Gece plağı en basit şekliyle, hastanın şikayetine bağlı olarak alt ya da üst çeneye uygulanabilen şeffaf bir aparey olarak tanımlanabilir. Gece plağı tedavisi ise temporomandibular bozuklukları giderme amacıyla sıklıkla kullanılır. Genellikle kısa süreli bir kullanıma konu olan gece plakları, hastanın dişlerinde ya da çene yapısında kalıcı değişiklikler oluşmasına neden olmazlar.
Gece plağı kullanımının temel amacı, bruksizm sorunu yaşayan hastalarda dişlerin korunmasını sağlamaktır. Bruksizm, hastaların dişlerini sıkması ya da gıcırdatması ile karakterize bir durumdur. Şeffaf yapılı ve ağza kolayca takılıp çıkarılabilen gece plağının kullanılması, çiğneme kaslarının aktivitesini önemli ölçüde azaltır. Çiğneme basıncı hastanın dişleri üzerinde çok daha eşit bir şekilde yayılabileceği için diş sıkma sorunu kontrol altına alınabilir.
Kasların aktivitesinde yaşanan azalmalar aynı zamanda çevre dokuları da rahatlatır. Gece plağı diş sıkma sorununu düzeltmenin yanı sıra bazı farklı problemlerin giderilmesini de sağlar. Bu problemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Gece plağı kullanılmasıyla dişlerin daha fazla zarar görmesi önlenebilir.
- Çenedeki bozukluklar ortadan kaldırılabilir.
- Hasta özelinde üretilen gece plağının kullanılmasıyla, çene kaslarının zaman içinde güçlenmesi mümkün olabilir.
- Gece plağı tedavisinin ardından dişler sıkıldığında çene kaslarının eskisi kadar sert ve büyük olmadığı gözlemlenebilir. Çene eklemlerindeki baskıların azalmasına bağlı olarak eklem ağrıları da büyük ölçüde giderilmektedir.
Gece Plağı Nedir?
Gece plağı, kişilerin uyurken dişlerini sıkması ya da gıcırdatması sonucu çenede ortaya çıkan istenmeyen hareketlerin dişlere zarar vermesini önlemek için kullanılan bir aparattır. Gece plağı kullanımının temel amacı, dişlerde meydana gelebilecek olası aşınmaları ve kaymaları önlemektir. Pek çok kişi diş sıkmanın ve gıcırdatmanın önemli bir sorun olduğunun farkında olmasa da, uzun vadede dişlerin kırılması ya da diş minesi kaybı gibi ciddi sorunlar yaşanması riski göz ardı edilmemelidir.
Gece plağı diş sıkma, diş gıcırdatma, diş aşınması, çene kayması ve dişlerde yanlış dizilimler olması durumlarında sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Genellikle gece plağı kullanımına başlanmasını izleyen birkaç gün içinde, hastanın baş ve çene bölgesindeki ağrılarda azalmalar görülmeye başlar. Bunun nedeni, günlük hayattaki stresin ve benzeri sorunların neden olduğu diş sıkma ve gıcırdatma problemlerinin gece plağı kullanımıyla ortadan kaldırılabilmesidir.
Gece plaklarının üç farklı türü vardır:
- Yumuşak gece plağı: En çok kullanılan gece plağı türü, yumuşak gece plağıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorununun hafif şiddette olduğu durumlarda yumuşak gece plağı kullanımı tercih edilebilir.
- Çift laminat gece plağı: Orta derecede bruksizm hastalarında, içi yumuşak ve dışı sert yapılı olan çift laminat gece plağı kullanılır.
- Sert gece plağı: Dayanıklı ve sert bir yapıya sahip olan bu gece plağı türü akrilik malzeme kullanılarak üretilir.
Gece Plağı Ne İşe Yarar?
Gece plağı diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi görülen kişilerde çene eklemini ve çene kaslarını rahatlatmak, kişilerin çene eklem problemi ile ilgili yaşadığı sıkıntıları gidermek amacıyla kullanılır. Bununla beraber gece plağının, üst çene ve alt çene dişler arası ilişkiyi düzeltmek ve çene eklemini doğru pozisyona almak amacıyla da kullanım alanı bulunmaktadır.
Diş sıkma ve dış gıcırdatma semptomlarının görüldüğü Bruksizm hastalığı için bilimsel olarak en etkili tedavi yöntemi gece plağıdır. Fakat önemli noktalardan biri de Bruksizm hastalığının ana sebebidir. Tedavi seyrini, gece plağının nasıl ve ne şekilde kullanılacağını, gece plağı tedavisinden sonraki tedavi süreçlerini tamamen ilk muayenedeki tanı ve teşhis yani problemin gerçek kaynağını bulmaktan geçer.
Özellikle İstanbul’da yaşayan insanların % 80i çene eklem problemine sahiptir. Fakat vücut adaptasyonu sebebiyle belirti vermeyebilir.
Belirtilerin yoğun görüldüğü hastalarımızın şikayetleri:
- Sabah uyandığında baş ağrısı ve/veya çene ağrısı
- Çene bölgelerinde yayılan ağrılar
- Kulak bölgesinde ağrı
- Ağız açıklığında zorlanma ve/veya ağrı
- Ağzın açılmaması, çene kitlenmesi
- Ağız açılırken çene eklem bölgesinden ses gelmesi
- Kulak çınlaması
- Boyun ağrısı
- Vücut postür pozuklukları
- Skolyuz, Kifoz hastalıkları
- Diş tedavileri esnasında çene kaslarının ağrıması/yorulması
- Dişlerde ağrı
- Dişlerde hassasiyet
- Diş eti çekilmeleri
- Dişlerin ara yüzeylerinden çürüklerin oluşması
- Dişlerde çatlamalar ve kırılmalar
- Diş yüzeylerinin dümdüz olması
- Gülerken ön dişlerin görünmemesi
- Çene hattında yüzdeki yaşlı ifade
- Dikey boyut düşmesi
Yukarda saydığımız belirtilerin genellikle birden fazlası başvuran hastalarımızda yoğun bir şekilde görülmektedir.
Gece plağı tedavisi ile bu semptomların önüne geçilip, doğru tedavi süreci kişiye uygun olarak belirlenmelidir. Gece plağı tedavisine ek tedaviler veya gece plağı tedavisinden sonra da farklı tedavi prosedürleri söz konusu olmaktadır. Tedaviler tamamen kişiye özeldir, tanı ve teşhisler de öyle.