Protez Takma DişProtez (Takma) Diş Nedir?

Diş, diş eti ve çevre dokularda farklı nedenlere bağlı olarak hasar oluşması ya da bunların kaybedilmesi durumunda protez diş uygulaması gündeme gelebilir. Protez diş, kişiye özel olarak hazırlandığı için son derece işlevsel ve avantajlıdır.

Protez dişler sayesinde kişi sindirim sisteminin başlangıcı sayılan dişlere, buna bağlı olarak sağlıklı çiğneme fonksiyonuna kavuşur. Konuşmanın düzelmesi ve estetik görünümün geri kazanılması konusunda da fayda sağlayan protez diş ya da takma diş, genel olarak bireylerin yaşam kalitesini optimize etmeye yardımcı olan bir çözüm olarak kabul edilir. 

Kişi özelinde üretilen protez dişler, bu sayede hastanın ağız yapısına tam olarak uyum sağlar. Kullanımı rahattır. Ağız içerisine sabitlenebilen ya da ağza kolayca takılıp çıkarılabilen yapay dişler olan takma dişler, hastaların birkaç aylık bir alışma süresine ihtiyaç duymasını gerektirebilir.

Hastanın ilk zamanlarda ağzında dolgunluk ya da gevşeklik hissetmesi olağandır. Bu süreç yani alışma süreci boyunca, hastanın yanak kasları ve dili protez dişlere alışır. Bir süre sonra protezi yerinde tutmak için efor harcanması gerekmez.

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konulmak üzere kişiye özel olarak üretilen protez diş, kişisel gereksinimlere uygun olarak üretildiği için ağza tam olarak uyum sağlar, doğal görünür ve kolayca kullanılabilir.

Takma dişin bir kaç diş kaybında ya da tüm dişlerin kaybından kullanılması mümkündür. Diğer yandan tüm diş hekimliği prosedürlerinde olduğu gibi takma diş tedavisinde de temel öncelik hastanın ağzındaki mevcut dişleri korumaktır.

Diş protezi, hastanın kemik rengine en uygun olan tonlarda üretilebildiği için doğal bir görünüm sağlar. Takma diş tedavisinin amacı, kişi kaybettiği çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmaktır. Çiğneme etkinliğinin geri kazanılması ise aynı zamanda yaşam kalitesinin artırılması anlamına gelir. Buna ek olarak rengi değişmiş, kırılmış ya da şekil bozukluğu olan dişlerin neden olduğu estetik kaygılar ve olumsuz psikolojik etkilere de giderilebilir.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

Protez diş yapımı sırasında genellikle porselen ya da akrilik malzeme kullanılır. Uygulamaya başlamadan önce hasta detaylıca muayene edilerek protez diş tedavisine uygun olup olmadığı değerlendirilir. Daha önceden diş çekimi yaptırmış olan hastalarda kırık diş kökü, sivri kemik çıkıntısı, damak ve diş kontrolleri yapılır. Bunun yanı sıra diş etleri ve damak kontrolleri yapılır. Gerekli durumlarda röntgen çekilir. Herhangi bir sorun olmaması hâlinde ölçü alımına geçilebilir.

Alt ve üst çenenin birbiriyle olan bağlantısı incelendikten sonra hem alt hem üst çeneden ölçüler alınır. Ölçü alınması son derece konforlu, hastada hiçbir rahatsızlığa neden olmayan ve kısa süre içinde tamamlanabilen bir işlemdir. Ölçüler alındıktan sonra dişlerin 3 boyutlu bir kopyası modele aktarılır ve hazırlanır. Dişlerdeki orta hat ve gülümseme çizgisi gibi ayrıntılar göz önünde bulundurularak protez hazırlanır. 

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken konulardan biri de renk seçimidir. Doğal görünüm kazanmak için diş rengi dikkatlice seçilmelidir. Prova yapılarak protezlerin hastaya uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın kullanım sırasında rahatsız olduğu bir alan tespit edildiği takdirde gerekli düzeltme yapılır. 

Protez Diş Nasıl Yapıştırılır?

Hareketli protez dişlerin yerinde sabit ve güvenli bir şekilde durması için protez tutkalları kullanılabilir. Böylece konuşma ve yeme fonksiyonları daha rahat bir şekilde yerine getirilebilir. Protezlerin diş etine sıkıca yapışması sayesinde ağız içinde kayma ve sallanma sorunu da minimize edilebilir.

