Dişler, gülerken ya da konuşurken yüzde en çok dikkat çeken ve öne çıkan unsurlardır. Dişlerin lekelenmiş, sararmış, bakımsız olması ve estetik açıdan kötü görünmesi öz güven eksikliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Diğer yandan, dişlerde konuşma ve gülüş sırasında estetik bir görünüm elde etmek için yalnızca dişlerin düzeltilmesi her zaman yeterli gelmez. Estetik açıdan tatmin edici bir gülümseme elde edilmesi için bazı hastalarda diş etlerine de müdahale edilmesi gerekir. Bu kapsamda diş eti seviyeleri, zenit noktaları, papilleri, kalınlığı ve rengi gibi farklı noktalardaki düzensizlikler ele alınabilir.
Diş estetiği gibi diş eti estetiği prosedürlerinden optimum fayda sağlanması için de dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Başarılı bir diş eti estetiği ile doğal ve estetik görünümlü diş etlerine sahip olunması hedeflenir. Diş eti estetiği kapsamında uygulanacak prosedür ise hasta özelinde ihtiyaçlara göre belirlenir.
Pembe diş estetiği olarak da adlandırılan diş eti estetiği temelde estetik amaçlı bir prosedür olsa da, diş ve ağız sağlığının korunmasını da amaçlar. Diş eti estetiği uygulamaları sayesinde diş eti iltihapları tedavi edilebilir, diş kayıpları önlenebilir, diş eti dokuları iyileştirilebilir ve dişlerin boyları düzeltilebilir.
Diş Eti Estetiğine Neden İhtiyaç Duyulur?
Beyaz ve düzgün dişlere sahip olmak, her zaman estetik bir gülüşe sahip olmayı garantilemez. Buna ek olarak, diş etleri de dişlerle uyumlu olmalıdır. Bunu sağlama amacıyla uygulanan diş eti estetiği; diş etlerinin rengi, diş etlerinin sağlığı ve diş etinin dişle olan seviyesi gibi unsurları ele alır.
Sağlıklı diş etleri açık pembe renkli, portakal kabuğu gibi parlak ve pütürlü bir görünüme sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra diş eti hem dişe hem kemiğe sıkıca yapışık olmalıdır. Diş eti estetiği prosedürü sayesinde kusursuz ve estetik bir gülümseme elde edilebilir.
Diş Eti Estetiği ile Kusursuz Bir Gülümsemeye Sahip Olmak Mümkün
Tüm unsurların birbiriyle uyumlu olduğu bir gülüş tasarımına sahip olmak için dişler, diş etleri, dudaklar ve çene bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu öğeler yalnızca tek tek değil, aynı zamanda birbirleriyle uyumları açısından da incelenmeli ve estetik bir sonuç elde edilmesi hedeflenmelidir. Diş eti estetiği bu nedenle gülüş estetiğinin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir.
Dişler belli formlara sahiptir. Diş etleriyle birleştikleri noktalarda ise diş etine bağlı olarak bulunan şekillenmeler dişlerin dip çizgilerini oluşturur. Diş eti çizgilerindeki asimetri, dizilim bozukluğu, aşınmış ya da çekmiş bir görünüm estetikten uzak olarak değerlendirilebilir. Diş eti estetiği tedavisi kapsamında hastaların diş etlerine ve dudaklarına yönelik müdahaleler gerçekleştirilir. Uygulanan estetik müdahaleler dişlerle ilgili değildir. Diş etlerine uygulana diş eti estetiği ile mevcut sorunlar giderilir, hastaların diş eti görünümünün estetik açıdan tatmin edici bir hal alması sağlanabilir.
Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?
Diş eti estetiği yapılırken gülümseme esnasında ön iki dişin tepe noktasındaki diş etlerinden geçen hayali bir çizginin dudağa hafifçe dokunması sağlanır. Diş eti estetiğinin temel amacı, dişlerin ve diş etlerinin belirli bir formda olmasıdır. Bazı kişilerde sorun yalnızca diş etleriyle sınırlı değildir, bunun yanı sıra dişlerin dizilişinde de bazı sorunlar vardır. Bu tür vakalarda öncelik hastanın diş etlerinin düzeltilmesidir. Daha sonra dişlerin dizilişine yönelik tedaviler uygulanır. Gingivoplasti ya da pembe diş estetiği olarak da adlandırılan diş eti estetiği, her hasta özelinde yapılan detaylı muayeneden sonra diş eti yapısı ve ihtiyaçlar gözetilerek planlanır.
Diş eti estetiği kapsamında farklı problemler için farklı yöntemlerin uygulanması söz konusudur. Rejeneratif yöntem kapsamında dişlerdeki tahrip olmuş dokular uzaklaştırılır. Yeni destek yapıları oluşturmak için kemik grefti kullanılması söz konusu olabilir. En çok kullanılan diş eti estetiği prosedürlerinden biri olan gingivektomi kapsamında diş eti büyümesi ve derin ceplerin oluşması durumunda bölgelerdeki diş eti fazlalıkları çıkarılır. Daha sonra diş eti konturları düzeltilir ve diş etlerinin estetik bir görünüm alması sağlanır.
Gingivoplasti prosedüründe fazla diş etlerinin ya da asimetrik diş eti seviyelerinin düzeltilmesi amaçlanır. Dişlerde ortaya çıkan doku kaybını gidermek için fazla olan diş eti dokusunun çıkarılması kron boyu uzatma prosedürü ile gerçekleştirilir.
Diş eti estetiği minör cerrahi uygulamaları arasında sınıflandırılır. Bu nedenle lokal anestezi altında yapılır. Lokal anesteziyle sağlanan uyuşma sayesinde hasta acı ya da ağrı hissetmez.
Diş eti estetiğinden sonraki iyileşme süresi genellikle 1 ila 7 gün arasında değişir. İyileşme süresinin ne kadar olacağı hasta özelinde uygulanan prosedüre bağlı olarak farklılaşabilir. Bunun yanı sıra hastanın diş eti estetiği sonrası diş hekiminin önerlerine eksiksiz bir şekilde uyması da hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması açısından çok önemlidir. Diş eti estetiği fiyatları aynı şekilde hasta özelinde uygulanan prosedüre ve prosedürün kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.