Bir protetik restorasyon yöntemi olan implant tedavisi, çeşitli nedenlerle kaybedilen diş ya da dişlerin yerine konulmasını sağlar. Tedavi sırasında kaliteli materyallerin kullanılması ve başarılı bir uygulamayla uzun yıllar kalıcı bir çözüm sunması nedeniyle implant, en çok tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinden biridir. İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için mutlaka alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tercih edilmelidir.
İmplant uygulaması hem hasta hem diş hekimi kaynaklı sebeplerle başarısız olabilir. Hastadan kaynaklanan sebepler arasında ağız bakımına özen göstermemek, diş sıkmak, diş gıcırdatmak, kemik yapısının yetersiz olması, sigara ve alkol tüketiminin fazla olması sayılabilir. Diş hekiminden kaynaklanan sebepler ise bilgi, deneyim ve uzmanlıkla ilgilidir. Diş implantı uygulamasının başarılı olması için diş hekimi yapacağı muayene ve kullanacağı görüntüleme teknikleri ile hasta özelinde çene ve kemik yapısının uygunluğunu, sinire yakınlığını ve dişin ne şekilde konumlandırılması gerektiğini belirlemelidir.
İmplant tedavisinin başarısız olması kişinin yaşam standartlarını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilmektedir. Başarısız implant belirtilerinin çok şiddetli olduğu ya da implant dişin çene kemiğine tutunamadığı durumlarda implant tedavisinin tekrarlanması söz konusu olabilir. Peki en sık görülen başarısız implant belirtileri nelerdir?
Uzun Süren Şiddetli Ağrı
Dental implant tedavisinde ağrı görülmesi yaygın ve doğal bir durum olmakla birlikte diş ağrısının şiddetli olması ve uzun sürmesi, bir sorun olduğu anlamına gelebilir. İşlemden sonra diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılmasına karşın geçmeyen şiddetli ağrılar hasta için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir boyuta ulaşabilir.
Diş Eti İltihaplanması
Dental implant uygulamasından sonra uygulama bölgesinde ve çevresinde şişlik oluşabilir. Şişlik geçmemesi ve büyümesi durumunda, başarısız implant uygulamasına bağlı olarak iltihap oluşumundan bahsedilebilir. Operasyon başarılı olsa dahi uygulamadan sonra ağız hijyenine dikkat edilmemesi de iltihap oluşumuna neden olabilir.
İmplant Dişin Yerinden Oynaması
İmplant dişin hareket etmesi, başarısız implant belirtileri arasında ilk sıralarda gelir. İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğundan hasta bunu fark etmeyebilir ve bu durum röntgen ile tespit edilebilir. Dişin kişinin fark edebileceği kadar fazla hareket etmesi hatta düşmesi gibi durumlarda ise implantın tutmadığı açık bir şekilde anlaşılabilir.
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi her ne kadar pek çok farklı nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilse de, başarısız implant belirtileri arasında yer alır. Sadece implantın çevresinde diş eti çekilmesi olması genellikle başarısız implant uygulamasından kaynaklanır. İmplantın uygulandığı bölgede yeterli kemik ve diş eti dokusu bulunmaması durumunda implant tedavisi başarısız olabilir.
Isırma ve Çiğneme Sorunları Yaşanması
Başarılı bir tedavi sonrası implant diş; diğer dişler gibi işlev göstermeli, ısırma ve çiğneme sorunlarına neden olmamalıdır. Başarısız uygulamalarda ise ısırma zorluğu, çiğneme sırasında ağrı ve rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Dil ve Dudakta Karıncalanma, Uyuşma
Sinire yakın bir şekilde konumlanan dişlere yönelik operasyonların titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Operasyondan önce yapılan muayene ve röntgen çekimiyle diş üç boyutlu olarak tasarlanıp konumlanacağı açı doğru şekilde belirlenir. İmplant diş yanlış uzunlukta ve açıda yerleştirilirse, sinir hasarına buna bağlı olarak dil ve dudakta uyuşmaya, karıncalanmaya ve his kaybına neden olabilir.
Alerjik Reaksiyon Oluşması
Başarısız implant belirtileri içerisinde en nadir görülenlerden biri alerjik reaksiyon oluşumudur. Bunun nedeni, implantın yapıldığı madde olan titanyumun alerji yapma riskinin yok denilecek kadar az olmasıdır.
Başarısız İmplant Nedir?
İmplant tedavisinin titizlikle planlanması ve uygulanması gerekir. Başarılı bir tedavi için ilk olarak 3 boyutlu tomografi çekilmeli, dişler ve çene kemiği milimetrik olarak değerlendirilmelidir. İmplantın yerleştirileceği alandaki çene kemiğinin uzunluğu, kalınlığı ve anatomik oluşumlara yakınlığı titizlikle incelenmelidir.
Söz konusu unsurlara dikkat edilmemesi, alt çenede çene içinden geçen mandibular kanala olan mesafenin milimetrik olarak ölçülmemesi ve uygun boyda implantın çene kemiğine yerleştirilmemesi durumunda operasyonun ardından çene kemiğinde uyuşukluk kalır. Bu durumda implant tedavisi başarısız olur.
İmplant tedavisi uygulaması sırasında cerrahi alanın sterilizasyonunun sağlanması çok önemlidir. Sterilizasyona dikkat edilmemesi hâlinde çene kemiği içine yerleştirilen implantın çevresinde ve çene kemiği içerisinde enfeksiyon gelişebilir. Bu da implant tedavisinin başarısızlığını gündeme getiren bir durumdur.
Elbette implant tedavisinin başarılı olması için dikkat edilmesi gerekenler sadece uygulama süreci ile sınırlı değildir. Hasta, diş hekiminin uygulama sonrası süreçle ilgili önerilerine eksiksiz bir şekilde uymalıdır. Reçete edilen antibiyotik, ağrı kesici ve gargara düzenli olarak kullanılmalıdır. Enfeksiyon gelişmesini önlemek için bu konuda özenli olunmalıdır. Operasyondan sonraki ilk iki gün sigara içilmemesi ve bir hafta süreyle azami özen gösterilmesi gerekir. Aksi takdirde implant tedavisi başarısız olabilir.
Çene kemiğine implant uygulandıktan sonraki adım, implant üstü protezlerin yapım aşamasına geçilir. Bu aşamada kullanılan malzemenin kalitesi ve dental teknisyenin hassas bir şekilde çalışması çok önemlidir. Hastalar tedavi tamamlandıktan sonra ağız hijyenine özen göstermelidir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, ara yüz fırçası ve diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca rutin diş hekimi ziyaretleri de ihmal edilmemelidir.