Diş kaplama son yıllarda giderek daha fazla tercih edilen bir diş hekimliği prosedürüdür. Çünkü dişlerdeki hasarların ya da çekilen dişlerin neden olduğu diş eksiklerinin yerine protez yapmaya oranla daha pratik ve konforlu bir çözüm imkanı olarak öne çıkar. Masraflı ve yorucu işlemler söz konusu olmadan etkili sonuçlar almayı sağlar. Günümüzde sağlıklı dişlere kolayca sahip olmak için kaplama yöntemlerinden uygulanması mümkündür. Estetik nedenlere bağlı olarak dişlerin klonlanması kişinin istediği dişlere sahip olmasına yardımcı olur. Ayrıca çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin üzeri de diş şeklindeki materyallerle kaplanabilir. Uygulanan işlemler hem dişlere zarar vermez hem dişlerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Doğal dişler yaş almaya bağlı olarak beyazlığını ve dayanıklılığını kaybedebilir. Dişlerde çürükler ve kırıklar olması sağlıksız bir ağız yapısı oluşmasına yol açabilir. Dişlerin eski görünümüne ve sağlığına kavuşması için pek çok kişi estetik diş hekimliği uygulamalarına başvururlar. Zirkonyum diş kaplama metal kaplamaların yerini almakta olup dişlerinin doğal haline benzemesini isteyen kişiler için uygun bir yöntem olma özelliğine sahiptir.
Zirkonyum diş kaplama uygulamalarının diş kökünde ya da diğer dişlere sürtünme sonucu deformasyonlara neden olması mümkündür. Aşındırıcılık etkisi hastada rahatsızlık hissine neden olabilir. Ayrıca zirkonyum diş kaplamalar diş entegre edilirken diğer kaplamalara oranla zorluk yaşanabilir. Hastanın ağzındaki diş eksiklerinin yan yana ve çok sayıda olması halinde zirkonyum kaplama kullanılması söz konusu değildir. Tüm bunların yanı sıra zirkonyum diş kaplama maliyeti, metal destekli kaplamalara göre daha yüksek olabilir.
Zirkonyum diş kaplama yapılan bazı hastalar tedavinin üzerinden bir süre geçtikten sonra, ısırma eylemi sırasında ağrı ya da rahatsızlık hissedebilirler. Bunun nedeni genellikle kaplamanın yanlış konumlandırılmasıdır. Kaplama yüksekliğini ayarlamak söz konusu sorunu gidermeye yardımcı olabilir.
Zirkonyum diş kaplamaların yanlış yerleştirilmesi ya da kaplamaları sabitleme amacıyla kullanılan yapıştırıcıların yetersiz olması dolayısıyla zaman zaman kaplamalar tamamen düşebilir. Bu tür durumlarda kaplamalar yeniden yerine takılabilir ya da değiştirilebilir.
Zirkonyum Kaplama Ne Kadar Sürer?
Diş kaplama tedavileri birkaç farklı maddenin kullanılması yoluyla gerçekleştirilebilir. Uygulama aşamalarına göre metal destekli ve metal desteksiz diş kaplama yapılabilir. Metal destekli kaplama her ne kadar arka dişlerde çok fazla göze batmasa da, ön grup dişlerde kullanıldığında estetikten uzak bir görünüme neden olabilir. Zirkonyum kaplamanın ise diş eti sağlığı açısından daha avantajlı olduğu bilinir. Renk geçirgenliği, beyaz rengi, sıcağa dayanıklılığı ve sağlamlığı gibi nedenlere bağlı olarak zirkonyumun diş hekimliği prosedürlerinde kullanımına sıklıkla rastlanır.
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde hastanın dişlerinin ölçüsü alındıktan yaklaşık 5 ila 7 gün içinde kaplamalar hazırlanır. Hazırlanan zirkonyum diş kaplamalar dişe geçici olarak yapıştırılır ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Böylece herhangi bir sorun tespit edilmesi halinde kaplamayı kolayca çıkarmak ve düzeltmek mümkün olur. Geçici olarak yapıştırılan zirkonyum kaplamaların hasta tarafından 7 ila 10 gün boyunca kullanılması gerekir. Herhangi bir sorun olmaması halinde bir sonraki aşamada zirkonyum diş kaplamalar dişlere kalıcı olarak yapıştırılır ve süreç tamamlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplama mükemmel görünümlü ve dayanıklı diş restorasyonlarına sahip olmak için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Güçlü, dayanıklı ve estetik açıdan iyi görünümlü olmaları nedeniyle zirkonyum kronlar, geleneksel metalle kaynaştırılmış porselene ya da diğer alternatiflere göre çok daha sık bir şekilde kullanılırlar.
Zirkonyum diş, dişin dış kısmına yerleştirilen ve zirkonyum materyalden üretilmiş sabit bir protezdir. Yüksek şeffaflığıyla dikkat çeken ve metal içermeyen zirkonyum materyalinin kullanılmasıyla doğal görünümlü sonuçlar elde etmek mümkün olur. Zirkonyum diş kaplamaları genellikle diş restorasyonlarında, implant tedavisinde, kurulmuş ya da rengi bozulmuş dişlerin tedavisinde kullanılırlar.
Zirkonyum dişlerin büyük oranda biyouyumluluğu ve pürüzsüz bir yüzeyi vardır. Pürüzsüz yüzeyleri sayesinde plak birikimini azaltmak mümkün olur. Biyouyumluluk ise hastaların karşı karşıya kalması olası alerji riskini minimize etmeyi sağlar. Tüm bu nedenlere bağlı olarak zirkonyum dişler, periodontal problemleri olan hastalar için ideal çözümler haline gelirler.
Zirkonyum kronların katmanlı bir yapısı vardır. Bu nedenle dayanıklılıkları son derece yüksektir. Katmanlama amacıyla kullanılan porselen, katı zirkonyum mukavemetine sahip olmasa da zirkonyum alt yapıya bağlanacak şekilde tasarlanmaktadır. Sonuç itibarıyla zirkonyum dişlerde kırılma ve ufalanma gibi sorunlar yaşanması son derece nadirdir. Zirkonyum diş kaplama tedavisi aynı zamanda sağlıklı bir doku reaksiyonunu destekleme özelliğine sahiptir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisinin her hasta özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere göre optimum fayda sağlayacak şekilde planlanması, zirkonyum kaplamaların bu doğrultuda üretilmesi söz konusu olduğundan tedavinin hata payı minimize edilir. Her hasta için mükemmel uyum sağlayacak sonuçlara erişilebilir.
Tüm bunların yanı sıra, metal alerjisi bulunan ya da kullanım tercihi metal içermeyen restorasyonlardan yana olan hastalar için de zirkonyum doğru bir çözümdür. Zirkonyum metal içermediğinden, diş eti bölgesinde koyulaşmaya neden olmaz. Diş eti çekilmesi yaşandığı durumlarda metal kenar boşlukları açığa çıkmaz ve estetik olmayan bir görünümle karşı karşıya kalınmaz.
Zirkonyum yarı saydam yapıya sahip bir materyaldir. Bu sayede komşu dişlerin rengini yansıtmayı başarır. Zirkonyum dişler çok çeşitli tonlarda üretilebildiği için hastanın doğal dişlerinin rengine tam olarak uyum sağlaması söz konusu olabilir.
Zirkonyum diş kaplamalar bilgisayar destekli tasarım ve üretim süreci sonunda elde edilebilmektedir. Bu sayede hastaların restorasyonlarını ayarlamak ve simante edilmesi için daha az zamana ihtiyaç duyulur. Zirkonyum diş kaplama yapılan hastalar sıcağa ya da soğuğa hassasiyet gelişmesi gibi sorunlar yaşamazlar. Doğal dişler gibi zirkonyum diş kaplamalar da her tür ışığı iletirler. Buna bağlı olarak dişler sigara ve kafein tüketimi gibi çeşitli dış faktörlerden olumsuz yönde etkilenmiş, herhangi bir renk değişikliği yaşanmaz.
Zirkonyum Diş Ömrü Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplamalar sahip oldukları yapısal özellikler sayesinde uzun yıllar güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilirler. Ancak zirkonyum diş kaplamanın ömrü, kişi özelinde çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Zirkonyum dişlerin son derece sağlam bir yapısı vardır, ayrıca çürümezler. Doğru ve düzenli bir bakım uygulanması halinde zirkonyum diş kaplamalar uzun yıllar boyunca güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilirler.
Gerekli bakım rutininin uygulanmaması halinde zirkonyum diş kaplamalarda taç erimesi ya da taç altında bozulma yaşanması gibi sorunlar görülebilir. Bu tür istenmeyen durumları önlemek için zirkonyum kaplamalar mutlaka alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından, en kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Ayrıca tedaviyi takip eden süreçte hastalar ağız ve diş sağlığı konusunda gereken özeni göstermeli, rutin diş hekimi muayenelerini aksatmamalıdırlar.
Aynı zamanda kullanılan malzemenin kalitesi, kron için hazırlama esnasında zarar gören diş sayısı, uygulamanın yapıldığı dişin konumu, ısırma kuvveti ve hijyen uygulamaları gibi çeşitli faktörler de zirkonyum diş kaplama ömrü üzerinde doğrudan etkilidir. Zirkonyum diş kaplama üretiminde kullanılan blokların kalitesi ne kadar fazlaysa, dişin kullanım ömrü de o ölçüde uzun olur.