  • Protez tutkallama işlemine başlamadan önce protez dişler ve ağız temizlenmelidir. Protezler nazikçe temizlenip ağız suyla çalkalanmalıdır.
  • Protez tutkalı az miktarda olmak kaydıyla protez yüzeyine uygulanır.
  • Protez ağza yerleştirilmeden önce ağıza dengeli bir şekilde oturup oturmadığına kontrol edilir.
  • Protez ağza yerleştirilirken hızlı hareketlerden kaçınmak gerekir. Protez nazikçe bastırılarak yerine yerleştirilir.
  • Yerleştirme işleminden sonra protez hafifçe bastırılır ve yerine oturması sağlanır. Bu sayede protez yerine sabitlenir.
  • Protez yerine yerleştirildikten sonra çiğneme ve konuşma fonksiyonları kontrol edilir. Herhangi bir sıkıntı varsa, diş hekimine başvurmak gerekir.

Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Takma diş kullanan kişiler, protez dişlerini nasıl temizleyeceklerini bilmek ister. Hareketli ve sabit diş temizliği farklıdır. Sabit diş protezleri günde iki kez düzenli fırçalanarak temizlenebilir. Ayrıca arayüz fırçası ve diş ipi kullanarak bakteri plaklarını önlemek gerekir.

Hareketli diş protezi kullanan kişiler ise yemek yedikten sonra işlerini bol suyla yıkamalıdır. Hareketli protezler aynı zamana geceleri suda bekletilmelidir. Hareketli diş protezlerine özel olarak üretilen bakım tabletlerinin ise haftada iki kez kullanılması gerekir.

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Protez diş yani takma diş, hastaların farklı ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak çeşitliliğe sahiptir. Seçim yapılırken hastaların ağız yapısından çene yapısına kadar pek çok farklı unsur değerlendirilir. En çok kullanılan protez dişler; sabit, hareketli ve implant üstü olmak üzere 3 farklı grup altında kategorize edilebilir. 

Sabit Protez Diş

Ağız içinde sabitlenen dişler bu kategoride yer alır. Çok sayıda diş eksikliği durumuna tercih edilebilen sabit protez diş takılıp çıkarılamaz. Ağız içinde tek bir diş eksik olduğunda da kullanılabilir. 

Hareketli Protez Diş

Takma diş olarak bilinen hareketli protez dişler takılıp çıkarılabilir. Kullanım sırasına düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Diş kaybını ortadan kaldıran yaygın ve işlevsel bir çözümdür. Estetik açıdan başarılı bir görünüm elde etmeye yardımcı olur. Kendi içinde 4 farklı türü vardır. 

Total protezler, ağızda doğal diş kalmadığında tercih edilir. Alt ve üst çeneki kemik dokusunan destek alan total protezler, yaş ilerlemesi ve tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda sıklıkla tercih edilir.

Parsiyel protezler doğal dişlerin bazıları mevcut olduğu ve bazıları kaybedildiği durumlarda kullanılabilir. Tek parça dökümden ve akrilik malzemeden üretilebilir. Takılıp çıkarılabilen parsiyel protezler, kroşe tellerle ana dişlere tutturulduğundan estetik nedenlerle çok sık tercih edilmez. 

İmmediat protezler, mevcut doğal dişlerinin tümümün çekilmesi gereken ve hastanın tamamen dişsiz kalmak istememesi durumunda kullanılır. Dişler çekildikten sonra hemen takılan geçici protezlerdir. Asıl protezler hazırlanana kadar hastanın konforunu sağlar.

Diş üstü protezler ise ağız içinde birkaç diş olduğu ya da kök bulunduğu durumlarda tercih edilir. Protez dişler doğal dişlere ya da diş köklerine tutunur.

İmplant üstü protezler sabit ya da hareketli olarak hazırlanabilir. Ağız içinde diş olmadığında hareketli implant üstü protezler tercih edilebilir. Total protezlere benzer bir mekanizması vardır.

Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Protez (Takma) Diş Hakkında Hasta Yorumları

Melih Can Yuksel
2023-10-27
Bilgisi ve deneyimiyle gerçekten işini layığıyla yapan bir takım Nazan hocaya ve İpek hanıma çok teşekkür ederim.
sema akbaba
2023-10-21
Benim gibi diş tedavisi korkunuz varsa kesinlikle Nazan Hanım ile bu korkunun yerini güven ve rahatlık alıyor. Nazan Hanım yenilikçi yaklaşımıyla hastasına en uygun tedavi yöntemini belirliyor ve tedavinin tüm aşamalarını tek tek açıklıyor. Titiz ve mükemmellliyetçi yaklaşımıyla başarılı ve konforlu bir tedavi süreci sağlıyor. İlave olarak yardımcısı İpek Hanım da takip ve randevu konusunda ihtiyacınız olan her an size destek veriyor. 40 yaşıma kadar diş tedavilerinden kaçan ben şimdi kendimi çok rahat hissederek muayeneye gidiyorum, teşekkür ederim.
Zey nep
2023-10-07
Nazan Hoca’yla yolum kesiştiği için çok mutluyum. Kendisine yüksek sese bağlı olarak sağ kulağımda hissettiğim kalp atışına benzer titreme/zonklama sesi nedeniyle başvurdum. Ayrıca çocukluktan beri yemek yerken çenem kütler. Ayrıntılı muayene sonrası sorunun çene eklemlerimden kaynaklandığını tespit ederek beni uygun tedaviye yönlendirdi. Öncesinde sorunlu 20’lik dişimi çekti, tüm çürüklerime dolgu işlemi uyguladı ve diş taşı temizliği yaptı. Yaklaşık 1 hafta önce de eklem tedavisi olarak splint kullanmaya başladım. Sürecim tahmin ettiğimden çok daha kolay ve rahat ilerliyor. Kendisi en başından beri her sorumu ayrıntılı olarak cevaplıyor ve en ufak şikayetinde bile bana hızlıca dönüş sağlıyor. Asistanı İpek Hanım da oldukça ilgili ve güler yüzlü. Her randevumdan oldukça memnun ayrılmamı sağlayan şahane bir ekip.
koralp selçuk
2023-08-25
Çene eklem rahatsızlığım için Nazan hanıma başvurdum. Günlük yaşamımda eepy şikayetçiydim, yemek dahi yiyemiyordum. Kendisine internetten ulaştım.Valla çok rahatım artık, çene fonksiyonlarınıza tekrar kavuşmak için kesinlikle iyi bir doktor arıyorsanız Nazan Hanıma başvurabilirsiniz.
Burak Gül
2023-08-25
Nazan Hanım’a Diş Beyazlatma tedavisi için gittim. Endişelerim vardı çünkü ilk defa bu tedaviyi yaptıracaktım. Güler yüzü, hastası ile birebir ilgilenmesi ve aldığım sonuçlardan çok memnun kaldım. Teşekkür ederim Nazan Hanım.
unsal temur
2023-08-20
İşinde profesyonel bir hekim arıyorsanız doğru adres. Ailece dişlerimiz Nazan Hanim’a emanet.
Fatma Dinç
2023-08-18
Merhaba nazan hocam buraya ne yazsam abartı sız az gelir sizler ne kadar teşekkür etsem azdır başta siz olmak üzere tabi ki ekibin hele ipek hanım o il izin alakanız yakın dan ilgili dav ran manız en ayrıntı sına kadar titiz lik le yapma nız ellerine emeğine yüreğine sağlık seni yetiştiren aile ni ellerinden öperim çok çok memnun kaldım gören ler de çok begendi ler hele oğlum bile bu kadar arını bekle miyor dum de di kısa cası hocam sen beni sevindirdin Allahım da seni sevin dir sin ben sizleri hiç tanı madan başladım altı ayın içinde çok mütlu bir dişlerim le ayrıl dım kaç tane dişci ye gitimi bunu acık yürüyerek le söylüyorum tek kelime le harika sınız çok teşekkür ederim ellerine emegi nize sağlık harika bir ekip siniz 🌹🤗♥️🧿🧿🧿🤗🤗🙏🙏🙏🙏
nil nil
2023-08-08
Nazan Hanım işinde cok profesyonel, çözüm odaklı ve titiz bir diş hekimi. İşindeki becerisine ve titizliğine hayran kalmamak mümkün değil. Verdigi hizmet kalitesinden cok memnun kaldım. Kendisine çok teşekkür ederim🙏

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment