Gülüş estetiği tedavisi, zirkon kaplama, beyaz, köprü, diş boya ayarlaması, dudak şekillendirme gibi kombine operasyonlar ile kişinin görüşüne estetik duruma getirmek işlemidir.
Herkes güzel gülüşlere kavuşmak istemektedir. Ağız ve diş sağlığına ne kadar dikkat edilirse edilsin istenilen gülüşe sahip olmak mümkün olmayabilmektedir. Bunun için diş hekimine gülüş tasarımı konusuna başvurmak mümkündür.
Hastaların daha estetik bir gülüşe kavuşabilmesi için bu tedavi programı sonrasında diş kusurlarını ortadan kaldırmaya odaklanmaktadır. Mutluluğu göstermekten korkmayacakları gülüşlere kavuşmak için kişiye özel estetik uygulamalarını kapsayan gülüş estetiğini tercih etmek mümkündür. Gülüş tasarımı sonrasında diş etlerinin sağlıklı bir görünüme kavuştuğunu söylemek doğrudur. Dişlerin renkleri beyazlamaktadır. Bunun dışında dişlerde bulunan kırık veya çatlak da düzeltilmektedir. Ayrıca dişlerin kapanış yönü de düzeltilmektedir ve kaslar normal hale getirilmektedir.
Diş hekimleri hastanın gülüşünü planlarken yüz yapısı, diş yapısı, dudak yapısı gibi birçok unsuru incelemektedir. Diş hekiminin öncelikle ağız sağlığını olumsuz etkileyen sorunları ortadan kaldırması söz konusudur. Yapılan gülüş tasarımının başarılı olabilmesi için diş ve diş etlerinin uyum içinde olması gerekmektedir.
Gülüş Estetiği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gülüş estetiği tedavisi, birkaç saatte yapılacak bir işlemdir. Bu tedavi zamana yayılarak uygulanmaktadır. Kişiye özel planlama yapılacağı için gülüş estetiği tedavisi için öncelikle muayene olmak gerekmektedir. İlk seansta diş hekimi ağız ve diş yapısını detaylı olarak incelemektedir. Daha sonrasında ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları belirlemektedir. En sonunda ise kişiye ağız yapısı ve diş sağlığı hakkında bilgiler vermesi gerekmektedir.
Tedavinin ilk aşamasında ağız, diş ve diş eti sağlığının sağlanması gerekmektedir. Muayene sırasında hastanın farkında olduğu ya da olmadığı birçok konuya detaylıca bakılmaktadır. Dişlerde görülen kapanma sorunları ve diş eti problemleri de ele alınmalıdır. Ağız, diş ve diş eti sağlığı uygun hale getirildikten sonra planlanan gülüşe sahip olunması için gerçekleşecek uygulamalara geçinmektedir.
Bu aşamada diş boyu ayarlama, diş estetiği tedavisi, diş kaplama gibi işlemler planlanmaktadır. Sadece diş ve diş eti sorunları bulunuyorsa birkaç hafta içerisinde gülüş tasarımı süreci tamamlanmaktadır. Bazı dişlerde ortodonti tedavisi uygulanmaktadır. Ortodonti tedavisi ya da cerrahi operasyon bulunuyorsa gülüş estetiği tedavisi biraz daha uzun süre bilmektedir.
Gülüş Estetiği Tedavisi Yöntemleri
Kişilerin gülüşlerinde beğenmediği yerler çok farklı olabildiği için gülüş tasarımı kapsamında uygulanan yöntemler de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu konuda, dişlerinde renk değişikliği olan birinde diş beyazlatma, gülüş tasarımının önemli bir aşaması oluştururken bir başka kişide ve dişinde çarpıklık olabilmektedir. Bu çarpıklık nedeniyle tel tedavisi yöntemleri uygulanması gerekebilmektedir. Bu bakımdan gülüş estetiği tedavisi uygulamaları; diş hekiminin diş tedavisi, ortodonti, ağız diş çene cerrahisi gibi farklı disiplinlerin işbirliği içerisine uygulanmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir. Yine gülüş estetiği kapsamında hastalarda dermatoloji, kozmetik, kulak- burun- boğaz gibi farklı bilim dalları tedavi yöntemlerinden de yararlanması söz konusudur.
