Eksik bir dişiniz olması, gülümsediğiniz zaman estetik kaygılar yaşamanıza ya da çiğneme fonksiyonlarınızda kayıplara neden olabilir. Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ya da genetik etkenler diş eksikliğine neden olabilir. Diğer yandan sorunun altında yatan sebepten bağımsız olarak eksik diş tedavisi ile bu sorunun giderilmesi mümkündür.
Eksik diş tedavisi zaman kaybetmeden uygulanmalıdır. Eksik diş sorununuz varsa, dişlerinizin diziliminin olumsuz etkilenmesine bağlı olarak zaman içinde konuşma ve çiğneme fonksiyonlarınızda değişiklikler meydana gelebilir. Eksik diş tedavisi amacıyla uygulanabilecek farklı yöntemler vardır.
Diş İmplantları
Eksik diş tamamlama amacıyla uygulanacak tedaviler arasında en yaygın ve konforlu olan diş implantı tedavisidir. Diğer yöntemlere göre daha kalıcı çözümler olduğu bilinen diş implantları, gerçek dişlere hem görünüm hem işlevsellik açısından benzer.
Diş implantları, ağız ve diş bakım rutini doğru ve düzenli uygulandığı takdirde uzun süre boyunca güvenli bir şekilde kullanılabilir. Diş implantı tedavisi kapsamında, eksik dişin olduğu çene kemiğine titanyum vida yerleştirilir. Tedavinin uygulanma süresi eksik diş sayısına, çene düzeyinin tedaviye uygun özellikler taşıyıp taşımadığına ve bölgenin anatomik özelliklerine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.
İmplant tedavisi eksik dişleri gidermek için en çok tercih edilen tedavilerden biridir. Diğer tedavi seçeneklerine göre daha doğal bir his ve görünüm sunmasının yanı sıra komşu dişlerle herhangi bir bağlantısı olmayacağından bu dişlere zarar vermesi söz konusu değildir.
İmplant Destekli Köprü
Eksik diş tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem, implant destekli köprüdür. Birden fazla eksik diş olduğu durumlarda, her eksik dişin yerine bir implant yerleştirilmesi yerine iki yada daha fazla implant yerleştirilerek implant destekli köprü yapılması tercih edilir.
İmplant destekli köprü yönteminde, köprü ayağı olarak kullanılacak bölgelere implantlar yerleştirilir. Bunun için genellikle iki uca implant yerleştirilmesi tercih edilir. İki uç arasında kalan eksik diş bölgesine ise vidalama işlemi yerine, sağındaki ve solundaki dişten destek alan bir implant destekli köprü uygulanır.
İmplant destekli köprü, aynı bölgede birkaç eksik diş olduğu durumlarda ekonomik bir seçim olarak öne çıkar. Birden fazla diş implantının bir araya getirilmiş hâli olarak doğal bir görünüm sunar.
Diş Destekli Köprü
Eksik dişi tamamlamak için mevcut dişlerden destek alınarak diş destekli köprü tedavisi uygulanması da tercih edilebilir. Eksik dişe komşu olan diğer dişler kesilir ve üzerine kron/köprü protezler yerleştirilip yapıştırılır.
Diş destekli köprü tedavisinin uygulanması, dental implant ve implant destekli köprü tedavilerine göre daha zahmetsizdir. Hızlı ve ekonomik bir çözüm olan diş destekli köprü tedavisinin kalıcılık süresi, ağız ve diş bakımı rutinine ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Diş destekli köprü, diş implantı tedavisi ile hemen hemen aynı doğallıkta bir görünüm sağlar. İmplant destekli kron ve köprü uygulamalarına göre daha ekonomik bir tedavi yöntemi olma özelliğine sahiptir. Tedavi kapsamında ameliyat gerekmediğinden süreç daha hızlı ilerler. Diş destekli köprü tedavisi, eksik diş bölgesine komşu olan doğal dişler kesilip küçültüldüğü için çok fazla tercih edilmez. Diş köprüsünün doğru yapılmaması hâlinde bitişik dişlerin zaman içinde zarar görmesi riski vardır.
Diş Protezleri
Diş eksikliği tedavisinde kullanılan en basit seçenek, diş protezleridir. Kişinin çok fazla diş eksikliği varsa, total protez yani damak protez uygulanarak diş eksiklikleri giderilir. Bölgesel kayıplarda ise kısmi diş protezleri yani hareketli protezler tercih edilebilir.
Daha sonra meydana gelmesi olası diş kayıplarını gidermek için protezlere diş eklemesi yapılabilir. İmplant destekli protezler ağızda hareket edip oynama yapmaz. Diş protezleri ise yemek yeme ya da konuşma sırasında ağızda hareket edebilir. Hatta vuruklar yaparak kişide rahatsızlık hissine neden olabilir.
Eksik Diş Hangi Sorunlara Yol Açar?
Eksik dişin neden olduğu boşluk özellikle ön bölgede olduğunda, konuşma ve gülme sırasında kişi estetik kaygılar yaşayabilir. Bunun sonucunda öz güven eksikliği yaşamaya ve giderek asosyal yaşam tarzını benimsemeye başlayabilir. Eksik diş sayısının birden fazla olması durumunda sadece diş boşlukları değil, aynı zamanda yanaklarda çökme, dudak ve çevresindeki dokularda kırışıklıklar meydana gelebilir.
Dişlerin çekildiği bölgenin çene kemiği zaman içerisinde bir miktar erimeye başlar. Çekilen diş sayısının atması, erimenin fazlalaşmasına neden olur. Buna bağlı olarak ilerleyen dönemde yapılacak damak protezlerinin kullanımı zor bir hâl olabilir. Çene kemiklerinin zayıflaması durumunda diş implantının yapılmasında da zorluklar ortaya çıkabilir.
Eksik dişler nedeniyle sağlıklı çiğneme fonksiyonu da gerçekleşmez. Tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak çene ekleminde ağrı, ses ve kilitlenme meydana gelebilir. Ayrıca diş eksiklikleri nedeniyle yüz simetrisi bozulabilir. Dudaklar ve yanaklar çöktüğü gibi oluşan kırışıklıklar nedeniyle kişi daha yaşlı görünebilir.
Ön bölgedeki diş eksiklikleri konuşma zorluğuna neden olabilir. Ayrıca diş eksikliğine bağlı olarak diğer dişlerin araları açılıp seyrekleşebilir. Eksik dişlerin yanındaki dişler destek bulamadığından devrilmeye ve çiğneme fonksiyonu bozulmaya başlar.