Diş Eti Hastalıkları Nedir

Diş eti hastalıkları doğru şekilde müdahale edildiği takdirde rahatlıkla tedavi edilebilen rahatsızlıklardır. Klinik olarak çok sayıda farklı diş eti sorununun çözümü noktasında profesyonellikle hizmet verirken ihtiyaç duyduğunuz tedavilere odaklanıyoruz.

İnsan sağlığı açısından çok önemli olan ağız içi hijyeninin korunması ancak sağlıklı bir diş eti ile mümkün olur. Sağlıklı ve sorunsuz diş etleri, hem muhteşem bir gülüşün ve estetiğin hem de konforlu bir yaşamın kapılarını aralar.

Diş Eti Hastalıkları Fark Edilmezse Ne Olur?

Aslında basit belirtilerle başlayan dişeti hastalıklarını küçümsememek gerek. Çünkü önemsenmediği takdirde ilerleyerek büyük sorunlara yol açabilir. Klinik olarak her bir dişeti rahatsızlığını zamanında müdahaleyle tedavi ediyor ve ileriye dönük sağlıklı dişlerin korunması noktasında hizmet veriyoruz.

Basit bir diş eti iltihabı ile başlayan sürecin önü alınmadığı takdirde kanama bulgusu ile ilerlemesi olasıdır. Eğer böyle rahatsızlıklardan şikayetçi iseniz mutlaka bir uzman tedavisine ihtiyaç var demektir.

Diş eti hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde ilerleyen süreçlerde dişlerin sallanması ve kaybedilmesine neden olabilir. Hatta çene kemiğinde erime meydana getirebilir. Rahatsızlığın görülmesi ile birlikte dişetlerinde kanama, çekilme, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler oluşabilir. Ayrıca diş boylarının uzaması ve dişlerin aralanması gibi şikayetler çok sık görülür.

Zamanla ağız kokusu ve dişlerde sallanma gibi durumlar oluşabilir. Diş eti hastalıkları tedavisi doğru zamanda gerçekleştirildiğinde, bu durumların kolaylıkla önüne geçilebilir. Özellikle sigara içen kişilerde nikotinin etkisi nedeniyle diş eti kanaması daha az hissedilebilir ve fark edilmesi zorlaşır. Bu nedenle dişlerin durumunun rutin kontrollerde anlaşılması önemlidir.

Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Diş etlerinden kaynaklı rahatsızlıklar birden fazla nedenle ortaya çıkabilir. Temel sebep mikrobiyal dental plaklardır. Ancak diyabet (şeker hastalığı) benzeri hastalıklar, kalıtsal etkenler ve sigara kullanımı gibi özellikler de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını tetikleyen ve kolaylaştıran çeşitli risk faktörleridir.

Diş eti hastalıkları konusunda farkındalık kazanıp sorunun daha başlangıcında erken önlem alınabilmesi için rutin kontrollerin önemi büyüktür. Hastalarımıza muayene sırasında diş etleri konusunda bilgi vererek herhangi bir müdahaleye ihtiyaçları olup olmadığı hakkında detaylı bilgi veriyoruz.

Diş Eti Hastalıklarıyla Genel Sağlık Arasındaki İlişki Nedir?

Ağız içi hijyeni pek çok farklı açıdan genel sağlığın yansımasıdır. Bu nedenle her hastaların ağız içi hijyeninin ideal konuma gelmesi önceliklidir. Diş eti rahatsızlıkları temelde, dişlerde plak oluşumuna bağlı gelişse de çeşitli sistemik rahatsızlıkların varlığı, diş çevresindeki dokuların kolaylıkla etkilenebilmesine neden olabilir. Özellikle tedavisi gerçekleştirilmeyen diyabet (şeker hastalığı) benzeri rahatsızlıklar, diş eti hastalıklarının seviyesini artırma eğilimindedir. Çok sayıda değişik unsur göz önünde bulundurulduğunda, diş eti hastalıkları genel sağlık üzerinde etkilidir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı nedenlerden kaynaklı gelişen diş eti hastalıkları tedavisi de rahatsızlığa göre şekillenir. Bu nedenle muayene esnasında, diş eti rahatsızlığının neden kaynaklı olduğunu ve ne boyutta olduğunu inceleyerek tedavi süreçlerini başlatıyoruz. Böylelikle etkili ve başarılı bir tedavi için öncelikle nedeni belirleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ortodonti Tedavisi Nedir

Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Tedavinin ilk koşulu genel olarak dişlerin üzerinde yer alan sert birikintileri özel aletler yardımıyla uzaklaştırmak şeklindedir. Bu sayede diş eti rahatsızlıklarının temel kaynaklarından birisinin önüne geçilmiş olur. Başarılı bir tedavi gerçekleştirmek için hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plakların diş ipi ve fırça yardımıyla nasıl doğru şekilde giderilebileceğini konusunda bilgi verilmesi önemlidir.

Bazı basit diş eti rahatsızlıklarında plakların dişlerden uzaklaştırılması yeterli tedaviyi sağlar. Ancak daha şiddetli olan enfeksiyon durumlarında ve ilerlemiş diş eti çekilmelerinde tedavi için ayrıntılı müdahaleler gerekli olabilir. Diş eti hastalıkları tedavi süreci tamamen kişinin ihtiyaç duyduğu plana göre belirlenir.

Doğru tedavi planının çıkarılıp uygulanmasıyla beraber, gerekli kontrolleri sağlayarak tedavi süreciyle ilgili başarılı bir yol izleyen kliniğimiz her aşamada etkindir. Hastalığın tedavi sürecinin takibi ve tekrarlamasının önlenmesi için bu gibi uygulamalar önemlidir. Belirli aralıklarla uygulanan kontroller rahatsızlıktaki risk faktörüne ve hastalık şiddetine bağlı olarak belirlenir.

Diş Eti Hastalıkları İstanbul

Diş Eti Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Eti Hastalıkları Genetik Midir?

Hastalarımızın en çok yönelttiği sorulardan birisi, diş eti hastalıklarının ve genel diş sorunlarının genetik olup olmadığı sorusudur. Bazı kişilerin diş eti rahatsızlıklarına daha yatkın olduğu ve kalıtsal etkenlere bağlı olduğunu ifade edebiliriz. Fakat bireyler, diş hekimi kontrollerini aksatmaz ve ağız içi bakımını doğru şekilde gerçekleştirirse çok sayıda hastalığın önüne rahatlıkla geçilebilir. Dolayısıyla diş eti rahatsızlıklarının bir kısmının kalıtsal boyutu olsa da bakım ve kontroller bu konuda oldukça etkilidir.

Tedavinin Etkileri Nelerdir?

Öncelikle doğru şekilde ve başarılı bir yöntemle uygulanan tedavinin olumlu sonuçlanma ihtimali çok yüksektir. Tedavi ile ilk olarak diş eti hastalıkları belirti ve sorunlarının önüne geçmek amaçlanır. Rahatsızlığın ilerlemesinin durmasıyla hastaların doğal dişlerini işlevsel bir şekilde ve uzun yıllar kullanmasının önü açılır. Tedavinin etkileri ilk seanstan itibaren görülebilir. Bazı rahatsızlıklarda birden fazla tedavi seansı gerekli olsa da sonuçta dişlerin korunması tedavi sürecinin en önemli etkisidir.

Kliniğimiz tarafından uygulanan diş eti tedavisinin sonrasında, bireylerin diş etlerinin doğal formunda kanamasız ve açık pembe renge sahip bir yapıda olması beklenir. Ağız kokusu sorununun ortadan kalkması ve dişlerde sallanma gibi rahatsızlıkların gerilemesi gözlenir.

