Son yılların en çok tercih edilen estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri zirkonyum kaplamadır. Zirkonyum diş kaplamanın giderek artan popülaritesinin altında yatan en önemli nedenlerin başında, diğer kaplama türlerine göre çok daha doğal bir görünüm sağlaması gelir. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama, tedavilerin estetik açıdan güçlü olmasına özen gösteren diş hekimlerinin öncelikli tercihidir. Zirkonyum diş kaplama uygulamasıyla birlikte estetik açıdan tatmin edici aynı zamanda doğal bir görünüme sahip olmak isteyen hastalar için işlevsel bir prosedürdür.
Diş kaplama tedavisi kapsamında hastalara metal destekli kaplama ve metal desteksiz kaplama yapılması mümkündür. Metal destekli kaplama tedavisi sırasında kullanılan destekler bazen hastaya kullanım sırasında zorluk çıkarabilir. Metal desteksiz diş kaplamaların kullanımı ise daha kolaydır. Zirkonyum kaplama metal desteksiz diş kaplama uygulamalarından biri olup diğer porselen kaplamalara göre daha estetik bir görünüm sağlama konusunda iddialıdırlar. Tüm bu nedenlere bağlı olarak zirkonyum kaplama her geçen gün diş hekimlerinin daha çok tercih ettiği uygulamalar arasında yer alır.
Zirkonyum Diş Kaplama Konforlu ve Pratik Bir Prosedürdür
Zirkonyum diş kaplama tedavisi temelde diğer porselen diş kaplama tedavileriyle benzer aşamalara sahiptir. Buna ek olarak zirkonyum diş kaplama prosedürünün alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından hijyenik ortamlarda uygulanmasına özen gösterilmelidir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanacak olan hastalar öncelikle detaylı bir diş muayenesinden geçirirler. Bu kapsamda eğer hastanın diş etlerinde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın diş eti kanaması ya da diş eti çekilmesi gibi sorunları olduğu tespit edilirse ilk adım bunların tedavi edilmesidir. Hastanın diş etlerinin zirkonyum diş kaplama tedavisine uygun olması kararı verilir verilmez zirkonyum diş kaplama tedavisi süreci başlatılır.
Adım Adım Zirkonyum Diş Tedavisi
Zirkonyum diş kaplama tedavisinin ilk adımı, hastaya lokal anestezi uygulanmasıdır. İstenilen anestezi etkisi sağlandıktan sonra özel aletlerin yardımıyla hastanın dişleri belirli ölçüde küçültülür. Küçültme işleminin amacı, kaplamaların hastanın ağzına ve dişlerine büyük gelmesini, buna bağlı olarak kullanım aşamasında sorun sağlanmasını önlemektir. Küçültme işlemi yapıldıktan sonra hastanın ağız içi iyice dezenfekte edilmelidir.
Bu işlemin tamamlanmasının ardından ağız ve diş ölçüleri alınır, daha sonra hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olacak şekilde zirkonyum diş kaplama rengi seçilir. Renk seçimi diş hekiminin ve hastanın ortak kararı olmalıdır. Doğal diş rengine uygun bir seçim yapmak daha estetik bir görünüm elde edilmesini sağlayacaktır. Hastanın doğal diş renginden birkaç ton daha açık kaplamaların tercih edilmesi doğallıktan uzak bir görünüme neden olabilecektir.
Zirkonyum diş kaplamalar özel merkezlerde ve diş hekiminin hastadan aldığı ağız ve diş ölçülerine göre hazırlanır. Zirkonyum kaplamalar ortalama 1 hafta içinde hazır hale getirilir. Bu süre içerisinde hastanın dişlerinin küçük görünümünden rahatsız olması riski bulunduğundan geçici diş kaplamalar kullanılması gündeme gelebilir. Hasta özelinde hazırlanan zirkonyum kaplamalar öncelikle geçici bir yapıştırıcıyla hastanın dişlerine uygulanır ve ince bir koruyucu kaplama yapılır. Bunun amacı, dişlerde olası bir sıcak ve soğuk hassasiyetini önlemektir. Deneme sürecinde hiçbir sorun oluşmaması halinde özel bir yapıştırıcı kullanılır ve zirkonyum kaplamalar hastanın dişlerine kalıcı olarak yapıştırılır. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin ardından hastaların yılda 2 kez diş hekimi muayenesine gitmesi gerekir. Diş hekimi kontroller sırasında zirkonyum diş kaplamaların ve yapıştırıcıların durumunu kontrol ederek ihtiyaç halinde yapıştırıcıları yenileyebilir.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Uygulanır?
Bireylerin dişlerinin zaman içerisinde başta yaş alma olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak dayanıklılığını ve beyazlığını kaybetmesi mümkündür. Ayrıca diş çürükleri ve kırıkları da ağız yapısının sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Estetik diş hekimliği uygulamaları dişlerin eski sağlığını ve görünümünü kazanması noktasında işlevsel bir çözüm olarak öne çıkar. En sık uygulanan estetik diş hekimliği uygulamalarından biri olan zirkonyum diş kaplamaları gerek kalıtsal nedenlerle gerek farklı nedenlerle rengi değişen ve diş beyazlatma prosedürü sonucu istenilen faydanın sağlanamadığı dişlerde fayda sağlayan bir prosedürdür. Zirkonyum diş kaplama önceden kesilmiş ve metal destekli köprü veya kaplama uygulanan dişlerin yanı sıra ayrık dişlerde ve diş kırıkların düzeltilmesi sürecinde sıklıkla tercih edilir. Dişlerinin görünümünden eğrilik, çarpıklık ya da aşınma dolayısıyla memnun olmayan kişilere uygulanabilecek en işlevsel diş hekimliği prosedürlerinin başında zirkonyum diş kaplama gelir.
Zirkonyum diş kaplamaların bakımı mutlaka doğal dişler ve diğer kaplama dişler gibi dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Doğru ve düzenli bakım yapmak zirkonyum diş kaplamaların kullanım süresinin uzamasını sağlayan önemli bir etkendir.
Zirkonyum kaplama diş kullanan kişiler ağız ve diş sağlığı konusunda üst düzey özen göstermelidir. Dişler her gün iki kez fırçalanmalı, düzenli olarak diş ipi ve ağız çalkalama suyu kullanılmalıdır. Zirkonyum diş kaplama dayanıklı bir malzemeden üretilmekle birlikte kullanılan maddenin bir seramik türü olduğunu göz önünde bulundurmak ve dişleri nazikçe fırçalamak önemlidir.