Çeneden zaman zaman ses gelmesi kişinin endişelenmesine ve bulunduğu ortamlarda rahatsızlık hissetmesine neden olabilir. Yemek yerken çenesinden ses gelmesi pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Çeneden ses gelmesi her yaş grubunda yaşanabilen ve genellikle yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur.
Çeneden ses gelmesi bazen önemsiz bir durum olsa da, bazen ciddi hastalıkların habercisi haline gelebilir. Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması alışkanlığı, çene kaslarına ve çene eklemine stres uygular. Bunun sonucunda çene ekleminde ses meydana gelebilir. Bu sesin çiğneme sırasında, yemek yerken ve sakız çiğnerken duyulması mümkündür. Ayrıca eklem bozukluğu, çene ekleminde ya da kaslarında ağrı, çıtırtı, sertlik ya da kıt sesi gelmesi gibi durumlar yaşanabilir. Çeneden neden ses geldiğinin anlaşılması için mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimine başvurmak gerekir.
Çeneden Ses Gelme Sebepleri?
Çeneden birkaç farklı nedenle ses gelebilir. Çene eklemindeki ya da çene kaslarındaki sorunlar dolayısıyla; çeneden çıtırtı, klikleme ya da kıt sesi gelebilir. Çene ekleminin içindeki diskin çene hareket ettikçe yerinden oynaması ya da kayması söz konusu olabilir. Ayrıca diskte çıkma yaşanması mümkündür. Bu durumda çene ekleminden çıtırtı, tıkırtı ya da klikleme sesi gelebilir. Çene eklemi kıkırdağının aşınması ya da yıpranması halinde ise çene ekleminden çıtırtı ya da sürtünme sesleri geldiği duyulabilir.
Çene kaslarının zayıflaması, doğru çalışmaması ya da hasar görmesi ise çene hareketlerini dengesizleştirebilir. Buna bağlı olarak çene ekleminden çıtırtı ya da tıkırtı sesleri gelebilir. Çene eklemi iltihabına bağlı olarak eklem bölgesinde şişme ya da ağrı görülebilir, çene ekleminden ses duyulabilir. Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığının olması çene kaslarına ve eklemine stres uygulayıp çeneden ses gelmesine yol açabilir.
Çeneden Ses Gelmesi Nasıl Geçer?
Çeneden ses gelmesinin birçok farklı nedeni vardır. Aynı zamanda çeneden gelen sesin de bir çok farklı çeşidi vardır. Bu sesin neden kaynaklandığını tespit etmek için mutlaka çene eklemi alanında uzman bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Çeneden ses gelmesi özellikle ilk oluştuğu zamanlarda doğru bir hekim müdahalesi ile geçmektedir.
Eğer çeneden ses gelmesi durumu yeni oluştuysa mutlaka çene eklemi tedavilerinde uzman bir diş hekimi ile görüşmelisiniz. Çünkü bu ses ilk başladığında çok sık olmaz ve daha sonra sık sık olmaya başlar ve geçmesi imkansız hale gelebilir.
Kliniğimizde çoğu hastamızın uzun süre var olan çene ekleminden gelen sesleri geçirdiğimiz tedavilerimiz de mevcuttur.
Çene Eklemi Sorunları Tedavisi
Çene eklemi sorunları; çeneden ses gelmesi, çene ekleminde ağrı, çene açma kısıtlılığı, çenede sıkışma hissi, çene ekleminde çıtırdama ve çenede ağrı gibi belirtiler ile karakterizedir. Bu belirtilerin bir tanesi dahi olması çene eklemi hastalığının habercisidir. Bu sorunların nasıl tedavi edileceği, çene eklemindeki sorunun nedenine ve derecesine göre değişiklik gösterebilir.
Çene eklemi sorunlarının tedavisinde tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biri kişiye özgü diş hekimi müdahalesi ile beraber fizik tedavidir. Fizik tedavi kapsamında çene eklemi tedavilerine özgü manuel terapiler uygulanmaktadır.
Diş hekimleri tarafından düzenlenen ve uygulanan çene eklem splinti tedavisi sık kullanılan bir yöntemdir. Çene splinti, çene eklemi sorunlarının tedavi edilmesi amacıyla uygulanmakta olup çenenin uygun pozisyonda kalmasına yardımcı olur.
Çene eklemi sorunlarının cerrahi müdahale gerektirmesi nadir bir durumdur. Çoğu çene eklem problemi cerrahi müdahale gerektirmeden kliniğimizde tedavi edilmektedir. Fakat çene eklem problemi ile ilgili doğru tedaviyi bulmak da bir o kadar zordur. Çene eklemi ile ilgili ilk başvurduğunuz merci, cerrahi prosedürleri yoğun uygulayan bir klinik olursa eğer size gelecek tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi opsiyonları sunulabilir.
Çene eklem tedavileri bütüncül tedavi biçimini uygulayan ve minimal invaziv çalışan aynı zamanda bu konuda bir çok pozitif hasta dönüşleri bulunan hekimlerce tedavi edilmelidir.
Çene eklemi tedavilerinde tek bir tedaviden bahsetmek söz konusu değildir. Her hasta özelinde farklı tedavi seçeneklerine başvurulması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. En doğru ve etkili tedavi yönteminin belirlenmesi ve uygulanması için mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimine başvurulması gerekir.
Çene Eklemi Sağlığı Nasıl Korunur?
Çene kemikleri arasındaki yer alan ve çene hareketlerinin kontrolünü sağlayan eklem, çene eklemi olarak adlandırılır. Çene eklemi çiğneme, yutma ve konuşma gibi günlük aktiviteler açısından son derece önemlidir. Çene eklemi problemleri ağrı, sertlik ve çiğneme güçlüğü gibi semptomlara neden olabileceğinden çene eklemi sağlığını koruma noktasında gerekli önlemler alınmalıdır.
Çene eklemi sorunlarının büyük bir kısmı stres kaynaklıdır. Stresi azaltmak için meditasyon, yoga ve egzersiz gibi aktivitelerden faydalanılması etkili bir çözüm olabilir. Uyku sırasında diş sıkma ya da gıcırdatma sorunu olan kişiler, öncelikle bu sorunlarını çözmeye yönelik adımlar atabilir ve çene eklemi sağlıklarını koruyabilirler.
Çene eklemi kaslarının esnetilmesi, çene eklemi problemlerinin önlenmesine yardımcı olan unsurlardan biridir. Basit egzersizler uygulayarak çene eklemi kasları rahatlatılabilir, sıkışmalar giderilerek ağrılar önlenebilir.
Fakat bu tavsiyeler bazı kişilere yine de iyi gelmemektedir. Dolayısıyla çene eklemi alanında uzman bir diş hekimi ile görüşmeden dışardan alınan tavsiyeler uygulanmamalıdır. Bu konuda yoga ve meditasyon eğitmenleri, psikologlar, kayropraktik uzmanları her ne kadar bazı kimselere anlık iyi gelse de, sonrasında kişilerin daha kötü senaryolarla da kliniğimize başvurdukları durumları gözlemlemekteyiz.
Dolayısıyla tedaviler kişiye özgü uygulanmalı, tavsiyeler dahi kişiye özgü verilmelidir..