Bleaching olarak da adlandırılan diş beyazlatma, son zamanların en popüler estetik diş hekimliği prosedürleri arasında ilk sırada gelir. Diş rengi her birey özelinde farklı olduğu gibi zaman içerisinde birtakım etkenlere bağlı olarak dişlerin lekelenmesi ve renklenmesi söz konusu olabilir. Bu tür lekelenmeler ve renklenmeleri gidermek için polisaj ve diş taşı temizliği yapılması genellikle yeterli değildir. Polisaj ve diş taşı temizliğiyle giderilmesi mümkün olmayan lekelenmeleri ve renklenmeleri gidermek, dişin doğal renginde birkaç ton açılma elde etmek için diş beyazlatma tedavisi uygulanması fayda sağlayabilir. Diş beyazlatma yani bleaching uygulamasından elde edilen sonuçlar hasta özelinde dişlerin mevcut durumuna ve yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterse de; dişlerin renginde 4 ila 5 tona kadar açılma elde etmek mümkündür.
Adım Adım Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma prosedürü ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanır. Hasta özelinde ihtiyaç duyulması halinde ofis tipi diş beyazlatma sonuçlarını pekiştirmek için ev tipi diş beyazlatma prosedüründen faydalanılan kombine diş beyazlatma tedavisi gündeme gelebilir.
Ofis tipi diş beyazlatma tedavisi, diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Hızlı ve etkili sonuçlar almayı sağlayan ofis tipi diş beyazlatma tedavisi genellikle her biri yaklaşık 30 dakika süren 2 ila 3 seans şeklinde uygulanır. Seans sayısı hasranın dişlerinin mevcut durumuna ve doğal rengine göre değişebilir. Buna ek olarak elde edilmek istenen sonuçlara ve hastanın diş hassasiyetine göre seans sayısını azaltmak ya da artırmak mümkündür.
Ofis tipi diş beyazlatma işlemine başlanmadan önce ilk olarak hastaya diş taşı temizliği yapılır. Böylece diş beyazlatma işleminden elde edilecek sonuçların kalıcılığı sağlanabilir. Diş beyazlatma işleminden sonra elde edilmek istenen diş rengi, uygulamaya başlanmadan önce diş hekimi ve hasta tarafından seçilir. Uygulama sırasında diş etlerinin herhangi bir şekilde zarar görmemesi için diş etlerine koruyucu bir bariyer uygulanmalıdır.
Diş beyazlatma işlemi sırasında yüksek oranda oksijen içeren bir diş beyazlatma ürünü olan kimyasal jel kullanılır. Dişlere kimyasal jel sürüldükten sonra lazer gibi ışık kaynaklarıyla aktive edilir. Dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizlenerek elde edilen yeni diş rengi kontrol edilir. Gerekli görülmesi halinde diş beyazlatma seanslarına devam edilir. Diş beyazlatma işleminin etkisi uygulamadan hemen sonra görülse de ilk 24 saat sonunda kesin sonucu görmek mümkündür.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisi, diş hekimki tarafından planlanmakla birlikte hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Her hasta özelinde etkili bir tedavi uygulanması için alt ve üst çeneden ölçü alınır. Alınan ölçülere özel diş hekimi tarafından özel diş beyazlatma plağı hazırlanır. Diş hekimi hastanın dişlerinin mevcut durumuna, yapısal özelliklerine, elde edilmek istenen sonuca ve tedavinin süresine bağlı olarak en uygun diş beyazlatma jelini seçer. Kullanlacak doz da hasta özelinde ayarlanır. Hasta diş hekiminin belirlediği süre boyunca diş beyazlatma jelini diş beyazlatma kalıplarının içine sıkar, her gün belirli saatler boyunca dişlerine takar.
Pek çok hasta son derece pratik bir prosedür olan ev tipi diş beyazlatma tedavisini geceleri uygulamayı tercih eder. Ev tipi diş beyazlatma tedavisinde kullanılacak olan doz, hasta özelinde uygulanmalıdır. Doz doğru ayarlanmaz ya da hasta diş hekiminin belirlediği doza uymazsa farklı sorunlarla karşılaşılabilir. Yetersiz doz uygulamak istenen sonuca ulaşmak için ihtiyaç duyulan süreyi uzatabilir ve tedavi sonuçlarının başarısını etkileyebilir. Gereğinden fazla doz uygulanması halinde ise diş beyazlatma jeli diş beyazlatma plaklarından dışarı taşabilir, hastanın diş etleri tahriş olabilir. Bu tür bir sorun yaşandığı takdirde yapılması gereken hemen diş etlerini yıkamak ve tahriş olan yüzeye E vitamini içeren bir krem uygulamaktır.
Diş beyazlatma tedavisinin başarısı açısından, tedaviyi izleyen ilk bir hafta çok önemlidir. Hasta bu süreçte diş hekiminin önerilerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir. Dişlerin renklenmesine ve lekelenmesine neden olması olası yiyecek ve içecekler bu süreçte tüketilmemelidir. Ayrıca yemeklerden sonra ağız suyu kullanılmalı ve mümkün olduğu takdirde dişler fırçalanmalıdır. Bu süre sonunda hastanın normal yaşantısına dönmesi mümkün olsa da diş beyazlatma tedavisinden sonra elde edilen beyazlığı korumak için ağız ve diş bakımı uygulamaları eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma, dişlerinin rengi ile ilgili olarak memnuniyetsizliği bulunan kişilerin daha estetik bir görünüme sahip olmaları amacıyla uygulanan kozmetik bir çözümdür. Pratik ve etkili bir yöntem olan diş beyazlatma prosedürü kapsamında çeşitli nedenlere bağlı olarak renk değiştirmiş ya da kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması sağlanabilir. Dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında meydana gelen renkli organik ve inorganik maddeler diş beyazlatma jelleri ile çözünür ve istenen beyazlatma etkisinin sağlanması mümkün olabilir. Tedavinin başarısı için alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerini tercih etmek gerekir.