Diş kaplama, hasta özelinde ihtiyaçlar ve beklentiler başta olmak üzere çeşitli etkenlere göre planlanması gereken bir tedavi sürecidir. Bu kapsamda birkaç farklı madde kullanımı söz konusu olabilir. Diş kaplama tedavisi metal destekli kaplama ya da metal desteksiz kaplama kullanılarak gerçekleştirilebilir. Metal destekli kaplama, arka dişlerde kullanıldığında çok fazla görünür olmamakla birlikte ön grup dişlerde kullanılması estetik açıdan tatmin edici sonuçlar alınmasını önleyebilir.
Diş eti sağlığı açısından avantajlarıyla öne çıkan zirkonyum diş hekimliği prosedürlerinde sıklıkla kullanılan bir materyaldir. Sıcağa karşı dayanıklılık, renk geçirgenliği, beyaz renk ve sağlamlık gibi faydaları sayesinde zirkonyumun diş hekimliği prosedürlerinde kullanılması her geçen gün daha çok tercih edilmektedir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş kaplama, en sık kullanılan diş hekimliği tedavileri arasında ilk sırada yer alır. Zirkonyum, diş kaplama tedavisinde kullanımı sıklıkla tercih edilen, popüler bir materyal olsa da diş kaplama tedavisinin farklı materyaller kullanılarak gerçekleştirilmesi mümkündür.
Diş kaplama tedavisi uygulanacak hastalar detaylı bir şekilde muayene edildikten sonra zirkonyum diş kaplama tedavisine uygun olup olmadığı kararı verilir. Hastanın dişlerindeki mevcut hasarlar ve bunların dereceleri tespit edilir. Bir sonraki adım dişlerdeki mevcut sorunların zirkonyum kaplama tedavisi ile giderilip giderilemeyeceğinin kararlaştırılmasıdır.
Zirkonyum kaplama tedavisinin hasta özelinde uygunluğuna karar verildikten sonra tedavi bölgesine lokal anestezi uygulanır. Uygulama bölgesi uyuştuktan sonra özel aletler kullanılarak dişin çevresi ve uçları belirli ölçüde inceltilir. Bu işlem sonucunda, tedavisi planlanan diş zirkonyum kaplama işlemi için hazır hale gelir. Yapılan inceltme işlemi, zirkonum kaplama ağıza yerleştirildiğinde büyük ve kaba bir görünümle karşılaşılmasını önler.
İnceltme işleminin ardından hastanın ağız içi temizlenir, dezenfekte edilir ve diş ölçüleri alınır. Dişlerin inceltilmesi, zirkonyum kaplamalar takılana kadar estetikten uzak bir görünüme yol açabileceği için geçici kaplamalar kullanılması bir çözüm olabilir.
Zirkonyum diş kaplamaların renginin en doğru şekilde seçilmesi için hastanın doğal diş rengi doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Zirkonyum kaplamaların rengi seçilirken kişisel tercihler önemli bir etken olsa da elde edilecek sonucun doğal bir görünümden uzaklaşmasını önlemek için doğal diş rengine uygun seçimler yapmaya özen gösterilmelidir.
Hastanın dişlerinin ölçüsü alındıktan sonraki ortalama 5 ila 7 günlük süre içinde zirkonyum diş kaplamalar hazırlanır. Kaplamalar dişe geçici olarak yapıştırılarak kullanım konforunu azaltan bir sorun olup olmadığı tespit edilir. Bu tür bir sorun tespit edildiği takdirde gerekli düzeltmeler yapılır.
Geçici yapıştırılan zirkonyum kaplamalar belirli bir süre kullanıldıktan sonra hastanın konforunu azaltan herhangi bir sorun tespit edilmezse kalıcı olarak yapıştırma yapılarak zirkonyum diş kaplama tedavisi tamamlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama Neden Avantajlıdır?
Günümüzde zirkonyum diş kaplama, mükemmel görünen aynı zamanda dayanıklı diş restorasyonlarına imkan vermesi nedeniyle sıklıkla uygulanır. Zirkonyum kronlar dayanıklı, güçlü ve estetik açıdan iyi görünümlüdürler. Buna bağlı olarak geleneksel metalle kaynaştırılmış porselen veya diğer alternatiflere göre kullanımları sıklıkla tercih edilir.
Zirkonyum Avantajları Nedeniyle Sık Kullanılan Bir Materyaldir
Dişlerin diş kısımlarına yerleştirilen ve zirkonyum materyalden imal edilen sabit protezler olan zirkonyum dişler yüksek şeffaflığa sahiptir ve metal içermez. Bu sayede diş kaplamalarında doğal bir etkiye ulaşılabilir. Zirkonyum kaplamalar sağladıkları faydalar sayesinde; diş restorasyonlarında, implant tedavisinde, rengi bozulmuş ya da kırılmış dişlerin tedavisinde kullanılabilirler.
Zirkonyum diş kaplamaların diğer bir özelliği, pürüzsüz bir yüzeye ve yüksek oranda biyouyumluluğa sahip olmasıdır. Yüzeylerinin pürüzsüz olması, plak birikiminin azaltılmasını sağlayan önemli bir etkendir. Biyouyumluluğunun yüksek olması, zirkonyum diş kaplama tedavisi gören hastalarda karşılaşılması olası alerji riskini minimize etmeyi başarır. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama, çeşitli periodontal problemler yaşayan hastalar için de konforlu çözümler olarak öne çıkar.
Zirkonyum kromlar katmanlı yapılarının da etkisiyle yüksek dayanıklılık özellikleri ile öne çıkar. Katmanlama amacıyla kullanılan porselen, katı zirkonyum mukavemetine sahip olmasa da zirkonyum alt yapıyla bağlanacak şekilde tasarlanabilmektedir. Sonuç itibarıyla zirkonyum dişlerde kırılma ya da ufalanma türü sorunlar yaşanması riski son derece düşüktür. Tüm bunların yanı sıra zirkonyum diş kaplama tedavisi, sağlıklı doku reaksiyonunu destekleme özelliği ile öne çıkar.
Zirkonyum dişler her hastanın ihtiyaçları özelinde optimum fayda sağlayacak şekilde üretilir. Bu aynı zamanda hata payını minimize etme ve her hastaya en iyi şekilde uyumu sağlayacak sonuçlara erişme imkanı verir.
Zirkonyum gerek metal alerjisi bulunan gerek metal içermeyen restorasyonları kullanmayı tercih eden hastalar için konforlu bir tercih olarak kabul edilir. Zirkonyum metal içermemesi nedeniyle diş eti bölgesinde koyulaşmaya yol açmaz. Diş eti çekilmesi yaşandığı durumda metal kenar boşlukları açığa çıkmaz, estetik açıdan rahatsızlığa neden olacak bir görünümle karşı karşıya kalınmaz.
Yarı saydam yapılı zirkonyum, komşu dişlerin rengini yansıtma özelliğine sahiptir. Çok çeşitli tonlarda zirkonyum diş üretilebildiği için her hasta özelinde doğal diş rengine en uygun zirkonyum diş kaplamalara erişme imkanı elde edilebilir.