İmplant diş, ağızdaki bir ya da daha fazla diş eksiğini gidermek için uygulanan, ağız ve diş sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan son derece etkili bir diş hekimliği prosedürüdür. İmplant diş tedavisinin başarılı olması için hastanın tedaviye uygunluğu doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca implant tedavisi alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Tedavinin ardından bazı unsurlara dikkat etmek, implant tedavisinin başarısını artırmak ve hastanın konforunu sağlamak açısından son derece önemlidir.
İmplant diş tedavisi uygulandıktan sonra; bölgede şişlik, ağrı ya da hassasiyet gelişmesi olağan bir durumdur. Bu belirtileri minimize etmek için uygulamanın yapıldığı gün buz kompresi yapılması faydalıdır. Buz uygulaması ilk gün 10 dakikalık aralıklarla uygulanır daha sonra bırakılır. Genellikle operasyonun 3. gününde en üst seviyeye ulaşan şişlikler 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
İmplant diş taktırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlerden biri de spor ve egzersiz yapılmamasıdır. Bunun nedeni, egzersiz ve çeşitli spor aktiviteleri sırasında implant bölgesine darbe alma riski bulunmasıdır. Bölgenin hassasiyetinden dolayı, implant tedavisini takip eden hafta boyunca diş fırçalarken dahi dikkatli olmak gerektiğinden spor ve egzersiz konusunda da gereken özen gösterilmelidir.
İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
İmplant tedavisi sonrası uygulanan beslenme rutini son derece önemlidir. Bu süreçte zorlanmaya neden olmadan, rahatça yiyebileceğiniz gıdaları tercih etmelisiniz. Tedavinin uygulandığı gün uyuşukluk geçene dek herhangi bir şey yememeli ve çiğnememelisiniz. Sıcak gıdalardan da uzak durmalısınız. Diğer yandan bu süreçte; sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanması için öğün atlamamaya, düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye özen göstermelisiniz.
Dental implant tedavisinin ardından bölgede cerrahi kesi ve dikiş bulunduğundan, dikişlerin açılmaması için dikkatli olmak gerekir. Bölgenin darbe almaması ve baskıya maruz kalmaması için iyileşme sürecinde sert gıdalar tüketmemelisiniz. Bunun yanı sıra implant bölgesine kaçma riski bulunan kuruyemiş ve patlamış mısır gibi yiyecekleri de tüketmemelisiniz. Operasyonu takip eden birkaç günün sonunda yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapmanız mümkün olsa da, iki hafta boyunca beslenme konusunda dikkatli olmanız önerilir.
İmplant tedavisinden sonra oda sıcaklığındaki süt ve süt ürünleri, pişmiş yumurta, yumuşak et, çorba, yulaf ezmesi, makarna, taze sıkılmış doğal meyve suyu ve püre hâline getirilmiş besinleri tüketebilirsiniz.
İmplant Tedavisinden Sonra Ağız ve Diş Bakımını İhmal Etmeyin
Ağız hijyenini sağlamak günlük hayatta olduğu gibi implant tedavisinden sonra da en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Normal şartlar altında operasyondan 1 gün sonra diş fırçalamaya başlanabilir. Ancak bu süreçte, yumuşak kıllı fırçalar kullanmaya ve dişleri nazikçe fırçalamaya özen gösterilmelidir.
Bir hafta süreyle ağız çalkalamak için diş hekiminizin önerdiği gargaraları kullanabilirsiniz. Bu süreçte diş etlerinin bakımı ve sağlığına gerekli özen gösterilmelidir. Diş etlerinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle implant bölgesinin etkilenmesi riski vardır. Diş etlerinizde iltihaplanma gibi sorunlar varsa, implant tedavisinden önce bu sorunlar giderilir.
İmplant diş takıldıktan sonra ise ağız hijyenine sağlaması, ilaç kullanımı ve implant bakımı gibi çeşitli konularda özenli olunmalıdır. Bunun için diş hekiminizin takiplerini ve kontrollerini aksatmamalısınız.
Kötü ağız bakımı sebebiyle diş taşlarının ve çay, kahve, sigara tüketiminden kaynaklanan lekelenmelerin oluşması riskiimplant dişler için de söz konusudur. Diş taşları ise diş implantlarının en büyük düşmanı olarak kabul edilir. Diş taşları İhmal edilir ve zamanında temizlenmezse, implant dişlerin çevresinde diş eti iltihaplanmalarına ve kemik erimesi sorunlarına neden olur. Bunun sonucunda implantların kaybedilmesi riski gündeme gelebilir.
İmplant Diş ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
İmplant tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerin başında, hastanın kemik yapısı gelir. Bu nedenle, uygun kemik yapısına sahip olmayan kişilere implant tedavisi yapılmaz. İmplant tedavisinden önce hastanın kemik dokusu değerlendirilir ve tedavi süreci planlanır.
Diş implantı tedavisine başlanmadan önce hastanın herhangi bir diş eti sağlığı sorunu olmamalıdır. İmplantların kemikle kaynaşması sürecini desteklemek için 3 ila 6 aylık süre boyunca implant üzerine fazla yük bindirmemeye çalışılmalıdır.
Özellikle implant tedavisinin erken dönemlerinde, sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullamına ara verilmelidir. Ayrıca, sigara kullanmanın enfeksiyon riskini artırabileceği unutulmamalıdır.
Diş implantlarının ömrü çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ağız ve diş bakımına gereken özen gösterilmesi durumunda diş implantları uzun süre boyunca güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Diş implantlarının uzun süreler boyunca sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılması için dişler her gün en az 2 kez fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağız gargarası kullanımı da ağız ve diş bakımı rutinine dahil edilmelidir.
Diş implantları titanyum gibi metallerden üretilmekte olup vücudun dental implantları reddetmesi ya da alerjik bir durum yaşanması gibi riskler söz konusu değildir. Son derece işlevsel bir çözüm olan diş implantını uygulayan diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi çok önemlidir.