Farklı yaş gruplarındaki hastaların doğal dişlerinde bir ya da daha fazla eksiklik olması gerek ağız ve diş sağlığı gerek estetik açıdan kritik bir durumdur. Dental implant tedavisi günümüzde en çok kullanılan diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Teknolojideki ve diş hekimliği alanındaki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan bir tedavi olan dental implant tedavisi, geleneksel prosedür ve protez tedavilerine karşı işlevsel ve etkili bir alternatif olma özelliğine sahiptir.
Ağız ve diş sağlığını korumak için diş hekimi muayeneleri düzenli olarak gerçekleştirilmeli, düzenli bir ağız ve diş bakım rutini uygulanmalıdır. Bu unsurlara dikkat edilmesine karşın bazı kişiler diş çürümesi ya da diğer nedenlere bağlı olarak bir ya da daha fazla dişlerini kaybedebilir. Çok uzun yıllar boyunca köprü ve takma diş tedavileri ağzında bir ya da daha fazla sayıda eksik diş olan kişiler için işlevsel çözümler olarak kabul edilirdi. Son yılların en popüler diş hekimliği prosedürlerinden biri olan implant tedavisi ise estetik, kalıcı ve güvenilir bir prosedür olarak bu yöntemlerin yerini almıştır.
Kişiye görünümünü ve çiğneme yeteneğini geri kazandırmak için çeneye cerrahi yöntemle implant edilen tıbbi cihazlar, diş implantı olarak adlandırılır. Aynı zamanda dayanıklı yapıları sayesinde diş implantları kronlar, köprüler ya da takma dişler gibi yapay dişler için son derece güçlü bir destek sağlar.
Bireyler herhangi bir yaralanmaya ya da hastalığa bağlı olarak bir ya da daha fazla dişin kaybedildiği durumlarda kusurlu konuşma, hızlı kemik kaybı veya çiğneme düzeninde sorunlara neden olan komplikasyonlar meydana gelebilir. Kaybedilen bir dişin diş implantıyla değiştirilmesi durumunda ise hastanın hem yaşam kalitesinin hem sağlığının önemli ölçüde optimize edilmesi söz konusu olabilir.
Diş implantı sistemleri, diş implantı gövdesi ve diş implantı dayanağından meydana gelir. Ayrıca dayanak sabitleme vidası da olabilir. Dental implant, doğal diş kökü görevini yerine getirmek için cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilir. Dental implant abutments genellikle abutment sabitleme vidası kullanılarak implant gövdesine takılır ve takılan yapay dişleri sabitlemek için diş etlerinden ağza doğru uzanır.
İmplant tedavisi popüler bir dental prosedür olma özelliğine sahiptir. Travma, çürük, periodontal hastalık veya farklı bir nedene bağlı olarak meydana gelen diş kayıpları fonksiyonel ve estetik sorunlara neden olabilir. Hastalar bu tür durumlarda hem görünümleri ile ilgili estetik kaygılar hem konuşma ve yemek yer zorlukları yaşayabilir.
Ayrıca diş eksikliği olan bölgelerde zaman içinde kemik kayıpları yaşanabilir. İmplant tedavisi ise çene kemiğine ihtiyacı olan desteği sağlayarak kemik kaybının önlenmesine yardımcı olabilir.
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant genellikle vida şeklinde ve çeneye cerrahi olarak yerleştirilen bir diş köküdür. Ağızdaki diş eksikliklerini tamamlamak amacıyla implant tedavisi sıklıkla kullanılır. İmplant tedavisi kapsamında genellikle titanyumdan üretilen vidalar kullanılır. Bu vidaların üzerine diş protezleri yerleştirilir.
Temelde bir ya da daha fazla sayıda diş eksikliğini gidermek için diş implantı tedavisine başvurulabilir. Kolayca çıkarılan takma dişlerden yani hareketli protezlerden farklı olarak dental implantlar, küçük bir cerrahi prosedür uygulanarak hastanın çene kemiğine yerleştirilir.
Çoğunlukla titanyumdan üretilen diş implantı vidaya benzer bir görünüme sahiptir. Eksik dişlerin köklerinin olduğu çeneye yerleştirilen implant, zaman içinde kemikle kaynaşır. Böylece implantın yerleştirildiği bölgede sabitlenip tutunması sağlanır. Eksik dişin neden olduğu boşluğu doldurmak için metal vidanın üzerine yapay bir diş ya da taç takılır. Hastanın doğal dişleriyle benzer bir görünüme sahip olması için taç şekil, renk, ve boyut benzerliği olacak şekilde tasarlanır. Diş implantları diş köprüsünü ya da takma dişleri yerinde tutmak için de kullanılabilir.
