Porselen diş ve zirkonyum diş son yıllarda en çok tercih edilen diş kaplama yöntemlerinin başında gelir. Buna bağlı olarak diş kaplama tedavisi uygulanması gündeme gelen hastalar “Porselen mi zirkonyum mu daha iyi?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tedavilerden her birinin kendine göre birtakım avantajları ve dezavantajları vardır. Hangi tedavinin uygulanacağı bu avantajlar ve dezavantajlar değerlendirilerek hasta özelinde verilmelidir.
Porselen Diş Nedir? Kimler İçin Uygundur?
Metal destekli seramik kaplama olarak da bilinen porselen diş, klasik bir yöntem olarak günümüzde yaygın şekilde kullanılan bir diş kaplama türü olma özelliğine sahiptir. Porselen diş kaplama yönteminde metal destekli kaplama işleminin yapılması dayanıklılığın altında yatan temel nedendir. Dental seramik olarak adlandırılan maddenin kullanılmasıyla gerçekleştirilen porselen kaplama tedavisinde çoğunlukla altın ya da platinden oluşan metal köprü kullanılır. Dayanıklılığın artırılması için kullanılan maliyetler maliyeti artırmakla birlikte bunlara krom kobalt alaşımının yapılmasıyla çelik dayanıklılığı elde etmek mümkündür.
İşlevsel olarak başarısıyla dikkat çeken porselen diş, estetik açıdan istenen doğallığı sağlayamayabilir. Porselen mat ve opak bir yapıya sahip olduğu için doğal dişlerin daha saydam ve şeffaf görünümüne uyum sağlayamaz. Günümüzde son derece gelişmiş diş hekimliği teknolojileri kullanıldığı için bu yapay görünümün minimize edilmesi mümkün olsa da kullanılan metal destekli materyalin yapısı gerçek diş yapısı ve rengiyle birebir uyum yakalayamaz.
Porselen diş kaplamaların zaman içerisinde çeşitli diş eti problemlerine neden olması riski vardır. Alt yapısı metal olduğundan diş etiyle tam uyum sağlaması söz konusu olmayan porselen diş kaplamalar diş etine tam olarak oturmadığı için diş etinde yiyecek artıkları kalabilir. Bu durum diş eti iltihabı sorununun altında yatan en önemli nedenler arasında yer alır. Ayrıca gıda artıklarının birikmesi, doğal dişlerde çürümelere ve ağızda koku oluşmasına neden olabilir.
Porselen diş kaplama tedavisi sırasında hastanın doğal dişlerine müdahale edilmekte yani inceltme, kesme ve törpüleme gibi işlemler yapılmaktadır. Doğal dişin üzerine yerleştirilecek porselen sonrası kaba bir görünüm ortaya çıkmaması için yapılan inceltme miktarı fazla olabilir. Porselen diş kaplama fiyatları zirkonyum diş kaplamaya göre daha ekonomik olmakla birlikte zirkonyum diş kaplamanın kullanım ömrü daha azdır.
Zirkonyum Diş Nedir? Kimler İçin Uygundur?
Yeni geliştirilen zirkonyum diş kaplamaları; dayanıklı, kalıcı ve doğal diş yapısına mükemmel düzeyde uyumlu olduğundan giderek artan bir popülariteye sahiptir. Adından da anlaşılacağı üzere zirkonyum materyal doğadaki en güçlü materyallerden biri olmasının yanı sıra metalden farklı olarak gerçek diş yapısıyla ve rengiyle birebir uyumludur. Metal desteksiz diş kaplama tedavisi olan zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılan zirkonya maddesinin oksijenle birleştiğinde son derece sert bir hal alması zirkonyum diş kaplama tedavisinin önemli avantajlarından biridir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisinden önce, hastaya detaylı bir diş muayenesi uygulanır. Tespit edilen diş çürükleri ve diş eti hastalıkları varsa ilk adım bu sorunların giderilmesine yönelik tedavilerin uygulanmasıdır. Bu yüzden zirkonyum kaplama fiyatı, klasik metal destekli porselen kaplamaya göre daha yüksektir. Ayrıca zirkonyum diş kaplama porselen kaplamaya göre daha uzun yıllar boyunca, sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi kapsamında hastanın doğal dişlerine mümkün olduğunca az müdahale edilmekte olup inceltme ve törpüleme porselen diş kaplama tedavisine göre daha azdır.
Porselen Diş Kaplama ile Zirkonyum Diş Kaplama Arasındaki Farklar
Porselen diş kaplama kolay kırılmayan bir yapıda olmasının yanı sıra kullanım süresinden bağımsız olarak parlaklığını asla yitirmeme konusunda avantaj sağlar. Metal destekli porselen diş kaplama, ışık geçirme özelliğine sahip değildir. Genellikle ön dişlerde görülen diastema sorununda, şekli bozuk ve dönmüş dişlerde, kırılmış, aşınmış ve rengi değişmiş dişlerde porselen diş kaplama tedavisi uygulanabilir.
Zirkonyum diş kaplamalar metal içermez. Estetik açıdan doğal dişe en yakın uygulama olarak kabul edilen zirkonyum diş kaplama hem ön hem arka dişlerde tercih edilebilir. Yüksek gerilme direncine sahip olan zirkonyum diş kaplamanın sıklıkla kullanılmasının nedenleri arasında; estetik duruşu, doku uyumluluğu, doğallığı ve sağlamlığı sayılabilir.
Porselen diş kaplamalar, metal destekli seramik kronlar olarak da adlandırılır. Bunun nedeni, porselen diş kaplama tedavisinde seramiği destekleyecek metal köprüler kullanılmasıdır. Alttaki metal materyalin görüntüsünü yansıttığı için porselen kaplama donuk ve mat bir görünüm oluşmasına neden olur. Zaman içerisinde alttaki metal oksitlendiği için diş etinde de renklenme sorunu görülebilir, ayrıca bu kısımda yiyecek birikmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı porselen diş kaplamaların ortalama 10 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip ve yarı metaldir. Dişin kendi rengini doğru bir şekilde yansıttığı için doğal bir görünümü vardır. Diş etiyle yüksek uyumluluğa sahip olduğu gibi dişlerde yiyecek artığı oluşması söz konusu olmaz. Uzun yıllar boyu güvenli bir şekilde kullanılabilecek diş kaplama yöntemi olarak kabul edilir.