dis eti cekilmesi nedirDiş Eti Çekilmesi Nedir?

Periodontitis ya da diş eti hastalığı olarak da adlandırılan diş eti çekilmesi, dişlerin çevresindeki yumuşak dokunun zarar vermesine neden olan ve tedavi edilmemesi durumunda dişleri destekleyen kemiği yok edebilen son derece ciddi bir diş eti enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Diş eti çekilmesi nedeniyle dişler gevşeyebilir ya da diş kaybı meydana gelebilir.

Diş eti çekilmesi her ne kadar yaygın görülen bir diş sağlığı sorunu olsa da, önlenmesi mümkündür. Genellikle ağız ve diş temizliği ve bakımı rutininin yetersizliğinden ve eksikliğinden kaynaklanır. Diş eti çekilmesi gelişmesi riskini azaltmak ve diş eti çekilmesi olan hastalarda tedavinin başarı oranını yükseltmek için her gün en az iki kez diş fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak ve diş hekimi kontrollerini aksatmamak gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi olan hastaların büyük bir kısmında, bu sorunun gelişimi bakterilerden oluşan yapışkan bir film olan plak oluşumuyla başlar. Plakların tedavi edilmemesi durumunda periosontitis ortaya çıkabilir.

Yiyeceklerde bulunan şeker ve nişasta normal şartlar altında bireyin ağzında bulunan bakterilerle etkileşime girerek dişlerde plak oluşumuna neden olabilir. Plak oluşumunu giderme noktasında dişleri günde iki kez fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak faydalı olsa da, plaklar hızlı bir şekilde yeniden oluşabilir.

Dişlerde kalan plak, diş eti çizgisinin altında sertleşerek tartar yani diş taşı oluşumuna neden olur. Tartarın çıkarılması plakların çıkarılmasına göre daha zordur ve bakteriyle doludur. Plak ve tartar dişlerde ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar çok zarara neden olabilir. Diğer yandan, diş taşının dişleri fırçalayarak ya da diş ipi kullanarak temizlenmesi olası değildir. Diş taşı ancak profesyonel diş temizliği ile giderilebilir.

Devam eden diş eti iltihabının periodontitise neden olması riski vardır. Bu durumda dişler ve diş etleri arasında plak, tartar ve bakteriyle dolan cepler oluşur. Zaman içerisinde derinleşen cepler daha fazla bakteriyle dolar. Derinleşen enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda doku ve kemik kaybı yaşanabilir. Sonuçta bir ya da daha fazla diş kaybedilmesi riski vardır. Sürekli devam eden kronik iltihaplanmaya bağlı olarak bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir.

Diş eti çekilmesinin en sık rastlanan nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiğin tahrip olmasına neden olan bakteriyel diş eti enfeksiyonları, diş eti çekilmesinin önde gelen nedenidir.
  • Genetik etkenler diş eti hastalıklarına karşı duyarlılığı artırabilir.
  • Dişlerin çok sert ya da yanlış bir şekilde fırçalaması, diş minesinin yıpranmasına buna bağlı olarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
  • Dişlerin yetersiz ya da seyrek fırçalanması, diş ipi ve antibakteriyel gargara kullanılmaması durumunda dişlerdeki plaklar, tartar olarak adlandırılan diş eti taşlarına dönüşebilir. Diş eti çekilmesine neden olabilen tartarlar dişlere ve diş etlerine yapışan son derece sert yapılı maddeler olup sadece profesyonel diş temizliği prosedürleri ile çıkarılabilir.
  • Ergenlik, menopoz, hamilelik ve emzirme gibi hormonal değişikliklere neden olan durumlarda diş etlerinin hassasiyeti artabilir. Bu tür durumlarda diş eti çekilmesi görülme sıklığı artabilir.
  • Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerin dişlerinde plak oluşma riski daha yüksektir.
  • Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı, dişlere çok fazla güç uygulanmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir.
  • Dişlerin hizalı bir şekilde bir araya gelemediği durumlarda diş, diş etleri ve kemiğe çok fazla basınç gelir. Bunun sonucunda zaman içinde diş eti çekilmesi yaşanabilir.
    Dudak ya da dile piercing takılması, diş etlerine sürekli temas dolayısıyla diş eti dokusunda yıpranma ve tahrişe neden olabilir. Diş eti çekilmesi sadece piercing olan bölgede bulunduğu takdirde, piercingin çıkarılması bir çözüm olabilir.

Diş eti çekilmesinin belirtileri ise şu şekildedir:

  • Diş etlerinin şişmiş ve kabarık bir görünüme sahip olması,
  • Diş etlerinin parlak kırmızı, koyu kırmızı ya da morumsu renkte olması,
  • Çiğneme sırasında ağrı hissedilmesi,
  • Ağız kokusu,
  • Dişler arasında yeni boşluklar gelişmesi,
  • Dişler ve diş etleri arasında boşluklar oluşması,
  • Diş etlerinin çekilerek dişlerin normalden daha uzun görünmesine neden olması,
  • Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kanama olması,
  • Diş etlerine dokunulduğunda hassasiyet hissedilmesi,
  • Dişlerin gevşemesi ya da diş kayıpları olması,
  • Isırma sırasında dişlerin birbirine uyma şeklinde değişiklik hissedilmesi,
  • Diş etlerinin kolayca kanaması.

Kişide diş eti çekilmesi olup olmadığını, varsa hangi derecede olduğunu anlamak için diş hekimi tarafından muayene yapılmalıdır. Bireyin tıbbi geçmişi gözden geçirilerek semptomlara katkıda bulunabilecek sigara içmek ya da ağız kuruluğuna yol açan belirli ilaçları kullanmak gibi faktörler olup olmadığı belirlenir. Plak ve tartar oluşumunun kontrolü sağlanır.

Dişin yanına bir diş probu yerleştirilerek ağzın çeşitli yerlerindeki dişler ve diş etleri arasındaki oluğun cep derinliği ölçülür. Sağlıklı bir ağızda cep derinliğinin 1 ila 3 mm arasında olması gerekir. 4 mm’den daha derin ceplerin olması hâlinde periodontitis varlığından şüphelenilebilir. 5 mm’den derin olan cepler ise iyi temizlenemeyeceğinden müdahale gerekliliği doğabilir.

Daha derin cep derinliğinin gözlenmesi durumunda kemik kaybı olup olmadığı röntgen çekilerek değerlendirilir. Bu aşamaların ardından hastalığın ciddiyetine, olası risk faktörlerine ve bireyin sağlık durumuna göre tedavi planlaması yapılabilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi farklı yöntemlerle uygulanabilmekte olup tedavi mutlaka alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Diş eti çekilmesi tedavisinin temel amacı, dişlerin çevresindeki ceplerin iyice temizlenmesi ve çevresindeki kemiğin zarar görmesinin önlenmesidir. Başarılı bir tedavinin olmazsa olmazı doğru ve düzenli bir ağız bakım rutini uygulanması, tütün kullanımının sonlandırılması ve diş sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilecek durumların ortadan kaldırılmasıdır.

Diş eti çekilmesi ileri düzeyde değilse, cerrahi olmayan tedaviler ile daha az invaziv prosedürler tercih edilebilir. İleri düzeyde diş eti çekilmesi görülen vakalarda ise diş cerrahisinin başvurulması gerekli olabilir. Bu doğrultuda flep ameliyatı ya da hasta özelinde belirlenen farklı yöntemler uygulanabilir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesine iyi gelen pek çok farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki, ağız hijyenini sağladıktan sonra tuzlu su ile gargara yapmaktır. Tuz, diş eti hastalığına birkaç şekilde yardımcı olan doğal bir dezenfektan olduğundan tuzlu su gargarası da diş eti çekilmesine iyi gelen yöntemler arasında ilk sırada gelir. Tuzlu su ile gargara yapmak, kalıntıları gidererek dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olur. İltihap ve şişliği azaltarak diş etlerinin rahatlamasını sağlar ve diş etlerinin iyileşmesi sürecini destekler.

C vitamini takviyesi almak, ağzı Hindistan cevizi yağı ile çalkalamak ve adaçayı tüketmek aynı şekilde diş eti çekilmesine iyi gelen yöntemler arasında sıralanabilir. Bunların yanı sıra sarımsak ve yeşil çay tüketmek, çay ağacı yağı ile gargara yapmak da diş eti çekilmesini önlemek amacıyla başvurulabilecek yöntemlerdir.

Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Hakkında Hasta Yorumları

Melih Can Yuksel
2023-10-27
Bilgisi ve deneyimiyle gerçekten işini layığıyla yapan bir takım Nazan hocaya ve İpek hanıma çok teşekkür ederim.
sema akbaba
2023-10-21
Benim gibi diş tedavisi korkunuz varsa kesinlikle Nazan Hanım ile bu korkunun yerini güven ve rahatlık alıyor. Nazan Hanım yenilikçi yaklaşımıyla hastasına en uygun tedavi yöntemini belirliyor ve tedavinin tüm aşamalarını tek tek açıklıyor. Titiz ve mükemmellliyetçi yaklaşımıyla başarılı ve konforlu bir tedavi süreci sağlıyor. İlave olarak yardımcısı İpek Hanım da takip ve randevu konusunda ihtiyacınız olan her an size destek veriyor. 40 yaşıma kadar diş tedavilerinden kaçan ben şimdi kendimi çok rahat hissederek muayeneye gidiyorum, teşekkür ederim.
Zey nep
2023-10-07
Nazan Hoca'yla yolum kesiştiği için çok mutluyum. Kendisine yüksek sese bağlı olarak sağ kulağımda hissettiğim kalp atışına benzer titreme/zonklama sesi nedeniyle başvurdum. Ayrıca çocukluktan beri yemek yerken çenem kütler. Ayrıntılı muayene sonrası sorunun çene eklemlerimden kaynaklandığını tespit ederek beni uygun tedaviye yönlendirdi. Öncesinde sorunlu 20'lik dişimi çekti, tüm çürüklerime dolgu işlemi uyguladı ve diş taşı temizliği yaptı. Yaklaşık 1 hafta önce de eklem tedavisi olarak splint kullanmaya başladım. Sürecim tahmin ettiğimden çok daha kolay ve rahat ilerliyor. Kendisi en başından beri her sorumu ayrıntılı olarak cevaplıyor ve en ufak şikayetinde bile bana hızlıca dönüş sağlıyor. Asistanı İpek Hanım da oldukça ilgili ve güler yüzlü. Her randevumdan oldukça memnun ayrılmamı sağlayan şahane bir ekip.
koralp selçuk
2023-08-25
Çene eklem rahatsızlığım için Nazan hanıma başvurdum. Günlük yaşamımda eepy şikayetçiydim, yemek dahi yiyemiyordum. Kendisine internetten ulaştım.Valla çok rahatım artık, çene fonksiyonlarınıza tekrar kavuşmak için kesinlikle iyi bir doktor arıyorsanız Nazan Hanıma başvurabilirsiniz.
Burak Gül
2023-08-25
Nazan Hanım’a Diş Beyazlatma tedavisi için gittim. Endişelerim vardı çünkü ilk defa bu tedaviyi yaptıracaktım. Güler yüzü, hastası ile birebir ilgilenmesi ve aldığım sonuçlardan çok memnun kaldım. Teşekkür ederim Nazan Hanım.
unsal temur
2023-08-20
İşinde profesyonel bir hekim arıyorsanız doğru adres. Ailece dişlerimiz Nazan Hanim'a emanet.
Fatma Dinç
2023-08-18
Merhaba nazan hocam buraya ne yazsam abartı sız az gelir sizler ne kadar teşekkür etsem azdır başta siz olmak üzere tabi ki ekibin hele ipek hanım o il izin alakanız yakın dan ilgili dav ran manız en ayrıntı sına kadar titiz lik le yapma nız ellerine emeğine yüreğine sağlık seni yetiştiren aile ni ellerinden öperim çok çok memnun kaldım gören ler de çok begendi ler hele oğlum bile bu kadar arını bekle miyor dum de di kısa cası hocam sen beni sevindirdin Allahım da seni sevin dir sin ben sizleri hiç tanı madan başladım altı ayın içinde çok mütlu bir dişlerim le ayrıl dım kaç tane dişci ye gitimi bunu acık yürüyerek le söylüyorum tek kelime le harika sınız çok teşekkür ederim ellerine emegi nize sağlık harika bir ekip siniz 🌹🤗♥️🧿🧿🧿🤗🤗🙏🙏🙏🙏
nil nil
2023-08-08
Nazan Hanım işinde cok profesyonel, çözüm odaklı ve titiz bir diş hekimi. İşindeki becerisine ve titizliğine hayran kalmamak mümkün değil. Verdigi hizmet kalitesinden cok memnun kaldım. Kendisine çok teşekkür ederim🙏

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment