirilmesi yeterlidir.
Ağızda bulunan 32 adet diş içlerisinde yer alan 20’lik dişlerin hiçbirine implant yapılması gerekmez. Geriye kalan 28 diş için uygulanacak olan tedavi ise alt çene ve üst çene olarak ikiye ayrılır. Üst çene kemiği, alt çene kemiğine göre daha yumuşak ve süngerimsi bir yapıya sahiptir. Bu yüzden üst çene kemiğine yerleştirilen implant sayısı daha fazladır. Tamamen dişsiz olan bir ağızda, üst çene kemiğine 4 ila 8 adet arası implant yerleştirilmesi gerekir.
Çoğu hastada alt çeneye 6 adet ve üst çeneye 8 adet implant yerleştirilmesi yoluyla tedavi tamamlanır. Üst çeneye en az 4 adet implant yerleştirilmelidir. Aksi takdirde uygulanan tedavi sağlıklı ve kalıcı bir çözüm sunmaz.
İmplantlar yerleştirildikten sonra hastaya kalıcı protez yerleştirilir. Yapılacak olan protezde 26 şaka 28 diş bulunabilir. Sayının değişebilmesindeki temel neden, tedavi edilen ağzın büyüklüğü ve çene yapısıdır. Çene yapısına ve ağız büyüklüğüne göre protezin toplam kaç dişten oluşacağı belirlenirken, diş hekimi panoramik röntgen sonucundan faydalanılır. Diş hekimi aynı zamanda yaptığı detaylı ağız muayenesinin ardından kaç dişlik protezin ideal olduğuna ilişkin karar verebilir.
Bölgesel Dişsizlikte Kaç İmplant Yapılır?
Bölgesel dişsizlik tedavisinin başarısı, her hastanın benzersiz durumu göz önüne alınarak planlanması durumunda maksimize edilir. İmplant sayısı ve konumu belirlenirken çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Öncelikle, eksik dişin ya da dişlerin hangi bölgede bulunduğu ve boşluğun boyutu belirlenir. Arka bir diş eksik ve yanındaki dişler sağlıklıysa, tek bir implant diş yapılabilir. Daha büyük boşluklar ya da önemli konumlar, birden çok diş ya da implant gerekliliğine neden olabilir. Çene kemiğinin miktarı ve kalitesi, implantın ne kadar sağlam bir şekilde yerleştirilebileceği üzerinde etkilidir. Yeterli kemik dokusunun bulunmaması durumunda ise kemik greftleri ya da sinüs yükseltme gibi ek prosedürlere gereksinim duyulabilir.
Kaç implant yapılacağına karar verilirken komşu dişlerin ve karşı dişlerin durumu da değerlendirilmelidir. Komşu dişlerde sorun olması hâlinde öncelikle bunların tedavisi gerçekleştirilmelidir. Özellikle ön diş bölgesindeki eksiklikler, estetik kaygılar yaşanmasına neden olabilir. Estetik bir sonuca erişebilmek için ek implantlara ve dikkatli bir tasarıma gereksinim duyulabilir. Hangi tür protez kullanılacağı da implant sayısını etkilemekte olup sabit bir köprü ya da hareketli bir protez tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda hasta tercihleri de göz önünde bulundurulmaktadır.
Yan yana iki diş implant yapılması, özellikle eksik dişler yan yana olduğunda tercih edilir. Yan yana implant, diş eksikliği olan bölgedeki eksik dişlerin yerine sabit bir köprü ya da tek diş implant yerleştirilmesi yoluyla uygulanabilir.
Yan yana implant tedavisinin başarılı olması için hedef bölgede yeterli boşluk bulunmalıdır. Dişler arasındaki mesafe, implantların yerleştirilmesine izin verecek şekilde olmalıdır. Ayrıca, implantın yerleştirileceği bölgedeki kemiğin kalitesi ve yoğunluğu da yeterli olmalıdır. Bu sayede implantların istikrarlı bir şekilde yerleştirilmesi sağlanabilir. Yan yana implantların düzenli bir şekile yerleştirilmesi, düzgün ve estetik bir diş eti çizgisinin oluşturulması açısından son derece önemlidir. Çiğneme fonksiyonunun düzgün bir şekilde geri kazanılması için pozisyonu da doğru ayarlanmalıdır.
Unutulmaması gereken diğer bir önemli konu, yan yana implantların başarılı bir şekilde entegre olması için sağlıklı diş etlerine ihtiyaç duyulduğudur. Diş eti hastalıkları bulunuyorsa, öncelikle bunların tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gerekir.