Güzel bir gülüşün sırrının beyaz, sağlıklı ve estetik görünüme sahip dişlerde saklı olduğu konusunda hemfikir miyiz? Büyüleyici bir gülüşe sahip olmak çoğu kişinin hayali olsa da, ne yazık ki herkes buna doğuştan sahip olacak kadar şanslı değil. Parlak, beyaz ve sağlıklı dişleriyle doyasıya gülmenin tadını çıkarabilen kişilerin sayısı çok fazla değilse de, estetik diş hekimliği prosedürleri sayesinde bu sayı giderek artıyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde meydana gelen renklenmeler ve lekelenmeler istenilen gülüşe sahip olmayı önleyen en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak, ağız ve diş bakımını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek dişlerdeki sararmaları önlemeyi sağlamaz. Bu aşamada ise devreye estetik diş hekimliği prosedürleri girer.
Arzu ettiği beyazlıkta ve parlaklıkta dişlere sahip olmayan kişiler, günlük yaşantılarında çok çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilirler. Dişlerinin görünümünden dolayı dilediği gibi gülümseyemeyen, fotoğraf çekimi ya da konuşma sırasında ağızlarını kapatarak dişlerini gizleme zorunluluğu hisseden kişilerin sayısı tahmin edildiğinden de fazladır. Çünkü dişlerin renginin, şeklinin ve görünümünün bozuk olması çoğu kişinin öz güven sorunları hatta çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.
Bu tür istenmeyen durumları gidermek için tercih edilebilecek en etkili ve konforlu yöntem ise bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma tedavisidir. Diş beyazlatma prosedüründe, dişlerin yüzeyine çeşitli preparatlar uygulanır. Böylece dişlerin renginde koyulaşmalara neden olan etkenler dişlerin yapısından kolayca uzaklaştırılabilir.
Diş beyazlatma tedavisi diş hekiminin kontrolünde ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde dişler üzerinde herhangi bir kalıcı hasar oluşması riski söz konusu olmaz. Yani diş beyazlatma tedavisine bağlı olarak dişlerde herhangi bir kalıcı hasar ya da yapısal değişiklik ortaya çıkmaz.
Diş hekimleri tarafından ofis ortamında planlanan ve uygulanan diş beyazlatma tedavisi, günümüzde en çok tercih edilen estetik diş hekimliği prosedürleri arasında ilk sıralarda gelir. Hızlı, etkili, güvenli, konforlu ve dişlerde herhangi bir zarara neden olmayan bir tedavi olduğundan giderek artan bir popülariteye sahiptir. Ayrıca diş beyazlatma tedavisinin diğer bir özelliği bonding ve veneer gibi çeşitli restoratif tedavilere oranla daha zahmetsiz, ekonomik ve kolay uygulanabilir olmasıdır.
Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma temelde karbamid peroksit ve türevlerinin kullanılması yoluyla gerçekleştirilen bir renk açma işlemi olarak tanımlanabilir. Diş beyazlatma tedavisine başlanmadan önce ilk olarak detaylı bir diş taşı temizliği yapılır. Eğer çürük olduğu tespit edilen dişler varsa diş beyazlatma işleminden önce bu dişlerin tedavi edilmesi gerekir.
Diş beyazlatma işlemi, diş taşı temizliğinden sonra uygulanan polisaj işlemiyle karıştırılmamalıdır. Her iki işlem birbirinden farklıdır. Diş beyazlatma işlemi, hastanın dişlerinde 2 ila 3 tona kadar açılma sağlayabilir. Diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir prosedür olup ofis tipi diş beyazlatma olarak da adlandırılır. Ev tipi diş beyazlatma yöntemi ise diş hekimi tarafından planlanır, diş hekiminin kontrolünde ancak hasta tarafından ev ortamında uygulanır.
Sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş beyazlatma tedavisi; porselen kaplama tedavisine göre çok daha ekonomik, kolay, güvenilir ve dişlerin aşındırılması gerekmediğinden koruyucu bir işlem olarak öne çıkar.
Diş Beyazlatma Güvenli Bir İşlem midir?
Diş beyazlatma işlemi, diş minesi içerisinde bulunan partiküller içindeki sıvının ağartılması temeline dayanır. Bu sıvı ağarınca, dişler de beyazlar. Diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan malzemeler diş dokusuna hiçbir zarar vermez. Dişler yeniden sarardığı takdirde, diş beyazlatma işlemi yeniden uygulanabilir.