Diş Eti Çekilmesi ve Tedavisi

Diş eti çekilmesi, temel ağız içi sorunlardan bir tanesidir ve oldukça yaygın şekilde görülür. Diş eti hastalıkları kapsamında yer alan diş eti çekilmesinin çok sayıda farklı nedeni olabilir. Öncelikle sert ve yanlış diş fırçalama biçimleri, farklı diş eti rahatsızlıklarına bağlı olarak kemik erimesinin gelişmesi bu sebeplerin başlıcalarıdır. Ayrıca yapılan muayeneler neticesinde kişilerin diş eti formunun doğuştan ince yapıda olması ve kontrolsüz şekilde gerçekleştirilmiş bazı ortodontik tedavilerin de aynı neticeyi ortaya çıkarabildiğini ifade edebiliriz.

Diş eti çekilmesinin hem kullanım rahatlığı hem de estetik açısından sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Tek başına diş kayıplarına sebep olmasa da genellikle kişilerin estetik taleplerine göre karar verilebilir. Bunun yanı sıra eğer yaşadığınız diş eti çekilmesi sorunu diş fırçalamanızı güçleştiriyorsa estetik kaygılar dışında bir tedavi gerekli olur. Tüm diş eti hastalıkları ve toplumumuzda sık sık görülen dişeti çekilmelerinin etkili tedavilerini çağdaş yöntemler aracılığıyla gerçekleştiren kliniğimiz, hasta konforu ve memnuniyetini ön planda tutar.

Ağız Kokusu ve Tedavisi

Tıpkı diş eti çekilmesi gibi muayeneler sırasında çok sayıda kişi de görülebilen rahatsızlıklardan birisi de ağız kokusudur. Ağız kokusu bireylere rahatsızlık veren temel sorunlardan birisidir. Ağız bölgesindeki ve ağız dışı sebepler nedeniyle meydana gelebilir. Öncelikle diş eti hastalıkları, yanlış yapılmış dolgu, çürük dişlerin varlığı gibi ağız içi sorunlar kokuların oluşmasının temel sebepleri arasındadır. Ayrıca ağız kokusu diyabet (şeker hastalığı), mide reflüsü ve sinüzit gibi rahatsızlıklardan kaynaklı şekilde de oluşabilir. Merkezimizdeki muayeneler sırasında mevcut diş eti hastalıkları sebeplerini araştırarak tedavileri özenli ve başarılı şekilde uygulamaya öncelik veriyoruz.

Diş eti çekilmesinin hem kullanım rahatlığı hem de estetik açısından sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Tek başına diş kayıplarına sebep olmasa da genellikle kişilerin estetik taleplerine göre karar verilebilir. Bunun yanı sıra eğer yaşadığınız diş eti çekilmesi sorunu diş fırçalamanızı güçleştiriyorsa estetik kaygılar dışında bir tedavi gerekli olur. Tüm diş eti hastalıkları ve toplumumuzda sık sık görülen dişeti çekilmelerinin etkili tedavilerini çağdaş yöntemler aracılığıyla gerçekleştiren kliniğimiz, hasta konforu ve memnuniyetini ön planda tutar.

Diş Eti Hastalıkları Neyin Habercisi?

Dişi saran ve çevreleyen dokularda ortaya çıkan kronik enfeksiyonlar olan diş eti hastalıkları; diş yüzeylerinde, dişlerle diş etlerinin birleştiği bölgelerde biriken bakterilerden kaynaklanır. Diş eti hastalıklarının yalnızca diş etlerini etkilediği durumlarda diş eti iltihabı, çene kemiği ile dişin çene kemiğine tutunmasını sağlayan periodontal lifleri etkilediği durumlarda periodontitis varlığından söz edilebilir. Diş çevresindeki bakteriler diğer bir deyişle diş eti hastalıkları kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Diş eti hastalıkları zamanında teşhis ve tedavi edilmediği durumlarda ağız kokusundan diyabete kadar pek çok farklı sağlık sorununa neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre diş eti hastalıkları ile felç, romatizmal hastalıklar, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğumu gibi durumlar arasında bir ilişkiden bahsetmek mümkündür.

Diş Eti Hastalığı Nedir Belirtileri?

Diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu ortaya çıkan hastalıklar, diş eti hastalıkları olarak adlandırılır. Ortaya çıkan enfeksiyon, diş eti dokusunda iltihaplanmaya ve tahrişe yol açabilir. Erken evrelerde ameliyatsız olarak tedavi edilebilen diş eti hastalıklarına zamanında müdahale edilmez ve hastalık ilerleyip ciddi sorunlara neden olursa, cerrahi tedavi gerekliliği doğabilir. Birkaç aşamada ortaya çıkan diş eti hastalıklarının erken evre belirtileri arasında; diş etlerinde şişlik, hassasiyet ve kızarıklık sayılabilir. Dişler fırçalandığında ya da diş ipi kullanıldığında diş eti kanaması görülebilir. Ayrıca diş etlerinde küçülme ve ağız kokusu gibi sorunlar da diş eti hastalığının belirtileri arasında sıralanabilir.

Diş Eti Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Genellikle dudaklarda, ağız ve bademciklerin çevresinde bazı durumlarda ise tükürük bezlerinin arka kısmında oluşan kanser, diş eti kanseri olarak adlandırılır. Başarılı bir tedavi için erken teşhisin önemli olduğu diş eti kanserinin belirtileri arasında;

Dudakta, diş etinde ya da ağız içerisinde kanamalar ile iyileşmeyen yaralar olması,
Dilde ya da yanakta şişkinlik hissedilmesi,
Ağız içinde uyuşma ya da his kaybı olması,
Ağız içinde, dilde ya da diş etlerinde kırmızı lekeler olması,
Çiğneme ya da yutkunma güçlüğü yaşanması,
Sebepsiz ve tarif edilemeyen acılar oluşması,
Ses değişiklikleri olması,
Boğaza bir şeyler takılma hissinin yaşanması sayılabilir.

Diş Eti Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

Diş eti hastalıklarının erken evrede teşhis ve doğru şekilde tedavi edilmesi, tedavinin başarısını artıran önemli bir etkendir. Böylece daha ciddi diş eti hastalıkları oluşması ve diş kaybı yaşanması önlenir. Diş eti hastalıklarının tedavisi aşamasında önemli olan noktalardan biri, doğru ve sağlıklı bir ağız ve diş bakımı rutini uygulamaktır. Profesyonel diş eti bakımı, diş eti hastalıklarının tedavisinde kritik rol oynar. Bu kapsamda diş hekimleri tarafından profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizliği işlemlerinin yapılması gerekir. Bu sayede dişlerdeki plakların, tartarların ve diğer bakteri ürünlerinin ortadan kaldırılması ve diş eti sağlığının iyileştirilmesi mümkün olur. Gerekli durumlarda diş restorasyonları uygulanması yoluyla dişlerdeki yapısal bozukluklar ve diş temizliğini önleyebilecek farklı sorunlar giderilebilir.

Diş Etlerini Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

Diş etlerini güçlendirmek için ilk yapılması gereken, doğru ve düzenli bir ağız ve diş bakım rutini uygulamaktır. Bu kapsamda dişler her gün en az iki kez fırçalanmalı, düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Diş etlerinde hassasiyet varsa yumuşak kıl yapısı olan diş fırçaları kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra sigara ya da diğer tütün ürünlerinin kullanımı önlenmeli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamaya özen gösterilmelidir. Ağız içerisinde oluşan değişiklikler yakından izlenerek olası bir sorun halinde diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Eti Hastalıkları Hakkında Hasta Yorumları

