Derin temizlik tedavisi olarak da bilinen küretaj tedavisi, diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak için uygulanır. Genellikle normal diş taşı temizleme işlemi ile karıştırılsa da, küretaj işleminde yüzey temizliği yapılmaz. Onun yerine diş köküne doğru ilerlemeye başlayan 4 ila 6 mm derindeki enfeksiyon ve ölü dokunun temizlenmesine odaklanılır. Bu işlem sayesinde diş eti cebinin dişlerle birleştiği alanlarda plak ve tartar oluşumundan kurtulmak da mümkün olur. Derin ceplerin elimine edilmesi için uygulanan küretaj tedavisi, aynı zamanda pembe estetik açısından da son derece önemli bir yere sahiptir.
Küretaj tedavisi genellikle diş etlerine ve diş köküne doğru şişme ve kanama şikâyeti olan hastalara uygulanır. Bu tür durumlarda, daha basit bir işlem olduğu bilinen diş temizliği işlemi yerine biraz daha komplike bir tedavi olarak öne çıkan küretaj tedavisine başvurulması gerekir.
Düzenli olarak dişlerinin ve diş etlerinin kontrolünü yaptıran, 6 ayda bir genel muayenesi gerçekleştirilen kişilerde tartar, plak ve iltihap oluşumu erken dönemde tespit edilir. Diş taşı temizliği ile bu sorunlar giderilebilir. Kontrollerini düzenli olarak yaptırmayan bireylerde ise tartar ve plak sorununun diş etine ve köküne kadar ilerlemesi mümkündür. Bu aşamaya erişildiğinde ise küretaj tedavisine başvurulması gerekir.
Küretaj tedavisi aynı zamanda kök yüzeyi iyileştirme işlemi olarak da bilinir. Bu kapsamda, enfekte olmuş diş kökü kısımları, küret olarak adlandırılan özel aletlerin kullanılması yoluyla temizlenmesi gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde diş kökleri çevresinde patolojik cep olarak isimlendirilen yapı iltihaplardan arındırılır ve temizlenir. Bu dişlerin kontrollerinin 6 ila 12 aylık periyotlarla rutin kontrollerinin yapılması durumunda hem dişler hem diş etleri daha sağlıklı olacak, aynı zamanda derin cepler oluşması önlenebilecektir.
Küretaj Tedavisi Neden Yapılır?
Küretaj, hasar görmüş ya da hastalıklı yumuşak dokuların diş eti duvarı içinde tam anlamıyla temizlenmesini sağlamak amacıyla diş etinde gerçekleştirilen bir periodontal tedavi yöntemidir. Herhangi bir ölçeklendirme ya da ilaç takviyesi ile birlikte yapılması durumunda son derece verimli sonuçlar alınması mümkündür.
Küretaj işlemi yapılırken, diş etlerindeki iltihaplı ölü dokunun alınması için özel lazerli cihazlardan faydalanılır. Böylece, zararlı ve iltihaplı dokuların sağlıklı dokulara bulaşması önlenebilir. Zararlı dokunun alınmasıyla sağlıklı yeni dokunun gelişimi tetiklenir. İleri seviye olmayan vakalarda, diş ve diş eti arasının açılmasıyla işlem gerçekleştirilebilir.
Periodontitis adı verilen iltihabın ilerlemeye devam etmesi ağız ve diş sağlığı açısından en büyük tehditlerden biridir. Diş kaybını önlemenin yolu ise bu iltihanı mümkün olan en erken dönemde temizlemekten geçer. Çünkü yapılan araştırmalara göre diş kayıplarının %70’ten fazlası diş eti problemlerinden kaynaklanmaktadır.
Küretaj işlemi tek diş bazlı olabilir ya da gerekli durumlarda tüm çene kemiği için gerçekleştirilebilir. Diş eti cebinde oluşan taşlar temizlenerek diş kök yüzeyinde düzleştirmeyle temizleme işlemi yapılır. Böylece diş eti yüzeyinde ortaya çıkan enfeksiyonlar giderilir. Tek seansta sonuç sağlanması her zaman mümkün olmadığından birden fazla seans planlanması söz konusu olabilir.
Küretaj işleminin ilk adımında, tedavisi planlanan bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bölgenin uyuşması beklenir. Böylece uygulama sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Diş etlerini işlemek için küçük kesiler gerçekleştirilir. Diş etinde enfekte ve hasarlı hâle gelmiş dokular, kürtaj adı verilen aletle çıkarılır. Ölü dokuların kesilmesi için lazer kullanılması da söz konusu olabilir. Bu işlemin amacı, hasarlı ve iltihaplı dokulardaki enfeksiyonun sağlıklı dokulara geçmesini önlemektir.
Uygulama sırasında ağız içine yıkama aparatları yerleştirilir. Oluşan kan ve tükürük sürekli olarak uzaklaştırılır. Diş kökleri düzeltilir ve diş plağı oluşumuna elverişli bir nokta kalmaması sağlanır. İlerlemiş durumlarda, özellikle diş eti rahatsızlıklarının çene kemiğine kadar ulaşması hâlinde; kök düzeltme, diş taşı temizliği ve greft ekleme gibi farklı işlemlere gereksinim duyulabilir.
Küretaj Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Küretaj işlemi sırasında gerekli görülmesi hâlinde anestezi uygulanabilir. Hasta tedavi sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Yüksek hassasiyetli özel aletler kullanılarak diş etinde oluşan cepler dikkatlice temizlenir. Antiseptik bir maddenin kullanılmasıyla dezenfekte edilir. İşlemden sonra belirli bir süre dişlerde hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet kısa bir süre içerisinde ortadan kalkar.
Diğer tüm diş hekimliği prosedürlerinde olduğu gibi küretaj işleminde de temel avantaj, ağız ve diş sağlığının etkili bir şekilde korunabilmesidir. Uygulanan tedavi sayesinde diş eti bozuklukları ilerlemeden önlem alınabilir. Ağız içinde biriken bakterilerin temizlenmesi, ağız ve diş hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Çene kemiği rahatsızlıklarının önlenmesi, diş kaybı ve osteoporoz gibi sorunların önlenmesi mümkün olabilir. Küretaj işlemi sayesinde diş etlerinde ortaya çıkan ölü dokunun ve iltihabın ağızdan tamamen uzaklaştırılması mümkün olur.
Küretaj tedavisi; diş kaybının önlenmesine, ağız ve diş sağlığının olması gerektiği gibi korunmasına yardımcı olur. Ortaya çıkan enfeksiyonu kurutup tedavi etme yoluyla diş eti sağlığının korunmasını destekler. Böylece ağız sağlığı ve hijyeni geri kazanılabilir.