Diş rengi kişiden kişiye farklılık göstermekte olup bunun temel nedeni, diş içindeki protein tabakasının yoğunluğudur. Buna ek olarak yaş alma nedeniyle dişlerin renginde koyulaşma görülebilir. Ayrıca çay, kahve, sigara, vişne suyu, kola, karamel, salça, şarap ve dişlerde lekelenmeye neden olabilecek maddelerin aşırı tüketilmesi zaman içinde dişlerin rengini değiştirebilir. Tüm bunların yanı sıra dişe darbe almak, protez, dolgu ve kaplamaların eskimesi de dişlerin rengini değiştirebilir. Dişlerin gelişimi sürecinde bazı etken maddelere sahip antibiyotikler kullanmak ve aşırı derecede klor tüketmek dişlerde oluşan koyu renkli lekelenmelerin nedenleri arasında sıralanabilir.
Dişlerin renk tonunun koyulaşması, sarı, gri ya da kahve tonlarını alması veya üzerinde lekeler meydana gelmesi halinde diş beyazlatma tedavilerine başvurulabilir. Kişi özelinde planlanan ve uygulanan diş beyazlatma prosedürleri sayesinde daha beyaz dişlere ve daha etkileyici gülümsemelere kavuşulabilir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Diş beyazlatma, dişlerin mine ve dentin tabakalarında çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan renklenmeleri ve lekelenmeleri giderme amacıyla uygulanan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. En çok tercih edilen estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alan diş beyazlatma, dişlerin görünümünde önemli değişiklikler oluşturarak daha estetik bir görünüme kavuşmayı sağlayabilir.
Mine tabakası, dişin en dış katmanıdır. Bu katmanın üzerinde oluşan ince tabakalar lekelere neden olur. Mine tabakasının üzerinde lekelerin sabit bir hal almasını sağlayan minik gözenekler bulunur. Diğer yandan diş beyazlatma tek seferlik bir işlem olarak düşünülmemelidir. Kişinin beslenme ve ağız hijyeni alışlanlıklarına bağlı olarak diş beyazlatma işlemi tekrarlanabilir.
Çay, kahve, sigara tüketiminin yoğunluğu dişlerin sararıp lekelenmesine neden olan en önemli etkenlerin başında gelir. Bu maddelerin en önemli özelliği, dişlerde lekelenmeye neden olabilmeleridir. Bunlara ek olarak dişlerde iç lekelenmeler de görülebilir.
İç lekelenmeler çoğu zaman çocukluk ya da dişlerin gelişme döneminde tetrasiklin tarzı etken maddeye sahip antibiyotiklerin ya da çok fazla fluorid kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Tetrasiklin maddesi hamilelik döneminde ya da 8 yaşa kadar olan dönemde kullanıldığında iç lekelerle karşılaşılma riski yüksektir. Bununla birlikte diş beyazlatma prosedürlerinin yaş alma, yiyecek ve içecek tüketimi gibi nedenler sonucu oluşan lekelenmeler ve renklenmeler için etkili bir çözüm olduğu bilinmektedir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilen bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Hangi yöntemin tercih edileceği hasta özelinde yapılan muayenenin ardından ihtiyaçlara ve beklentilere göre belirlenir. Diş beyazlatma uygulaması öncesi, hastanın dişlerinde çürükler varsa ilk olarak bunlara yönelik tedaviler uygulanır. Aksi durumda, diş beyazlatma solüsyonu çürük bölgelere geçerek dişin iç kısımlarına ulaşacaktır. Bununla birlikte diş beyazlatma mine tabakası olmayan köklerde etki etmez. Çekilen diş etleri köklerin ortaya çıkmasız neden olabilir. Ayrıca kuron ve kaplamalarda da diş beyazlatma yöntemiyle sonuç alınması söz konusu değildir.
Diş beyazlatma prosedürü ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanır. Ayrıca bazı hastalarda ofis tipi diş beyazlatma yönteminin ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle desteklenmesi gerekliliği sonucu kombine diş beyazlatma uygulaması gündeme gelebilir. Diş beyazlatma tedavisinden önce hasta muayene edilerek ihtiyaçları ve beklentileri değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde panoramik röntgen çekilmesi söz konusu olabilir. Diş taşı ve tartar bulunan hastalarda diş taşı temizliğine ve polisaj uygulamasına gereksinim duyulur. Çürük dişlerin ve diş eti sorunlarının olduğu hastalarda bunlara yönelik tedaviler uygulanır.
Diş beyazlatma tedavisinde kullanılan diş beyazlatıcı ajanların diş etlerinde ağrıya ve hassasiyete neden olmaması için diş etlerine koruyucu özel bir madde uygulanır. Dahan sonra yüksek oranda hidrojen peroksit oranına sahip diş beyazlatma jelleri dişlere sürülerek lazer ışınıyla aktive edilir.
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi ise diş hekimi tarafından hasta özelinde planlanmakla birlikte hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın dişlerine uygun olarak özel hazırlanan kalıplar ve diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jeli kullanılır. Diş beyazlatma kalıplarının içine diş beyazlatma jeli koyulur ve dişlere takılır. Bu noktada jelin doktorun verdiği ölçüde kullanılması ve uygulamanın doktorun belirttiği süre boyunca düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Diş beyazlatma jeli kalıpların içerisine fazla koyulursa, kalıbın dışına taşarak diş etlerinin hasar görmesine neden olabilir.
Diş beyazlatmanın etkisi uygulanan yönteme, dişlerin mevcut durumuna ve diş beyazlatma tedavisinden sonra hastanın beslenme alışkanlıklarına ne kadar özen gösterdiğine göre farklılaşabilir. Diğer bir deyişle diş beyazlatma uygulamalarıyla elde edilen sonucun kalıcılığı kişi özelinde değişiklik gösterir.
Diş beyazlatma sonrası erken dönemde dişler daha hassastır ve renklenmeye açıktır. Bu nedenle renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Ayrıca dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve ağız hijyeninin sağlanması konusunda gereken özen gösterilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmamasıdır.