Son yılların en çok tercih edilen estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş beyazlatma; sağlıklı, güzel ve beyaz bir gülümsemeye sahip olmak isteyen kişilerin yoğun ilgisiyle karşı karşıyadır. Diş beyazlatma her hasta özelinde planlanması ve uygulanması gereken bir prosedürdür. Dişlerin yapısal özellikleri ve mevcut durumları gibi kişi özelinde değişebilen unsurlara bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından planlanan ve uygulanan diş beyazlatma tedavisinden etkili sonuçlar alınabilir. Diğer yandan, diş beyazlatma tedavisinden elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Bunların başında özellikle uygulamayı izleyen erken dönemde dişlerin yeniden renklenmesine neden olabilecek yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmemesi gelir. Bu konuda dikkatli olunmadığı takdirde, dişlerde yeniden renklenme yaşanması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Diş beyazlatma uygulamasının ardından sınırlı olarak tüketilmesi gereken yiyecek ve içecekleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Çay, kahve, vişne suyu, kola ve kırmızı şarap gibi koyu renkli içecekler
- Alkollü ve asitli içkiler ile meyve suları
- Kırmızı et, ketçap, soya sosu ve çikolata gibi dişlerin renklenmesine neden olabilecek yiyecekler
- Kurabiye, pasta ve dondurma gibi şekerli yiyecekler
Yukarıda sıraladığımız yiyecekleri ve içecekleri tüketmek dişlerde renklenmeye, hassasiyete ve diş çürüklerine yol açabilir. Diş beyazlatma uygulamasından elde edilen sonuçları ve diş sağlığını daha uzun süreli olarak korumak için yapılması gereken, bahsi geçen yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlandırmaktır.
Diş Beyazlatma Tedavisinden Sonra Beslenme Çok Önemli
Diş beyazlatma dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlayan diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Ancak tedavinin ardından pek çok kişi özellikle beslenme konusunda nelere dikkat etmesi gerektiğini merak eder. Diş beyazlatma sonrası beslenme konusunda göz önünde bulundurulması gereken son derece basit ve bir o kadar da önemli bir kural vardır: Dişlerin yeniden renklenmesine neden olabilecek yiyecek ve içecekleri tüketmemek.
Bu kapsamda diş beyazlatma tedavisinin ardından tüketilebilecek olan gıda maddeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Derisi çıkarılmış hindi ve tavuk eti
- Ekmek, beyaz pirinç ve makarna
- Baharat ilave edilmemiş balık eti
- Yumurtanın beyazı
- Beyaz peynir
- Haşlanıp püre haline getirilmiş patates
- Yağsız ya da az yağlı süt
- Beyaz soğan
Diş beyazlatma tedavisinin ardından tüketilecek su miktarına ilişkin herhangi bir kısıtlama olmaz. İhtiyaç duyulan tükürük üretiminin sağlanması için su tüketmek önemlidir. Etkili sonuçlar elde etmek ve bu sonuçların uzun süre kalıcılığını sağlamak için diş beyazlatma tedavisinden sonra ağız ve diş bakım rutini eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, bu aşamada yumuşak bir diş fırçası ve dişlerin hassasiyetine uygun bir diş macunu kullanmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra diş beyazlatma uygulamasından sonra elde edilecek sonuçların kalıcılığını olumsuz yönde etkilemesi riski bulunan sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı kısıtlanmalıdır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
En popüler estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilir. Her iki yöntemin bir arada kullanılması halinde ise kombine diş beyazlatmadan bahsedilebilir. Ofis tipi diş beyazlatma, diş hekimi tarafından planlanan ve klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Ev tipi diş beyazlatma ise diş hekimi tarafından planlanır ve hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Bu aşamada önemli olan, hastanın diş hekimi tarafından verilen malzemeleri doğru bir şekilde kullanması ve diş hekiminin talimatlarına eksiksiz bir şekilde uymasıdır.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma prosedürleri arasındaki diğer bir fark ise, her iki prosedürde kullanılan diş beyazlatma jellerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan diş beyazlatma ajanlarının etken madde oranı daha yüksektir. Bunun doğal sonucu ise ofis tipi diş beyazlatma yönteminin daha kısa sürede tamamlanmasıdır.
Ofis tipi diş beyazlatma tedavisine başlamadan önce hastanın diş etlerini ve ağız içi yumuşak dokularını korumak için bir bariyer uygulanır. Dişlere beyazlatma ajanı uygulandıktan sonra ışık kullanılarak diş beyazlatma ajanlarının aktive edilmesi sağlanır. Uygulanacak olan seans hasta özelinde ihtiyaçlarda, beklentilere, dişlerin yapısal özelliklerine ve mevcut durumlarına göre değişiklik gösterebilir. İlk seans uygulama tamamlanınca dişlerin ulaştığı yeni renk kontrol edilir. Uygulamaya devam edip etmeme kararı hasta özelinde verilir.
Ev tipi diş beyazlatma uygulaması kapsamında hasta muayene edilerek hasta özelinde diş beyazlatma plakları hazırlanır. Diş hekiminin verdiği diş jelinin diş beyazlatma plaklarının içine sıkılması ve diş beyazlatma plaklarının dişlere takılması yoluyla uygulanan bir yöntemdir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, diş beyazlatma ajanının tam olarak diş hekiminin belirttiği miktarda kullanılmasıdır. Aksi takdirde diş beyazlatma ajanı, diş beyazlatma plaklarının dışına taşar ve diş etlerinin tahrişi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Ayrıca diş beyazlatma plakları diş hekiminin belirttiği süre boyunca düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu unsurlara dikkat edilmesi halinde etkili sonuçlar elde edilebilir.