Gece plağı son derece işlevsel ve konforlu bir çözüm olmasına karşın oklüzal plaklar, geleneksel tel ya da şeffaf düzelticilerden farklı olarak dişleri doğrudan düzeltme amacıyla tasarlanmamıştır. Gece plağı kullanımı dişlerde düzensiz aşınmalar olmasını, çene ağrısını ve yanlış hizalanmış ısırıklarla ilişkilendirilen rahatsızlıkları önlemeye katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte gece plağı, dişlerin düzeltilmesini sağlama amacıyla özel olarak tasarlanan ortodontik tedaviler gibi kapsamlı ya da hedefe yönelik bir çözüm değildir. Uygulanacak olan tedavinin temel amacı, fonksiyonel ya da kozmetik nedenlerle dişleri düzeltmek ise gece plağı yerine tel ya da şeffaf düzeltici gibi ortodontik tedavilerin tercih edilmesi fayda sağlayabilir.
Bu tedaviler dişlerin istenen konuma hareket ettirilmesi için kontrollü kuvvetler uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Daha kapsamlı bir yaklaşımla kişi daha düzgün dişlere sahip olur. Diğer yandan, her hasta özelinde değişebilen ihtiyaçlara ve beklentilere bağlı olarak en uygun tedavinin belirlenmesi noktasında, alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerine başvurulması önemlidir.
Gece Plağı Nedir? Ne İşe Yarar?
Diş hekimliğinde son derece önemli bir bileşen olan gece plağı, özellikle çene hizalama ve ısırma ile ilgili sorunların çözümlenmesinde kritik bir rol üstlenir. Gece plağının tasarlanma amacı, alt ve üst dişlerin ısırma ve çiğneme sırasında bir araya gelmesindeki düzensizlikleri gidermektir.
Diş hekimleri genellikle oral sağlığın artırılması, rahatsızlıkların azaltılması ve yanlış hizalanan ısırıklarla ilişkili komplikasyonları önlemek için gece plağı kullanımını önerebilir. Oklüzal splint olarak da adlandırılan gece plağı, dişlerin kenetlenmesini önleyen sert bir malzemeden üretilir. Hastanın ağız ve diş yapısına göre üretilen gece plakları yaklaşık 2 mm kalınlığında ve şeffaf bir yapıya sahiptir.
Oklüzal plaklar diş hekimleri tarafından kapsamlı tedavi planlarının bir parçası olarak kullanılabilir. Bu sayede, hastaların çene hizalaması ya da ısırıkla ilgili yaşadığı zorluklara terapötik bir çözüm sunulması mümkün olur.
Gece plağı, dişler üzerinde aşırı aşınmayı önleyen koruyucu bir bariyer olarak hareket eder. Böylece çene kaslarındaki gerginlik minimize edilir. Tedavi edilmek istenen diş sorunlarına bağlı olarak gece plağının gündüz ya da gece boyu kullanımı söz konusu olabilir.
Gece Plağı Neden Kullanılır?
Gece plakları diş hekimliğinde çok yönlü bir kullanıma sahiptir. Oklüzal plaklar genellikle alt ve üst dişlerin doğru bir şekilde bir araya gelmediği maloklüzyonların düzeltilmesi amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hizalanma hatası dolayısıyla dişler düzensiz bir şekilde aşınabilir, çene ağrısı ve rahatsızlık hissi gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir. Gece plağı dişlerin temas edeceği stabil bir yüzey sağlar, böylece ısırığın yeniden hizalanmasına yardımcı olur. Sonuç itibarıyla alt ve üst diş kemerleri arasında daha dengeli ve uyumlu bir ilişki kurulması sağlanır.
Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşayan bireyler, gece plağı kullanımından optimum fayda sağlayabilir. Gece plağı bu nedenle bruksizm tedavisinde sıklıkla kullanılır. Diş sıkma ve gıcırdatma dolayısıyla dişlerde meydana gelebilecek aşınmayı önleyen koruyucu bariyer görevini üstlenir. Yumuşatıcı bir etki oluşturur ve diş gıcırdatma etkisini azaltır. Bu sayede diş minesinin korunması ve çene kaslarındaki gerilimin minimize edilmesi söz konusu olur.
Temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisi amacıyla da gece plağı kullanılabilir. Temporomandibular eklem bozuklukları çene ağrısı, sınırlı çene hareketi ve tıkırtı sesleriyle karakterizedir. Oklüzal plakların kolaylaştırdığı kuvvetlerin eşit bir şekilde dağılması sayesinde temporomandibular eklem üzerindeki gerilim hafifletilir. Böylece temporomandibular eklem bozukluklarıyla ilişkilendirilen belirtilerin genel tedavi süreci desteklenir.
Diş hekimlerinin, özellikle oral sağlığı iyileştirmek ve belirli diş sorunlarını ele almak için uyguladıkları kapsamlı tedavi planına gece plağını dahil etmesi mümkündür. Kapsamlı tedavi planları genellikle ortodonti tedavi, restoratif prosedürler ve oklüzal ayarlamalar gibi farklı tedavilerin kombinasyonundan oluşur.
Gece Plağı Faydaları Nelerdir?
Gece plağı belirli diş sorularının çözümlenmesine yardımcı olmaktan daha fazla fayda sağlar. Bu kapsamda gece plağının hem önleyici hem tedavi edici olarak kullanılması tercih edilebilir. Özellikle diş sıkma ve gıcırdatma yani bruksizm sorunu olan kişilerde gece plağı koruyucu bir bariyer görevini üstlenir ve dişlerde aşırı aşınmayı önler.
Gece plağı aynı zamanda ısırma ve çiğneme sırasında kuvvetleri yeniden dağıtır. Bu sayede daha dengeli bir basınç dağılımı söz konusu olur. Çene eklemindeki ve kaslardaki gerilimin hafifletilmesiyle genel konforun artması sağlanabilir.
Gece plağının kullanılması sayesinde yanlış hizalanmış ısırıklarla ilişkilendirilen diş komplikasyonları önlenebilir. Diş yapısı korunduğu gibi diş minesinde hasar oluşması riski minimize edilir.
Gece plağı kullanımından fayda sağlamak için hem düzenli kullanım sağlanmalı hem gerekli hijyen kurallarına uyulmalıdır. Gece plakları düzenli olarak temizlenmezse üzerinde bakteri birikimi söz konusu olabilir. Bunun sonucunda ağız ve diş sağlığı bozulabilir. Bu tür istenmeyen durumları önlemek için her kullanımın ardından gece plağının ılık suyla durulanması, yiyecek artıklarının ve kalıntılarının temizlenmesi gerekir. Bu sayede gece plağı üzerinde plak ve bakteri birikimi önlenebilir. Bu aşamada gece plağı yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla da temizlenebilir.