İmplant Tedavisi Uygulama Aşamaları
İmplant tedavisi sıklıkla uygulanan ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir dental prosedürdür. Hasta özelinde yapılan değerlendirmeye göre lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. İmplant tedavisine başlanmadan önce hastaya bazı taramalar yapılması ve röntgen çekilmesi gerekir. Bu sayede, implantın nereye yerleştirileceği net bir şekilde görülebilir. Cerrahi prosedür uygulanarak dental implant çene kemiğine yerleştirilir.
Çene kemiğine yerleştirilen dental implantın çevresindeki kemik birkaç ay içinde büyür ve implantın stabilitesi sağlanır. Böylece diş hekimi yeni diş ya da dişler için temel oluşturabilir. Bu aşamadan sonra yapay dişin ya da dişlerin temele vidalanması ya da yapıştırılması yoluyla prosedür tamamlanır.
İmplantlardan her birinin çene kemiğine yerleştirilmesi için yaklaşık 10 ila 25 dakika süreye ihtiyaç vardır. Yerleştirilen implantın çene kemiğiyle uyuşup kaynaşması ve gerçek diş kökünün yerini alması için çene kemiğine tutunması yaklaşık 3 ila 6 aylık bir süre içinde gerçekleşir. Sürenin sonunda tedavinin son aşamasına gelinir. İmplantların üzerine yerleştirilecek protezleri taşıyacak kadar güçlenmesi mümkün olur. Her hasta özelinde kemik yapısının ne kadar güçlü olduğu ve diğer pek çok farklı etkene bağlı olarak iyileşme süresi değişiklik gösterebilir.
Hasta, implant tedavisi uygulamak için ihtiyaç duyulan güçlü kemik yapısına ve sağlıklı diş etlerine sahip değilse, ilave kemik cerrahisi prosedüründen faydalanılabilir. İmplant tedavisi uygulanması için kemik tozu takviyesi yapılarak yeterli güçte ve boyutta olmayan kemiğin kalınlığı ve yüksekliği arttırılabilir.
Lokal anestezi altında uygulanan tedavinin ardından hastanın kemiğiyle yerleştirilmiş kemik tozu yer değiştirir. Kemiğin implant desteği için gereken desteği sağlayacak güce erişmesi ortalama 6 ayda söz konusu olur.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
İmplant tedavisi hastanın ilk muayenesinden cerrahi prosedürle implantın, daha sonra abutment ve kronun yerleştirilmesine kadar uzanan kapsamlı bir süreçtir. İmplant tedavisinin ne kadar sürede tamamlanacağı her hasta özelinde mevcut duruma ve iyileşme sürecinin nasıl gerçekleşeceğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diğer yandan implant tedavisi kapsamında kemik grefti ya da sinüs lifting işlemleri yapılmasına gerek duyulması hâlinde implant tedavisinin süresi uzayabilir.
İmplant Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler
İmplant tedavisinin uygulanmasına ilişkin karar her hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra verilir. Eğer hasta bazı standartları karşılamazsa, implant tedavisinden fayda sağlanması mümkün olmaz. Değerlendirme sürecinde panoramik film ve volumetrik bilgisayarlı tomografi gibi prosedürlerden faydalanılarak kaç adet implantın hangi bölgelere yerleştirileceği kararı verilir.
İmplant tedavisini takip eden 2 saat boyunca hasta yiyecek ve içecek tüketmemelidir. Tedaviyi takip eden 24 saat içerisinde yalnızca soğuk ve yumuşak yiyecekler tüketilmesi, ilk hafta sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulması önerilir.
İmplant tedavisini takip eden 24 saat boyunca alkol ve sigara kullanılmaması gerekir. Hatta diş hekimlerinin önerisi, iyileşme süreci tamamlanana kadar alkol ve sigaradan uzak durulması yönündedir. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşamak, hastanın konforunu artırmak açısından önemlidir. Bunu sağlamak için diş hekiminin önerileri eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca diş hekiminin reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması da önemlidir. Tedaviyi takip eden birkaç gün boyunca göz altı ve yanak bölgesinde şişlik görülmesi normal olup tedaviye bağlı bu tür yan etkiler herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmeksizin genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.