Zirkonyum kaplama son yıllarda sıklıkla tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinin başında gelir. Alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan zirkonyum diş kaplamaların dayanıklılık süresi ortalama 5 ila 15 yıl arasında değişir. Ancak bu süre hasta özelinde, ağız ve diş sağlığına gerekli özenin gösterilmesi başta olmak üzere, çok çeşitli unsurlara göre değişiklik gösterebilir.
Daha güzel ve daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen pek çok kişi diş hekimlerinin onaylamasıyla birlikte zirkonyum kaplama tedavisine yönelmektedir. Bunun sonucunda “zirkonyum kaplama kaç yıl dayanır?” sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Hasta özelinde değişiklik gösterebilen çeşitli faktörler zirkonyum kaplama ömrünü belirlediğinden, bu soruya net bir yanıt vermek doğru değildir.
Gerekli bakımların düzenli bir şekilde yapılması halinde zirkonyum kaplamaların içindeki kronlar çürümez. Gerekli bakım süreçlerinin aksatılması durumunda ise taç erimesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bununla birlikte zirkonyum dayanıklı bir malzeme olduğu için herhangi bir sert darbeye ya da farklı bir olumsuz travma dolayısıyla kırılma meydana gelmesi riski yok denilecek kadar azdır.
Dikkat edilmesi gereken nokta, zirkonyum kaplama tedavisi uygulandığında hastaların dişlerini düzenli olarak fırçalaması gerektiğidir. Ancak bu yeterli değildir. Aynı zamanda düzenli olarak diş ipi ve gargara kullanılması da gereklidir. Tüm bunlara ek olarak düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması halinde zirkonyum diş kaplama ömrü artırılabilir.
Zirkonyum Kaplama Tedavisi Konforlu Bir Süreçtir
Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerinde renklenme ve lekelenme oluşan, estetik açıdan rahatsız olduğu bu görünümün giderilmesini isteyen kişiler son derece etkili bir diş hekimliği prosedürü olan zirkonyum kaplama tedavisini sıklıkla tercih eder.
Zirkonyum kaplama metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki farklı türde yapılabilir. Zirkonyum kaplama bir yandan dişlerin daha beyaz ve daha estetik görünmesini sağlarken diğer yandan da diş ve diş eti sağlığını destekleyen bir tedavi olarak öne çıkar.
Zirkonyum kaplamanın en önemli özelliklerinden biri yalnızca estetik bir görünüm sağlamamasıdır. Sahip olduğu pek çok farklı avantaj dolayısıyla her geçen gün popülaritesi artan diş hekimliği prosedürlerinden biri haline gelmektedir.
Zirkonyum kaplamalar sahip oldukları yapısal özellikler sayesinde diş etlerinde koyu bir renk oluşturmaz. Böylece genellikle ileti yaşlarda kullanılan metal kaplamalı dişler de görülen siyah renk yansıması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaz. Zirkonyum kaplamaların ışığı içeri geçirme imkanı veren bir yapısı vardır. Böylece kişi zirkonyum diş kaplama tedavisinden sonra kendi doğal dişlerinin görünümünü geri kazanabilir.
Zirkonyum kaplamalar, doğru ve düzenli bakım uygulamaları yapılması halinde uzun süre boyunca kullanılabilir. Diş etlerine uyum gösterme özelliğine sahip bir materyalden üretildiği için zirkonyum kaplama diş seti sağlığının korunmasını da destekler.
Zirkonyum tedavisinden sonra kişi herhangi bir sıcak ya da soğuk hassasiyeti yaşamaz. Ayrıca zirkonyum diş kaplama tedavisi sayesinde, sigara içen kişilerde ağız kokusu, dişlerde ise renklenme ve lekelenme oluşması riski minimize edilir.
Zirkonyum Kaplama Yapım Süreci
Zirkonyum kaplama son derece sık uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Zirkonyum kaplama tedavisi küçük bir tedavi prosedürüyle gerçekleştirilir. Bu kapsamda öncelikle hastanın dişlerinin fotoğrafları çekilerek zirkonyum kaplama yapılacak alanlar belirlenir.
Hasta uygulanacak olan zirkonyum kaplama tedavisi hakkında detaylı olarak bilgilendirilir. Dijital ortamda hastanın diş ölçüsü alınır. Dişlerin rengi, tedavinin uygulanacağı diş sayısı, diş kaplamalarının boyutu ve yüze uyumluluğu gibi birçok farklı unsur değerlendirilir. Zirkonyum diş kaplamalar hazırlanır ve hastanın onayı alınır.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi çoğunlukla 4 ila 5 gün içinde tamamlanabilir. Diş yüzeyinde gerekli törpüleme işlemleri gerçekleştirilir. Bu aşamadan sonra zirkonyum kaplama şeffaf ve özel bir yapıştırıcı yardımıyla dişlere yapıştırılarak tedavi süreci tamamlanır.
Zirkonyum Kaplama Ne Zaman Yapılır?
Zirkonyum kaplama, bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma işlemleri uygulanmasına karşın istenen renk değişikliğinin elde edilemediği durumlarda, daha estetik bir görünüm elde etme amacıyla uygulanabilir. Ayrıca zirkonyum kaplama, küçük çaplı ve herhangi bir ortodonti tedavi gereksinimi olmayan diş çapraşıklıklarını tedavi etme amacıyla uygulanabilir.
Zaman içinde pek çok farklı nedene bağlı olarak yapısal bozulmalar görülen eski dolguların kaplanması, yıpranan diş yüzeylerinin restore edilmesi, ayrıca arka dişlerin kaplanması ve köprü uygulanması süreçlerinde zirkonyum kaplama tedavisine başvurulabilir.
Bunlara ek olarak implant üstü protez uygulamalarında zirkonyum kaplama tedavisi uygulanması gündeme gelebilir. Bu doğrultuda zirkonyum diş kaplama tedavisinin, modern diş hekimliği tedavileri kapsamında son derece geniş bir kullanım alanı olduğu açıkça ifade edilebilir.
Zirkonyum kaplama tedavisinin giderek artan popülerliğinin en önemli nedeni, doku uyumu ve doğal görünüm sağlama özelliğidir. Buna bağlı olarak zirkonyum kaplama tedavisi ile estetik açıdan yüksek beklentilere sahip hastalarda dahi memnun edici sonuçlar alınması söz konusu olabilir. Zirkonyum diş kaplama doğal bir görünüm ve yüksek kullanım performansını bir araya getiren popüler bir tedavi olarak kabul edilir.