Diş beyazlatma işlemi alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece dişlere ve diş etlerine herhangi bir zarar verilmesi söz konusu değildir. Ancak diş beyazlatma uygulamasından sonra dişlerde geçici ve hafif bir hassasiyet meydana gelebilir. Sıcak ve soğuk içecekler ile havaya karşı ortaya çıkabilen hassasiyet kişinin rahatsızlık hissetmesine neden olabilir. Bu durum olağan kabul edilir ve genellikle 24 ila 48 saat içinde kendiliğinden düzelir.
Diş hekimleri tarafından uygulanan diş beyazlatma işleminin dışında, eczanelerde ve marketlerde satılan beyazlatma kitlerini satın alabilir, diş beyazlatma işlemini uygulayabilirler. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, söz konusu beyazlatma kitlerinin diş hekimi onayı olmadan kullanılmamasıdır.
Ayrıca dişlerin beyazlatılması için bilinmeyen ürünlerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Diş minesi son derece sert bir yapıya sahip olsa da, bu tür maddeler kullanıldığında aşınması riski doğabilir. Diş minesinin altında yer alan dentin tabakasına ulaşılması ise ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Bu tür istenmeyen durumların önlenebilmesi için yalnızca diş hekimlerinin önerdiği yöntemler ve malzemeler kullanılmalıdır.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonraki erken dönemde, dişlerin yeniden renklenmesine ve lekelenmesine neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Dişlerin tekrardan lekelenip renklenmesini önlemek için dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur ise genel ağız bakımının aksatılmamasıdır.
Dişlerdeki renklenmeyi ve lekelenmeyi büyük ölçüde azaltan etkenlerden biri sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının bırakılmasıdır. Dişleri florürlü diş macunuyla fırçalamak, şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltmak ya da tamamen bırakmak, aynı zamanda rutin diş muayenelerini ihmal etmemek dişlerin beyazlığını uzun süre boyunca korumak için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında sıralanabilir.
Mevcut yapısal bozukluklar nedeniyle diş beyazlatma yöntemlerinin yeterli olmaması halinde diş kaplama tedavilerine başvurulması gündeme gelebilir. Veneer ve bonding uygulamaları, diş beyazlatma tedavisiyle çözülmesi mümkün olmayan ileri dereceli diş renklenmelerini gidermek için kullanılan en etkili estetik diş hekimliği prosedürleri arasıdan sayılabilirler.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma uygulamasından elde edilen sonuçların kalıcılığını ne kadar süre boyunca koruyacağı, hastanın ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiği başta olmak üzere çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Hastalar, diş beyazlatma işlemiyle elde ettikleri sonuçların uzun süre boyunca kalıcı olmasını sağlamak için diş hekiminin tedavi sonrasına ilişkin önerilerine eksiksiz bir şekilde uymalıdırlar.
Diş beyazlatma daha etkileyici bir gülümsemeye sahip olmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Çünkü dişlerin nasıl göründüğü, kişinin nasıl göründüğü üzerinde doğrudan etkili bir unsurdur. Bununla birlikte dişlerin parlaklığını ve beyazlığını çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içinde kaybetmesi sık görülen bir durumdur. Diş beyazlatma tedavisi, dişlerin eski görünümlerine kavuşmasına yardımcı olan bir prosedürdür. Diş beyazlatma aynı zamanda güvenilir bir prosedürdür. Dişlerde herhangi bir aşındırmaya ya da zayıflatmaya yani diş sağlığını olumsuz yönde etkileyecek durumlara neden olmadığı için son derece avantajlı olarak kabul edilir.
Diş beyazlatma yöntemleri, alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı durumlarda son derece etkili sonuçlar almak mümkündür. Konforlu bir diş hekimliği prosedürü olan diş beyazlatma tedavisinin başarısını sağlayan en önemli nedenler arasında ilk sıralarda prosedürün doğru teknikler ve doğru diş beyazlatma ajanları kullanılarak uygulanması gelir. Bu aynı zamanda diş beyazlatma tedavisinden sonra elde edilen sonuçların kalıcılığını da olumlu yönde etkiler.