Diş Eti Hastalıkları Nedir

Çene eklemi tedavisi ile güncel ve başarılı teknikler uyguluyor; hastalarımızın konforlu bir yaşam sürmesi için ağız içi konforuna özen gösteriyoruz.

Çok sayıda kişide görülmekte olan çene eklemi rahatsızlıkları, bireylerin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilecek yapıdadır. Yemek yemek ve esnemek gibi günlük aktivitelerin uygulanmasında sorunlara ve kısıtlamaya neden olan çene eklemi rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkün.

Kliniğimizde, hastalığın ve ağrının boyutuna göre tedavi şeklini belirliyoruz. Bu sayede en uygun çene eklemi tedavisi ile ağrısız ve normal yapıya sahip bir çene işleminin tekrar kazandırılması için süreci şekillendiriyoruz.

Çene Eklemi Sorunları Tedavisi

Çene eklemi kişilerin yemek yeme ve konuşma gibi temel ihtiyaçlarını hizmet eden bir bölüm olduğu için günlük yaşam konforu üzerinde oldukça etkilidir. Çene eklemi tedavisi üzerinde güncel ve teknolojik yöntemlerle müdahale gerçekleştiriyoruz. Bu sayede hastalarımızın profesyonel ve titiz bir şekilde tedavi sürecini planlıyoruz.

Çene eklemi tedavisinde temel amaç, kişilerin ağrısız ve normalde olması gereken çene fonksiyonlarını tekrar kazanmasıdır. Bu süreçte hastalarımızla iletişim halinde olarak ve devamlı kontrollerle kapsamlı bir çene eklemi tedavisi sunuyoruz. Hastalığın seyrine bağlı olarak gerekli kontrollerin yapılması ile birlikte tedavi süreci de buna göre belirlenir. Pek çok belirti; rahatsızlığın ortadan kaldırılması ile birlikte ortadan kalkar. Dolayısıyla çene eklemi tedavisi ile hastaların çoğunda ağrı ve rahatsızlıklar kısa bir süre içinde sonlanır. Bunun yanı sıra duruma göre bazı uygulamalar önerilebilir. Daha az sayıda hastada önerilmekle birlikte gerekli olduğu takdirde kişilere yumuşak diyet tavsiye edilebilir.

Yumuşak diyet, yoğun ve çene kaslarını yoran çiğnemelerin aksine yumuşak gıdaların bir süre tüketimi ile çene eklemini destekler. Ayrıca çene eklemi tedavisi noktasında gerek duyulan durumlarda hastalar için çene açma-kapama egzersizleri ve sıcak ya da soğuk uygulaması gibi rahatlatma önerileri sunuyoruz. Tüm bu uygulamalar, hastaların bir kısmında gerekli olabilir. Bunun dışında gerek duyulduğu takdirde ilaç desteği ve splint uygulaması gibi farklı önerilerde bulunmak mümkündür. Ancak genellikle hastanın ağız yapısına uygun çene eklemi tedavisi ile başarılı sonuç elde edilir.

Danışanlarımızın çene ekleminde ihtiyaç duyduğu tedavi yöntemine göre belirleme gerçekleştiriyor ve bu doğrultuda en iyi tedavi önerisini sunarak hizmet veriyoruz. Prensipli çalışma anlayışının gereği olarak düzenli kontrollere özen gösteriyor ve hastalarımızla devamlı iletişim halinde olmayı sürdürüyoruz.

Çene Eklemi Rahatsızlığına Sebep Olan Bazı Etkenler

Kliniğimize çene eklemi tedavisi için başvuran kişiler, farklı nedenlerden dolayı çene eklemi rahatsızlığı yaşayabilir. Bu durumda gerçekleştirdiğimiz ilk müdahale muayene ile çene eklemi rahatsızlığının kaynağını tespit etmektir. Yaptığımız tespitle ve özenli çalışmalarımızla tedavi sürecini başlatıyoruz. Farklı sebeplerden kaynaklı oluşabilse de çene eklemi rahatsızlıklarında bazı temel sorunlardan söz etmek mümkündür.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Sorunları

Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi sorunlar, süreklilik kazandığında ve gerekli tedavi uygulanmadığında dişlerde aşınma, kırılma ve dişeti çekilmesi gibi ciddi sorunlara sebep olabilir. Ayrıca sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet; yine çene eklem ile fazla yük yüklenmesi nedeniyle çeşitli eklem rahatsızlıklarının oluşması söz konusu olabilir. Dolayısıyla diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi sorunlar, uzman bir diş hekimine başvurulmasını zorunlu kılan rahatsızlıklardır. Dişler vasıtasıyla çene eklemine normalden çok fazla yük binmesine sebep olan bu rahatsızlık geri dönüşü zor olan işlevsel ve estetik bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle tedaviye mümkün olduğu kadar erken başlama çok önemlidir.

Çene Eklemi Tedavisinde Önemli Unsurlar

Diğer tüm tedavi süreçlerinde olduğu gibi çene eklemi tedavisinde de uzman diş hekimi ile bağlantıda olmak önemlidir. Herhangi bir sorunuzda ya da merak ettiğiniz konu ile ilgili tarafımıza doğrudan başvurabilir ve tedavi sonrası kontrollerde durumunuzu rahatlıkla izleyebiliriz. Bu sayede çene eklemi tedavisi süreci başarılı ve kaliteli bir müdahale ile gerçekleşir. Tedavi süreci ile ilgili merak ettiğiniz ve talep ettiğiniz her konuda yanınızdayız.

Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Estetik Diş Hekimliği Nedir

Eklem Splinti

Çene eklemi tedavisi sürecinde, önemli unsurlardan birisi de splint kullanımıdır. Gerek olduğu takdirde hastalarımıza splint uygulaması öneriyor ve bu rahatsızlığın önüne geçilmesi için gerekli tedavileri yürütüyoruz. Üst ya da alt çenede yer alan ve çene kapanma şeklini düzenlemeyi amaçlayan kişiye özel şeffaf plakların kullanımı rahattır.

Splintin bir başka faydalı özelliği de diş sıkma ya da gıcırdatma gibi sorunlara karşı dişleri korumaya alması ve bu sayede oluşabilecek diş hasarlarının önüne geçmesidir. Çene eklemi tedavisinde uyguladığımız diğer yöntemlere ek olarak gerekli olduğu takdirde eklem splinti kullanımını tercih ediyoruz. Tedavi süreci tamamen hastanın yaşam konforunu en kısa sürede nasıl kazanabileceği ile ilgilidir. Bu nedenle kliniğimizde kişiye özel muayene ve tedavi süreci izliyoruz.

Çene Eklemi Tedavisi İstanbul

Çene Eklemi Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çene Eklemi Sorunu Nedir?

Çene ekleminden kaynaklı rahatsızlıklar, üst çene ve alt çeneyi birbirine bağlamakta olan eklem bölgesinin ve çevresindeki dokuların uyum özelliğinin zamanla ya da ani bir şekilde bozulmasıdır. Önlem alınması ve tedavi edilmesi gerekli olan rahatsızlıklardan birisidir. Tedavi edilmediği sürece ilerleme ihtimali vardır ve çenenin kilitlenmesi, ağız açıklığında kısıtlılık, baş-boyun ağrıları, çenede ağrılar gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bu yüzden çene eklemi tedavisi gerekli olduğunda, ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı bir sonuç alınır. Hastalarımızın müdahaleye ihtiyaç duyması durumunda tüm ayrıntılı bilgileri sunuyoruz; ayrıca merak edilen soruların cevaplanmasının ardından uygun ve başarılı tedavi sürecimize başlıyoruz.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi çene eklemi sorunlarında da öncelikle hafif belirtiler görülür. Ancak önlem alınmadığında ilerleyerek çene eklemi, boyun, baş ağrısı ve eklemden ses çıkması gibi belirtilere dönüşebilir.

Kliniğimizde, diş hekimliği alanında gösterdiğimiz özenle tüm bu rahatsızlıkların önüne geçecek tedavileri uygulamayı amaçlıyoruz. Bu ve benzeri rahatsızlıkları taşıyan hastalarımızın en kısa süre içinde yaşam konforunu tekrar elde etmesi için özenli bir çalışma süreci yürütüyoruz.

Çene Eklemi Sorunlarının Sebepleri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıklarına neden olan birden fazla etken vardır. Bunlardan öne çıkan bazıları şu şekildedir:

Diş eksikliği
Stres
Diş gıcırdatma ve sıkma
Spor kazası
Alt çenenin düzenini etkileyen hatalı işlemler
Postür bozukluğu
Doğumsal anatomik rahatsızlıklar
Tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıklar

Tüm bu rahatsızlıklar çene eklemi tedavisi sürecini gerekli kılabilecek özelliklerdir. Çene eklemi rahatsızlıklarında genelde karakteristik olarak çene bölgesinde ağrı görülür. Tüm bu ağrıların ve eklem dengesizliğinin tedavisi için titizlikle ve prensipli şekilde çalışarak güncel yöntemleri etkin şekilde kullanmayı hedefliyoruz.

Çene Eklemi Sorunlarında Tanı Nasıl Konulur?

Önemli konulardan birisi çene eklemi rahatsızlığının doğru teşhisidir. Uygulamanın bir uzman tarafından teyit edilmesi gerekir. Çene eklemi rahatsızlıklarının teşhisi sırasında ağzın kapanış sistemi, dişler, çene ekleminin ayrıntılı incelemesi ve çiğneme kaslarının özelliklerine bakılır.

Tüm bu detaylı araştırmaları yaparak çene eklemi tedavisi sürecinden önce hastalarımızın ihtiyaç duyduğu tedavi planını çıkarıyoruz. Gerek duyulan durumlarda MR incelemesi ile eklem içi görüntüleme yöntemlerine başvuruyoruz. Tüm bu ayrıntılı incelemeler; hastalarımızın rahat ve ağrısız bir yaşama hızlı geçiş sağlaması içindir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Olanlar Ne Yapmalı?

Alt çeneyi kafatasına bağlayarak bir menteşe görevini üstlenen; yutkunma, çiğneme ve konuşma gibi son derece önemli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayan eklem olan temporomandibular eklem yani çene eklemindeki problemler çeşitli bölgelerde ağrıya neden olabilir. Çene eklemi, çene hareketlerini kontrol eden kaslar ile baş boyun bölgesi bu bölgeler arasında sıralanabilir. TME problemlerinin nedenini tam olarak belirlemek zor olabilse de doğru tedavi yönteminin uygulanması sorunun altında yatan nedenin doğru bir şekilde tespitine bağlıdır. Bazı TME problemleri tedavi uygulanması gerekmeden kendi kendine geçebilir. Ancak bu tür bir sorun yaşanması durumunda ilk yapılması gereken bu alanda uzman bir hekim ile iletişime geçmek olmalıdır.

Çene Eklemi Düzelir mi?

Çene eklemi problemlerinin altında yatan nedenlere bağlı olarak uygulanacak tedavi prosedürü de değişiklik gösterebilir. Diğer yandan çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi sonucu iyileşme her hasta özelinde sorunun şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Çok şiddetli vakalarda her zaman tam anlamıyla iyileşme gerçekleşemeyebilir. Bu süreçte temel iyileşme kriteri olarak hastanın yemek yeme, yutkunma, konuşma gibi günlük çene hareketlerini ağrısız bir şekilde yerine getirip getirememesi kabul edilir. Doğru ve etkili bir tedavi yönteminin, alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulanması önemlidir. Bu aşamada dişler, kapanış sistemi, çiğneme kasları ve çene eklemi detaylı bir şekilde muayene edilir. Gerekli durumlarda MR gibi eklem içi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Çene Eklemi Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çene eklemi hastalıkları, eklem içi ya da dışı patolojiler sonucunda meydana gelerek eklem işlevlerinde bozukluklara neden olur. Çene eklemi hastalığı olan kişilerde çoğunlukla; çene ağrısı, çene eklemi ağrısı, çene kayması şikayetleri görülür. Çene kısıtlanması, çene kemiğinden ses gelmesi, çiğneme problemi, ağız açmada kısıtlılık ve baş, kulak çene ağrıları yaşanabilir. Çene eklemi hastalıkları tedavi edilmediği takdirde ilerlemesi riski vardır. Hafif ağrı ya da kulak önünde klik sesiyle başlayan durum ilerleyen durumlarda şiddetli ağrı ve ağız açmada kısıtlılık, çene ekleminde dejenerasyon ve kronik şikayetlere neden olabilir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Kendiliğinden Geçer mi?

Çene eklemi rahatsızlığının türüne ve derecesine göre bazı hastalarda sorunun herhangi bir tedavi uygulanması gerekmeden geçmesi mümkündür. Çene eklemi rahatsızlığına bağlı olarak çene ekleminde ortaya çıkan belirtilerin kalıcı olduğu ya da hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği durumlarda hasta özelinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanması gündeme gelebilir. İleri derece sorunlarda eklem bölgesindeki dokularda ve yapılarda kalıcı deformasyonlar meydana gelebilir, çene açıp kapama hareketinde eklem başının olması gereken yerden daha öne gelmesi, çenenin yerinden çıkması ve çok çeşitli sorunlar yaşanması söz konusu olabilir. Yapılması gereken çene eklemi rahatsızlığında vakit geçirmeksizin doktora başvurmak ve doktor yönlendirmesi ile süreci yönetmektir.

Çene Sorunları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çene sorunlarının altında yatan neden, belirtileri ve derecesi hasta özelinde farklılık gösterebilir. Çene ekleminde ortaya çıkan çeşitli sıkıntılar ve deformasyonlar dolayısıyla oluşan çene ağrıları aynı zamanda baş, boyun ve ağız çevresindeki tüm kasları etkileyebilir. Bu nedenle çoğunlukla çene ağrısı durumunda genellikle KBB ve ortopedi bölümlerine başvuruda bulunulması gerektiği düşünülse de çene ağrıları bu branşlarla ilgili değildir. Çene bölgesindeki eklem ve dokuların yer alması dolayısıyla çene ağrısı sorunu yaşayan kişiler protez uzmanlığına sahip diş hekimlerine başvuruda bulunmalıdırlar. Bu aşamadan sonra hasta özelinde yapılan incelemelerle doğru teşhis koyulup doğru tedavinin uygulanmasıyla çene sorunları giderilebilir.

Çene Eklemi Tedavisi Hakkında Hasta Yorumları

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

nazan nur arık author box
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment