Gerek yetişkinlerde gerek çocuklarda en sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinden biri diş çekinidir. Dişin çekilmesi her zaman için son seçenek olarak gündeme gelse de, bazı durumlarda kaçınılmazdır. Diş çekildikten sonra meydana gelen diş eksikliğini gidermek için implant tedavisinden faydalanılabilir.
Hasta sağlıklı bir çene yapısına ve kemik dokusuna sahipse, diş çekiminin hemen ardından implant tedavisi yapılabilir. Dişin kökünden ayrılmasıyla birlikte boş kalan diş kökü kemik dokudunun kaybolmaya başlaması bu sayede önlenebilir. Özellikle diş çekildikten sonraki ilk 24 saat içerisinde, kaybolan dokunun yerini eskisinden daha fazla miktarda boşluk alacağından bekleme durumunda implant tedavisinin uygulanacağı bölgenin estetik görünümünde sorun oluşması riski vardır.
Çekilen dişin yerinde kist, lezyon ve iltihap gibi patolojiler yoksa ya da kişinin kemoterapi veya radyoterapi tedavisi görmesi söz konusu değilse, diş çekiminden hemen sonra implant tedavisi uygulanarak bu tür sorunlar önlenebilir. Çenede bu tür sorunların varlığında ya da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilecek bir tedavinin uygulandığı durumlarda implant tedavisinin hemen uygulanması mümkün değildir.
İmplant Tutmazsa Ne Olur?
İmplant tedavisi, implant vidasının osseointegrasyon olarak adlandırılan bir bağla çene kemiğine sağlıklı bir şekilde bağlanmasını temel alır. İmplant tedavisi başarılıysa, bu bağ çene kemiğine sıkıca bağlanır. İmplant tedavisinin bir parçası olan çiviler çene kemiğiyle uyuşmazsa, tedaviden başarılı sonuçlar alınamayabilir.
İmplant tedavisi sırasında yeterli hijyen standartlarının sağlanmaması, hastanın ağız hijyeni konusunda özenli olmaması, tedavi sonrası süreçte diş hekiminin önerilerine uymaması, aşırı miktarda alkol ve sigara tüketmesi durumunda implant kaynamayabilir.
İmplant kaynamaz yani tutmazsa, implantın çevresinde şişlik, ağrı, iltihap ve kanama oluşabilir. Ayrıca protezin sallandığı da fark edilebilir. Bu tür durumlarda, düşen implantı geri takmak için hastanın çene kemiğinin iyileşmesi gerekir. İyileşme için ihtiyaç duyulan süre ise 4 ila 5 ay arasında değişebilir.
Vücut İmplantı Kabul Etmezse Ne Olur?
Diş implantlarının üretiminde insan vücuduyla %90 oranında uyumlu bir malzeme olan titanyum kullanılır. Diğer yandan implant tedavisinden sonraki iyileşme süreci sağlıklı bir şekilde gerçekleşmezse, bu süreçte enfeksiyon gelişirse, hasta ağız hijyenine gereken özeni göstermezse, yüksek miktarda alkol ve sigara tüketirse implant kemikle kaynaşamayabilir. Bunun sonucunda implantın kaybedilmesi riski gündeme gelebilir.
İmplant Tedavisi Acıtır mı?
İmplant tedavisi cerrahi prosedürle gerçekleştirilmekle birlikte uygulamadan önce hastaya lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi, uygulama bölgesindeki sinirlerin uyuşmasını sağladığı için implant tedavisi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak, anestezinin etkisi geçtikten sonra hafif şiddette ağrı hissedilebilir. Bu ağrıyı gidermek için diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir.
Sigara İçenler İmplant Yaptırabilir mi?
Sigara içmek, implant tedavisinin yapılıp yapılmayacağı konusunda doğrudan etkili olan bir faktör değildir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken kişinin ne kadar sigara içtiği, ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiğidir. Günde 1 paketten fazla sigara içen, ağız ve diş sağlığı konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyen kişilerde implant tedavisinin hedeflenen faydanın sağlanamaması riski vardır.
Bununla birlikte implant tedavisinden sonra sigara kullanımına ara verilmelidir. Sigara dumanında binlerce zehirli madde vardır ve bu maddeler sinir ve damar zedelenmesinin üst düzeyde olduğu, aynı zamanda cerrahi prosedür uygulanmış bölgeye nüfuz ederek iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. İmplantla kemiğin kaynaşması süreci olumsuz yönde etkilenebileceği gibi bölgede enfeksiyon oluşması riski de doğar.
Herkes İmplant Yaptırabilir mi?
Yeterli kemik dokusuna sahip ve implant tedavisi uygulanmasını engelleyecek ciddi bir sağlık sorunu olmayan kişilere implant tedavisi yapılması mümkündür. Diyabet ve tansiyon hastası olan kişilere implant tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle kişinin kan şekerinin ve tansiyonunun kontrol altına alınması gerekir. Bunu sağlamak için ise hasta sağlık sorunlarının tedavisine yönelik ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Bu sayede kan şekerinin ve tansiyonun belirli bir düzeyde tutulabilmesi mümkündür.
Kemik erimesi yani osteoporoz sorunu olan hastaların implant tedavisine uygun olup olmadığı kararı ise yapılan detaylı incelemelerin ardından hasta özelinde verilir.
İmplant Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için en önemli unsurlardan biri, tedavinin ardından ağız hijyeninin eksiksiz bir şekilde sağlanmasıdır. İmplant tedavisinin yapılmasıyla birlikte hasta dişlerini aynı gün itibarıyla fırçalamaya başlayabilir. İlk birkaç gün ameliyat bölgesine diş fırçası değdirmemeye özen gösterilmelidir. Bölgedeki hassasiyetin azalmasıyla birlikte uygulama bölgesinin de uygun şekilde temizlenmesi gerekir.
İmplant tedavisinden 36 saat sonra sıcak tuzlu suyla gargara yapmaya başlanmalı ve bu uygulama 2 hafta sürdürülmelidir. Gargaranın yapılacağı suyun çok sıcak olmamasına özen gösterilmeli ve su tamamen soğuyana dek ameliyat bölgesinde bekletilmelidir. İyileşme sürecinde yiyecekler ameliyat bölgesinden uzak tutulmalı, yemeklerden sonra ağız iyice çalkalanarak ağız hijyeni sağlanmalıdır. Yara tamamen iyileşene dek sigara kullanımına ara verilmelidir.