Çene eklemi sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan çene eklemi rahatsızlıkları, çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Çene eklemi ağrısı, sıkışması ve sertliği çene eklemi rahatsızlıklarının sık görülen belirtilerindendir. Çene eklemi sorunları farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenler arasında ilk sırada çene eklemi dejenerasyonu, çene eklemi yaralanmaları, çene eklemi iltihaplanması ve çene eklemi anatomik bozuklukları gelir. Çene eklemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için farklı yöntemler ve tedavi seçeneklerine başvurulabilir.
Çene Eklemi Rahatsızlıkları Tedavi Yöntemleri
Çene ekleminde meydana gelen çeşitli sorunlar, çene eklemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Çene ağrısı, çene eklemi sesleri ve çene kilitlenmesi gibi belirtilerle karakterize çene eklemi sorunlarının tedavi edilmemesi, ciddi düzeyde ağrılara ve kişinin günlük yaşam aktivitelerinin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olabilir. Çene eklemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için farklı yöntemler ve tedaviler uygulanabilir.
İlaç Tedavisi
Çene eklemi rahatsızlıkları genellikle sertlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilere neden olur. İlaç tedavisi, çene eklemi rahatsızlıklarının neden olduğu semptomları hafifletmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Çene eklemi rahatsızlıklarının semptomlarını kontrol altına almak için genellikle ilaç tedavisi kullanılır. Bununla birlikte ilaç tedavisine uygunluk kararı kişi özelinde yapılan değerlendirmelerin ardından verilir.
Çene eklemi sorunlarına bağlı gelişen ağrı ve rahatsızlık hissini gidermek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Çene kemiği ağrılarını azaltıp kişinin yaşam kalitesini iyileştirebilen ağrı kesicilerin farklı türleri vardır. En yaygın kullanılanları ise parasetamol ve non-steroid antiinflamatuar ilaçlar olmaktadır. Genellikle hafif ve orta şiddetli çene eklemi ağrılarını hafifletmek için parasetamol kullanılır. Hem ağrıyı azaltmak hem iltihaplanmayı önlemek için NSAID’lerin kullanılması söz konusu olabilir. Ancak ilaç kullanımının doktor önerisi ve kontrolü ile olması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Antiinflamatuarlar ise çene eklemi iltihaplanmasını azaltmak için kullanılır. Çene eklemi bölgesindeki iltihaplanmayı hafifletip ağrıyı azaltır. Ayrıca şişlik, kızarıklık ve ısı artışını azaltabilir.
Fizik Tedavi
Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde etkili yöntemlerden biri de fizik tedavidir. Çene eklemi problemlerini fiziksel olarak iyileştirmeye yardımcı olan fizik tedavi, seanslar şeklinde uygulanır. Seanslar sırasında uzman bir fizyoterapist çeşitli egzersizler yaptırır.
Çene eklemi ağrısını azaltmayı, çene hareketlerini geliştirmeyi ve çene kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen seanslar sırasında çene eklemki ve çevresindeki kaslar üzerindeki baskının azaltılması için masaj ve manuel terapi teknikleri kullanılabilir. Çene eklemi için özel olarak tasarlanmış egzersizlerin yapıldığı fizik tedavi yöntemi, genellikle diğer tedavi yöntemleriyle kombine edilir.
Cerrahi Müdahale
Çene eklemi sorunlarının tedavisi amacıyla cerrahi müdahaleye de başvurulabilir. Çene eklemi sorununun ciddiyetine ve altında yatan nedene bağlı olarak hangi cerrahi yöntemin uygulanacağına karar verilebilir. Cerrahi prosedürler, hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Artroskopi, çene eklemi rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisi sürecinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak bilinir. Çene eklemine bir endoskop diğer bir deyişle artroskop yerleştirilir. Küçük bir kamera ve ışık kaynağı içeren artroskop sayesinde cerrah, çene ekleminin içerisini görüntüleyebilir.
Cerrah artroskop yardımıyla çene eklemindeki hasarı ve sorunu net bir şekilde tespit edebildiği için artroskopi, çene eklemi rahatsızlıklarının teşhisinde önemli bir role sahiptir. Doğru tanının koyulması ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi bu sayede mümkün olabilir.
Aynı zamanda artroskopi ile çene eklemine erişilip sorun doğrudan tedavi edilebilir. Daha az invaziv bir cerrahi müdahale olması nedeniyle komplikasyon gelişmesi riski daha azdır ve genellikle hızlı bir iyileşme süreci olur.
Ciddi düzeydeki çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla protez implantlara başvurulabilir. Protez uygulaması kapsamında çene eklemine yapay bir eklem yerleştirilir ve çene eklemi fonksiyonlarının geri kazandırılması amaçlanır. Protez uygulaması için öncelikle çene eklemi üzerindeki hasarlı ya da eksik kısımlar tespit edilerek uygun bir protez seçilir. Cerrahi prosedürle çene kemiğine protez implantı yerleştirilir.
Protez uygulaması sayesinde çene eklemi fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve ağrının azaltılması mümkündür. Bunun sonucunda hastalar çiğneme, yutma ve konuşma gibi günlük aktivitelerini rahatlıkla gerçekleştirmeye başlar.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlıkları, çene eklemi ve çevresindeki dokularda yaşanan problemlerden kaynaklanır. Çene eklemi rahatsızlıklarının en yaygın belirtisi ağrı ve rahatsızlık hissidir. Genellikle çene hareket ettirildiğinde ya da çiğneme sırasında ağrı artar. Çene eklemi çevresindeki kaslarda da ağrı ve gerginlik hissedilmesi sonucu günlük aktiviteler olumsuz şekilde etkilenebilir.
Çene eklemi rahatsızlığı olan bazı kişiler çenelerini hareket ettirdiğinde gıcırdama ya da tıkırtı sesleri ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, çene eklemindeki kıkırdakta ya da disklerde meydana gelen sorunlardır. Tıkırtı ya da gıcırdama genellikle ağrıya eşlik eden bir durumdur.
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilerde çene eklemi disfonksiyonu yaşanabilir. Çene ekleminin normal şekilde çalışamadığı bu durumda kişi çiğneme, konuşma, ağız açma ve kapama gibi temel fonksiyonlarını yerine getirirken zorluk yaşar. Çene eklemi rahatsızlıklarının en ciddi belirtilerinden biri çene eklemi disfonksiyonudur.
Diğer yandan çene eklemi rahatsızlığının belirtileri kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, söz konusu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıldığında sağlık profesyoneline danışılmalıdır. Çene eklemi rahatsızlıklarının doğru teşhis ve tedaviyle yönetilmesi, ortaya çıkan semptomların azaltılması mümkün olabilir.