Bu doğrultuda, estetik bir gülüş sağlamak amacıyla yapılan pek çok tedavi seçeneği arasında diş estetiği uygulamaları en başı çekmektedir. Diş yapısındaki şekil ve renk bozuklukları, dişlerdeki çarpıklıkları veya diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılan zirkonyum veya porselen kaplamalar uygulanması bir gülüş estetiği tedavisi yöntemidir. Yine implant uygulaması ve porselen lamine işlemin yapılması da bir başka yöntemdir.
Diş renginden şikayetçi olan hastaya diş beyazlatma işleminin yapılması üçüncü bir diş estetiği tedavisi yöntemidir. Çürük, tramva, genetik, çevresel etmenler gibi sebeplerle bozulmuş dişlere dolgu ve lamina uygulanması en çok başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Son olarak ise çarpıklıkları gidermek amacıyla tel tedavisinin uygulanması da gülüş estetiği içerisinde yer almaktadır.
Gülüş Estetiği Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gülüş estetiği öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. İlk dikkat edilmesi gereken husus; hasta için bu işlemin gerekli olup olmadığına karar verilmesidir. İşlemi yapan doktorlar, kendini estetik diş hekimi ya da profesyonel olarak tanımlamaktadırlar. Ancak hastalar problem çözmek yerine bu tasarımı genel olarak dış güzelliklerini daha iyi göstermeyi tercih ettikleri için istemektedir. Ancak gülüş estetiği tedavisinin sadece daha güzel görüştü için değil aynı zamanda kırık, bükülmüş ya da eksik dişlerin tedavisinde kullanıldığını unutmamak gerekmektedir.
Uygulama yapılmaya karar verdikten sonra hastanın ağız, yüz yapısı ve diş yapısının özellikleri dikkate alınarak dişlerin estetik görünümünü değiştirmek gerekmektedir. Dolayısıyla estetik bir görünüme kavuşmadan önce hastanın dişlerini düzleştirmeyi, diş eti tedavisini tamamlamayı ve dişlerin sağlıklı tutmayı amaçlamak gerekmektedir.
Tasarım öncesinde diş rengi seçimi de oldukça önemlidir. Hastanın cilt rengine ve diş yapısına uygun bir renk kullanmak gerekmektedir. Diş tedavisinde kullanılan her biri belirli bir cilt tonunu uygun düzinelerce beyaz renk tonu bulunmaktadır. Dolayısıyla uzmanların hastalar için doğru rengi seçmelidir.
Gülüş Estetiği Tedavi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Gülüş estetiği tedavisi öncesi yapılması gerekenler olduğu gibi sonrasında yapılması gerekenler de vardır. Kazanılan güzel gülüşü yapılacak doğru bakım ve düzenli diş hekimi ziyaretleri ile uzun seneler boyunca kullanmak söz konusudur. Ağız ve diş sağlığı için endişelenildiği zaman hijyen alışkanlıklarını gözden geçirilmesi gerekmektedir. İşlemden sonra zararlı olan diş macunları ve yanlış diş fırçalama alışkanlığı bırakılmalıdır. Bu yanlış alışkanlıklar diş yüzeyleri çizmektedir. Cila ve diğer parlatıcı işlemlerin solmasına yol açmaktadır. Bu nedenle aşındırıcı özelliğe sahip olmayan diş macunların kullanılması gerekmektedir. İşlem sonrasında hastaların diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmeleri de önemlidir.
Gülüş estetiği geçirdikten sonra uzak kalınması gereken yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Şeker içeriği yüksek olan gıdaları tüketmemek gerekmektedir. Diş çürüğü oluşumunu engellemek için ise öğünler arası atıştırmaktan kaçınmak önemlidir. Gülüşlerin temiz görünmesi için kahve, soda, çay gibi içeceklerin tüketim miktarını da sınırlandırmak önemlidir.