Çekilen dişin yerine implant yapılmaması, bir dizi olumsuzluğu beraberinde getirebilir. Çekilen dişin neden olduğu boşluk, gülümsemeyi ve yüz ifadesini etkileyerek estetik sorunlara yol açabilir. Eksik dişler aynı zamanda çiğneme işlevini zorlaştırarak sindirim ve beslenme sorunlarına neden olabilir.
Çekilen dişin yanında ya da karşısında konumlanan dişler zaman içinde boşluk nedeniyle kayabilir. Bunun sonucunda ısırma ve çiğneme sorunları yaşanabilir. Dişler birbiriyle uygun hizalanmadığında konuşma problemleri ortaya çıkabilir. Diş eksikliği nedeniyle sesler düzgün bir şekilde çıkamayabilir.
Bunların yanı sıra diş eksikliği nedeniyle zaman içerisinde çene kemiğinde kayıp yaşanabilir. Diş kökleri çeneyi uyararak kemik dokusunun korunmasını sağlamakta olup diş eksikliği durumunda bu uyarının azalmasıyla kemik kaybı yaşanabilir.
Eksik dişler hem çene ekleminde hem çevre dokularda strese, buna bağlı olarak çene eklemi sorunlarına neden olabilir. Diş eksikliğ aynı zamanda kişide öz güven kaybına ve psikolojik etkilere yol açabilir. Kişi, görünüşündeki değişiklikler ve diş eksikliği nedeniyle sosyal endişeler yaşayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı çekilen dişin yerini implant tedavisi ile doldurmak önemlidir.
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Çekilen dişin yerine ne zaman implant yapılacağı, kişi özelinde bölgenin durumuna ve çekilen dişin bıraktığı etkilere göre değişiklik gösterebilir. İmplant için yetersiz bir ortam olması, bölgesel iltihaplanma ya da kist oluşumu görülmesi durumunda implant diş uygulamaları 2 ila 3 ay süreyle ertelenebilir. Olumsuz etkilerin çok olması durumunda bölgeye hemen implant uygulanması, daha pek çok farklı problemin ortaya çıkmasına neden olabilir.
İmplant Diş Çekiminden Ne Kadar Sonra Yapılır?
Diş çekiminden sonra implant uygulanması için uzun süre beklenmesi gerekmez. Uygun koşullar sağlandığı takdirde diş çekiminden sonra implant tedavisine başlanabilir. Bunun için diş çekimi yapılan bölgede kanama, ödem ve iltihap gibi olumsuz durumlar gözlenmemesi gerekir. Herhangi bir komplikasyon söz konusu olduğunda öncelikle o sorunun tedavi edilmesi amaçlanır.
Diş çekimi yapılan bölgenin komplikasyonlardan arınması ve implant tedavisi için uygun hâle gelmesi için 2 ila 3 ay beklenmesi genellikle yeterli olur. Bekleme süresinin ardından kontroller yapılarak tedaviye başlanabilir. Daha önceden çekilmiş bir diş yatağına implant uygulanması için ilk adım bölgedeki kemik yapısının kontrol edilmesidir. Kullanılmayan dokuların zaman içerisinde küçülmesi nedeniyle diş kökü dikkatlice kontrol edilmeli ve uygun görülmesi hâlinde implant tedavisine başlanmalıdır.
İmplant Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi farklı aşamalardan oluşan bir süreçtir. Diş çekiminden sonra komplikasyon gözlemlenmesi durumunda 3 aylık bekleme süresi sonucu implant yapılır. İmplant uygulamasının doğal diş hissiyatını verecek hâle gelmesi 8 ila 12 hafta sürebilir. Kemik olgunlaşıp iyileşince implantın üzerine diş takılır. İmplant diş tedavisi genellikle 4 ay civarı sürer. İmplant tedavisi cerrahi bir prosedür olup uygulamalarda dikiş atılabilir. Tedavi sürecinin kısaltılması için genellikle kendiliğinden eriyebilen dikişler tercih edilir.
İmplant Diş Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi cerrahi bir prosedür olsa da alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirildiği takdirde zorlayıcı bir süreç değildir. Diş çekiminden sonra bölgede ödem ya da herhangi bir olumsuzluk yoksa doğrudan işleme başlanabilir. Aksi takdirde implant tedavisi bir süre ertelenebilir.
Diş çekiminden sonra ortaya çıkan boşluğa dental implant yerleştirilir. Uygulamanın önceden çekilmiş bir diş yuvasına yapılacağı durumlarda, implant için ekstra bir yer açma işlemi uygulanması gerekir. Yerleşim sırasında küçük bir delik açılıp implant yerleştirilebilir ya da implanta yer açmak için diş eti kesilebilir. Bu adım anestezi altında uygulandığı için hasta acı ya da ağrı hissetmez.
İmplant Diş Ömrü Ne Kadar?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak diş kaybı yaşayan pek çok kişi implant diş ömrü ne kadar diye merak eder. Diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi, tedavinin başarısını ve implant dişin kullanım süresini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Hastalar implant dişlerinin bakımını ve temizliğini aksatmadığı takdirde implant diş ömrü yaklaşık 20 ila 30 yıldır.
Bu sürenin kısalmaması için rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu sayede implant dişlerdeki olası problemler diş hekimi tarafından tespit edilir ve gerekli önlemler alınarak uzun ve sağlıklı bir kullanım deneyimi sağlanabilir.
İmplant Diş Çürür mü?
İmplant dişlerin çürümesi, gevşemesi ve düşmesi nadir görülen bir durumdur. Yanlış tedavi uygulanması ya da tedavi sonrası sürecin yanlış ilerlemesi bu tür durumlara neden olabilir. İmplant dişin bulunduğu bölgeye darbe almak da süreci olumsuz etkileyebilen faktörlerdendir.
İmplant yaklaşık 4mm çapında olup doğal dişe en yakın tedavi olma özelliğine sahiptir. İmplant tedavisi sayesinde doğal diş fonksiyonlarıyla eşdeğer sonuçlara erişilmesi mümkün olabilir. Ancak nadir de olsa farklı durumlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte implant dişin çürümesi beklenen bir durum değildir.
İmplant tedavisinden önce hasta genel bir sağlık değerlendirmesinden geçirilir. Şeker ya da kalp hastalığı gibi tedavi sürecini olumsuz şekilde etkileyebilecek hastalıkları olup olmadığı, varsa kontrol altına alınıp alınmadığı değerlendirilir.
İmplant diş ve çene kemiği ortalama 3 ayda kaynaşmaktadır. Bu sürenin ardından doğal dişlerle bir hâle gelen implantlantın kırılması, düşmesi ya da çürümesi gibi durumlar görülmez. Bununla birlikte biyolojik nedenlere ek olarak kaplama sırasında kötü malzeme kullanımı gibi durumlarda düşme görülebilir. Protez vida gevşemesi, implant kırılması, çerçeve kırılması ya da kaplama malzeme kırılması gibi komplikasyonlar da uygulama hataları arasında sayılabilir.