Gülümseme ya da konuşma sırasında beyaz, parlak, sağlıklı ve düzgün şekilli dişlerin görünmesi kişinin estetik görünümünü iyileştiren önemli bir unsurdur. Bazı kişiler doğuştan beyaz ve düzgün şekilli kişilere sahipken, bazı kişiler bu kadar şanslı değildir. Ayrıca beslenme ve çeşitli yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı olarak kişilerin dişleri zaman içerisinde beyaz ve parlak görünümünü kaybedebilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması çoğu zaman diş sararmalarını önlemeye yetmez. Bunun sonucunda öz güven eksikliği başta olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanması söz konusu olabilir. Gerek estetik kaygıları gerek dişlerin sararmasının neden olduğu öz güven eksikliğini giderme konusunda etkili bir çözüm olan diş beyazlatma farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçlar; hasta özelinde kişinin diş yapısı, tercih edilen yöntem, kullanılan diş beyazlatma ajanlarının özellikleri ve diğer bazı etkenlere göre değişmekle birlikte genellikle 6 ila 24 ay arasında kalıcılığa sahiptir. Diş beyazlatma işleminin etkilerinin daha uzun süreli olması için işlem sonrası beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Ayrıca diş beyazlatma işleminden sonra sonuçlar kalıcı olmasa da, dişlerin işlemden önceki rengine dönmesi söz konusu olmaz. Bunun yanı sıra elde edilen sonuçların desteklenmesi için gerekli görülmesi halinde; işlemden 6 ay sonra yapılan kontrol muayenesiyle birlikte diş taşı temizliği, polisaj ve ev tipi diş beyazlatma gibi farklı yöntemlerin uygulanması gündeme gelebilir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Estetik diş hekimliği prosedürlerinin çeşitlenmesiyle birlikte gerek kadınlar gerek erkekler daha iyi bir gülümsemeye sahip olma imkanını elde etmektedir. Diş beyazlatma bu amaçla en sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak, kişinin öz güvenini ve diğer insanlarla iletişimini önemli ölçüde etkiler. Dişlerin sağlıksız olması, dişlerde şekil bozukluğu ve renklenme bulunması; dişlerin bakımsız görünmesine yol açarak sosyal hayat üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Diş beyazlatma, renk değişikliği bulunan dişlerin daha beyaz ve parlak bir görünüme sahip olabilmesi amacıyla uygulanabilecek en uygun maliyetli ve konservatif tedavi olarak kabul edilir. Diş beyazlatma tedavisi kapsamında hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit bazlı diş beyazlatma ajanları kullanılır. Peroksit oksitleyici ajanlar, diş minesinin çubuk benzeri kristal yapıya sahip gözeneklerine nüfuz ederek lekeleri parçalar. Diş beyazlatma işlemi kahverengimsi renkli dişlere oranla sarımsı dişlerde daha iyi sonuçlar verir. Ayrıca gri/mor lekelerle tetrasiklinin neden olduğu lekeleri açmak daha zorlayıcı olabilir. Bu tür durumlarda daha uzun süreli diş beyazlatma prosedürüne gereksinim duyulabilir. Hastanın diş beyazlatma işleminden sonra sigara içmesi, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekleri tüketmesi halinde elde edilen etki daha kısa süreli olabilir.
Bleaching ya da diş beyazlatma temelde; çeşitli etkenler nedeniyle dişin mine ve dentin tabakasına nüfuz eden renklenmeyi gidermek ve dişlerin rengini ağartmak için uygulanır. Diş taşı temizliği ve polisaj işlemleri, zaman içinde ve çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerin doğal renginde meydana gelen koyulaşmaları gidermeyi sağlayabilir. Ancak diş taşı temizliği ve polisaj işlemleri uygulanmasına karşın giderilemeyen lekelenmeler söz konusuysa, diş beyazlatma tedavisi gündeme gelebilir. Diş beyazlatma her hasta özelinde ihtiyaçlara göre planlanır ve uygulanır. Bu sayede dişlerde 4 ila 5 tona kadar açılma elde edilebilse de, alınacak sonuç kişi özelinde değişiklik gösterebilir.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma işleminden sonra elde edilen sonuçlar genellikle 6 ila 24 ay arasında kalıcılığını korur. Ancak elde edilen sonuçların ne kadar süreyle kalıcı olacağı her hasta özelinde diş yapısı, uygulanan yöntem ve diş beyazlatma sonrası uygulanan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak yeniden renklenmeler görüldüğü durumlarda, dişlerin rengi uygulama öncesindeki rengine geri dönmez.
Çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap, salça, karamel gibi dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin, aynı zamanda sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketilmesi dişlerde elde edilen beyazlığın korunması sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hastalar diş beyazlatma sonrası çok dikkatli olmalı ve diş hekimlerinin tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uymalıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma amacıyla farklı yöntemler uygulanabilir. Uygulanacak yöntem hasta özelinde dişlerin mevcut durumuna ve ihtiyaçlara göre belirlenir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Sürecin diş hekimi tarafından planlandığı ve kontrol altında tutulduğu ancak uygulamanın hasta tarafından yapıldığı diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntemde öncelikle hastanın ağız için ölçüsü alınarak kişi özelinde diş beyazlatma plakları hazırlanır. Diş hekimi hastaya kullanacağı diş beyazlatma jelini verirken kullanması gereken miktarı da belirtir. Hastalar diş beyazlatma plaklarının içine diş beyazlatma jelini koyar. Günde 4 ila 6 saat olmak üzere diş hekiminin belirttiği süre boyunca plakları dişlerine takarlar.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Ev tipi diş beyazlatma yöntemine göre daha etkilidir ve daha kısa sürede tamamlanır. Diş hekimi hastanın dişlerini uygulama için hazır hale getirir. Daha sonra dişlere, diş beyazlatma ajanlarını sürer. Sürülen jel UV ışını ya da lazerle aktive edilir.
Kombine Diş Beyazlatma
Ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma yönteminin bir arada uygulandığı kombine diş beyazlatma yöntemi, ofis tipi diş beyazlatma uygulamasının sağladığı sonuçları destekler. Tedavinin süresi hasta özelinde belirlenir.
Tek Diş (İçten) Beyazlatma
Kanal tedavisi sonrası renk değişikliği yaşanan dişlerde tek diş beyazlatma yöntemi tercih edilir. İçten beyazlatma yapmak için dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa diş beyazlatma jeli koyulur ve geçici dolguyla kapatılır. İstenilen renk elde edilenen kadar 3’er günlük boşluklarla işlem tekrarlanır.
Diş Beyazlatma Sonrası Ne Yapmalı?
Diş beyazlatma sonra dişlerde geçici bir hassasiyet hissedilebilir. Bu durum genellikle 1 ila 3 gün içinde kendiliğinden düzelir. Hastanın konforunu artırmak için bu süre içerisinde diş hekiminin reçete ettiği basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Tedaviyi takip eden erken dönemde dişler lekelenmeye daha açık bir hal alırlar. Bu süreçte çay, kahve, çikolata, karamel, kırmızı şarap, salça ve karamel gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Dişler her gün en az iki kez olmak üzere düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanmaya özen gösterilmelidir. Diş hekimlerinin önerdiği beyazlatıcı diş macunlarını kullanmak elde edilen sonuçların kalıcılığını etkileyen bir faktör haline gelebilir.
Diş beyazlatma tedavisinde hasta özelinde ihtiyaçlara uygun olarak belirlenen yöntemler kullanılarak dişlerdeki iç ve dış renklenmeler giderilebilir. Bunun sonucunda dişlerde gözle görülür bir beyazlama etkisi sağlanabilir. Ancak dişlerde yeniden lekelenmeler meydana gelmemesi için hasta ağız bakım rutinini eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir. Ayrıca rutin diş hekimi muayenelerini ihmal etmemek çok önemlidir. Diş beyazlatma tedavisinden optimum fayda ve kalıcı sonuçlar sağlamak için bahsi geçen konulara özen göstermek, gerekli durumlarda diş beyazlatma işlemini yeniletmek gerekir.