Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşayan hastaların konforunu artırmayı sağlayan gece plağı, hastaların diş ölçüsüne göre hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf apareyler olarak tanımlanabilir. Gece plağı kullanım süresi diş gıcırdatma sorununun derecesine, sorunun altında yatan nedene ve kişi özelinde çeşitli etkenlere göre değişebilir. Bununla birlikte gece plağı genellikle 6 ay süreyle kullanılsa da, kullanım süresini diş hekimi hasta özelinde belirleyecektir.
Gece plağı diş gıcırdatma sorununu çözmeye yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Bazı kişiler uyku sırasında istemsiz bir şekilde dişlerini sıkıp gıcırdatabilir. Bu hareketin farkında olmadıkları ve eylem sırasında uykuda oldukları için diş sıkma ve gıcırdatmayı engelleyemez.
Bu durum her ne kadar doğal gibi görünse de, diş gıcırdatma hem aynı ortamda bulunulan kişileri rahatsız eder hem sürekli sürtünme dolayısıyla zaman içinde dişler yıpranıp zarar görebilir. Buna bağlı olarak çene kayması, dişlerin yontulup incelmesi ve hassasiyet gelişmesi gibi kişinin konforunu azaltan durumlar yaşanabilir.
Bu tür sorunların yaşanmasını önlemek için kiş özelinde ağız ve çene yapısına uygun olarak hazırlanan gece plağı kullanılması gündeme gelebilir. Uyku sırasında gece plağı kullanılması yaşam kalitesinin artırılmasını ve çeşitli diş sağlık sorunlarının önlenmesini sağlayabilir.
Gece Plağı Nasıl Kullanılır?
Gece plağı kullanmak için diş hekiminin onayı ve tavsiyesi gerekir. Bunun için diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşayan kişilerin öncelikle bir diş hekimine başvurması, yaşadığı sorunları detaylı bir şekilde anlatması gerekir. Diş hekimi hastanın şikayetlerini dinler ve muayene ettikten sonra tedaviyi planlar.
Diş hekimi gece plağı kullanılmasının fayda sağlayacağı kararını verdiyse, hastanın çene ve diş ölçüleri alınır. Çene ve diş ölçüsü alınırken kalıp kullanılır ve kişiye özel gece plağı üretilir. Gece plağı kullanımı son derece etkili sonuçlar sağlamakla birlikte çok fazla kullanılması hâlinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle diş hekiminin belirttiği kullanım sürelerine uyulması önemlidir. Gece plağı yalnızca geceleri değil, hasta gündüz diş gıcırdatma sorunu yaşıyorsa gündüz saatlerinde de kullanılabilir.
Gece Plağı Nasıl Temizlenir?
Diş hekimi hasta özelinde gece plağı tedavisi planladığı takdirde diş hekiminin önerilerine birebir uyulması önemlidir. Ağız ve diş sağlığı açısından gece plağı kullanımı sırasında hijyen standartlarının sağlanmasına özen gösterilmelidir.
Her gün belirli süreler boyunca kullanılan gece plağı çıkarıldıktan sonra mutlaka temizlenmelidir. Temizleme işlemi ılık su ve yumuşak bir diş fırçasıyla yapılmalıdır. Ayrıca gece plağının içerisinde saklandığı kutunun temiz ve hijyenik olmasına da dikkat edilmelidir.
Gece Plağı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Gece plağı genellikle diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastaların konforunu artırmak üzere kullanılır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu; beraberinde dişlerde aşınma, çene ağrısı ve baş ağrısı gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen belirtileri de getirebilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma; stres, yorgunluk, uyku apnesi, diş ve çene yapısındaki anormallikler ile kullanılan bazı ilaçların yan etkileri gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Gece plağı kullanmak, hastanın dişlerinin korunmasını, bu sayede dişlerin aşınmasını ve ağrı oluşmasını önleyebilir.
Bazı diş hekimliği prosedürlerinden sonra da gece plağı kullanılması gerekliliği doğabilir. Kişi uykudan uyandıktan sonra çene ve boyun ağrısı yaşıyorsa, kalitesiz uyku nedeniyle uykusuzluk şikayeti varsa, diş hassasiyeti ve omuz ağrısı bulunuyorsa dişlerin ve çene yapısının iyileşmesine katkıda bulunmak için gece plağı kullanılabilir. Gece plağı hastanın diş ve çene yapısının iyileşmesi sürecini destekleyerek tedavi sonrası yaşanması olası ağrıyı azaltabilir.
Gece Plağının Faydaları Nelerdir?
Gece plağı diş hekimleri tarafından her hasta özelinde hazırlanır. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığından kaynaklanan diş aşınmalarının ve ağrıların önlenmesine yardımcı olur. Diş sıkma ve gıcırdatma, çene kaslarının ağrımasına ve dişlerin aşınmasına yol açabilir. Gece plağı dişlerde meydana gelebilecek aşınmalar üzerinde son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Gece plağı aynı zamanda bir ağız koruyucu görevini de üstlenir. Dişlerin ölçüsü alınıp özel olarak hazırlanan gece plağının ağza takılması dişlerin korunmasını sağlayabilir.
Gece plağı kişinin üst dişlerine tam olarak oturacak şekilde tasarlanır. Gece plağı takılırken dişlerin yüzeyine hafif bir baskı yapılır ve sabitlenir. Hastalar gece plağını ilk kullanmaya başladıklarında bir miktar rahatsızlık hissedebilir. Gece plağı kullanımına alışılmasıyla birlikte rahatsızlık hissi ortadan kalkar.
Gece plağı temelde ağrıya, çene rahatsızlığına ve/veya diş aşınmasına neden olabilen diş sıkma ve gıcırdatma problemlerini önlemek ya da azaltmak için kullanılır. Bir yandan hasanın dişlerini korumaya yardımcı olurken, diğer yandan da çene ve çevresindeki kasları rahatlatır. Böylece kişi uyku sırasında kendisini rahat ve sabah uyandığında dinlenmiş hisseder. Bununla birlikte gece plağının her hasta için uygun bir tedavi yöntemi olmadığı unutulmamalıdır. Diş hekimi hasta özelinde muayenesini yapmalı, hastanın şikayetlerini dinlemeli ve daha sonra gece plağı tedavisinin uygun olup olmadığına karar vermelidir.