Melih Can Yuksel
2023-10-27
Bilgisi ve deneyimiyle gerçekten işini layığıyla yapan bir takım Nazan hocaya ve İpek hanıma çok teşekkür ederim.
sema akbaba
2023-10-21
Benim gibi diş tedavisi korkunuz varsa kesinlikle Nazan Hanım ile bu korkunun yerini güven ve rahatlık alıyor. Nazan Hanım yenilikçi yaklaşımıyla hastasına en uygun tedavi yöntemini belirliyor ve tedavinin tüm aşamalarını tek tek açıklıyor. Titiz ve mükemmellliyetçi yaklaşımıyla başarılı ve konforlu bir tedavi süreci sağlıyor. İlave olarak yardımcısı İpek Hanım da takip ve randevu konusunda ihtiyacınız olan her an size destek veriyor. 40 yaşıma kadar diş tedavilerinden kaçan ben şimdi kendimi çok rahat hissederek muayeneye gidiyorum, teşekkür ederim.
Zey nep
2023-10-07
Nazan Hoca’yla yolum kesiştiği için çok mutluyum. Kendisine yüksek sese bağlı olarak sağ kulağımda hissettiğim kalp atışına benzer titreme/zonklama sesi nedeniyle başvurdum. Ayrıca çocukluktan beri yemek yerken çenem kütler. Ayrıntılı muayene sonrası sorunun çene eklemlerimden kaynaklandığını tespit ederek beni uygun tedaviye yönlendirdi. Öncesinde sorunlu 20’lik dişimi çekti, tüm çürüklerime dolgu işlemi uyguladı ve diş taşı temizliği yaptı. Yaklaşık 1 hafta önce de eklem tedavisi olarak splint kullanmaya başladım. Sürecim tahmin ettiğimden çok daha kolay ve rahat ilerliyor. Kendisi en başından beri her sorumu ayrıntılı olarak cevaplıyor ve en ufak şikayetinde bile bana hızlıca dönüş sağlıyor. Asistanı İpek Hanım da oldukça ilgili ve güler yüzlü. Her randevumdan oldukça memnun ayrılmamı sağlayan şahane bir ekip.
koralp selçuk
2023-08-25
Çene eklem rahatsızlığım için Nazan hanıma başvurdum. Günlük yaşamımda eepy şikayetçiydim, yemek dahi yiyemiyordum. Kendisine internetten ulaştım.Valla çok rahatım artık, çene fonksiyonlarınıza tekrar kavuşmak için kesinlikle iyi bir doktor arıyorsanız Nazan Hanıma başvurabilirsiniz.
Burak Gül
2023-08-25
Nazan Hanım’a Diş Beyazlatma tedavisi için gittim. Endişelerim vardı çünkü ilk defa bu tedaviyi yaptıracaktım. Güler yüzü, hastası ile birebir ilgilenmesi ve aldığım sonuçlardan çok memnun kaldım. Teşekkür ederim Nazan Hanım.
unsal temur
2023-08-20
İşinde profesyonel bir hekim arıyorsanız doğru adres. Ailece dişlerimiz Nazan Hanim’a emanet.
Fatma Dinç
2023-08-18
Merhaba nazan hocam buraya ne yazsam abartı sız az gelir sizler ne kadar teşekkür etsem azdır başta siz olmak üzere tabi ki ekibin hele ipek hanım o il izin alakanız yakın dan ilgili dav ran manız en ayrıntı sına kadar titiz lik le yapma nız ellerine emeğine yüreğine sağlık seni yetiştiren aile ni ellerinden öperim çok çok memnun kaldım gören ler de çok begendi ler hele oğlum bile bu kadar arını bekle miyor dum de di kısa cası hocam sen beni sevindirdin Allahım da seni sevin dir sin ben sizleri hiç tanı madan başladım altı ayın içinde çok mütlu bir dişlerim le ayrıl dım kaç tane dişci ye gitimi bunu acık yürüyerek le söylüyorum tek kelime le harika sınız çok teşekkür ederim ellerine emegi nize sağlık harika bir ekip siniz 🌹🤗♥️🧿🧿🧿🤗🤗🙏🙏🙏🙏
nil nil
2023-08-08
Nazan Hanım işinde cok profesyonel, çözüm odaklı ve titiz bir diş hekimi. İşindeki becerisine ve titizliğine hayran kalmamak mümkün değil. Verdigi hizmet kalitesinden cok memnun kaldım. Kendisine çok teşekkür ederim🙏

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment