Metal destekli porselenlere alternatif olarak geliştirilen ve yeni nesil diş kaplamaları olarak kabul edilen zirkonyum destekli porselenler estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılır. Zirkonyum dioksitten hazırlanan beyaz blokların kesilmesiyle zirkonyum kaplamalar elde edilir. Zirkonyum kaplamalar sahip oldukları avantajlı özellikler sayesinde eski model metal destekli metal porselenlerin neden olduğu dezavantajları devre dışı bırakırlar. Bunun sonucunda hastaların estetik açıdan beklentilerini en iyi şekilde karşılarlar. Zirkonyum kaplamaların diğer bir özelliği ışık geçirgenliği açısından doğal diş yapısına benzerliklerinin fazla olmasıdır.
Zirkonyum baskıya karşı üst düzey dayanıklılığı sayesinde diş kaplama uygulamalarında en çok kullanılan alt yapılardır. Diğer yandan biyolojik olarak doku dostu özelliğe sahip olan zirkonyum kaplamalar hastalarda herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmesine neden olmazlar. Zirkonyum kaplamalar diğer diş kaplamalar gibi dişin üzerine uygulanabildiği gibi eksik dişleri tamamlama amacıyla köprü şeklinde uygulanmaları da mümkündür.
Daha estetik görünümlü dişlere sahip olmak için diş kaplama tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği soru “zirkonyum mu laminate veneer mı yapılmalı” dır. Zirkonyum ve lamine kaplama estetik diş hekimliği prosedürleri olarak diş estetiği ve gülüş tasarımı kapsamında sıklıkla kullanılırlar. Her iki yöntemin de kendine özgü avantajları bulunmakta olup aynı zamanda uygulanış açısından da birtakım farklılıkları vardır.
Zirkonyum ve laminate veneer tedavileri arasındaki en büyük fark, laminate veneer yani yaprak porselen prosedürünün dişten minimal düzeyde doku çıkarılarak ya da diş doku çıkarımadan dişin ön yüzeyine uygulanabiliyor olmasıdır. Laminate veneer dişlere tek tek uygulanabilen bir prosedür iken tam kaplama olan zirkonyum diş kaplama yönteminde maddenin kalınlığına uygun olarak yer hazırlanması için çepeçevre kesim yapılması gerekliliği vardır.
Zirkonyum Dayanıklı ve Estetik Görünümlü Bir Çözümdür
Dayanıklı ve estetik bir materyal olan zirkonyum işlenebilirliği sayesinde son zamanlarda pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Zirkonyumun kullanım alanının genişlemesinin en önemli nedeni, bilgisayar sistemli desteklerin bulunmasıdır. Uygulama sırasında dokuya zarar verilmediği, dişin rengine uygun beyaz bir rengi, yüksek gerilme direnci ile düşük gren çapı olduğundan zirkonyum diş hekimliği prosedürlerinde köprü ve kron uygulamalarında monotik ve alt yapı materyali olarak, implant üstü abutment veya post-core materyali olarak ve ortodontik tedavilerde ise braket olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Bunlara ek olarak eksik dişlerin tamamlanması için implant tedavisinin uygulanamadığı durumlarda zirkonyum ile köprü uygulaması yapılabilir. Dişte doku kaybının fazla olduğu ve dolgu tedavisinin yapılamadığı durumlarda dişlerin arasındaki açıklık lamine uygulamasıyla kapatılamadığı durumlarda zirkonyum tedavisinden faydalanılması gündeme gelebilir.
Hastanın dişlerinde ileri derecede renklenme bulunuyorsa zirkonyum kullanılarak renk yansıması önlenebilir. Dolgu uygulaması ile düzeltilemeyecek olan kırıkları restore etmek için de zirkonyum tedavisinden faydalanılabilir.
Zirkonyum tıpkı doğal dişler gibi yarı geçirgen bazı zamanlarda ise opak bir yapıdadır. Bu ışığı yansıtma ve emme özelliği olduğu anlamına gelir. Diğer bir deyişle doğal dişe yakın bir görünüm elde edilir. Zirkonyum kullanmak diş yapısına canlılık ve derinlik kazandırdığı gibi diş etlerinde gri bir yansıma ve diş eti çekilmesi gibi sorunlara bağlı olarak estetik olmayan bir görünüm meydana gelmez. Çünkü zirkonyum kaplama kullanıldığı durumlarda diş etiyle uygulamanın birleştiği noktada koyu renk çizgiler oluşmaz. Zirkonyum kaplamanın diğer bir avantajı alerjik reaksiyona neden olmamasıdır. Zirkonyum kaplama dişe çok iyi tutunduğu için diş eksikliği bulunan ve implant yapılması söz konusu olmayan alanlarda kullanılması mümkündür.
Laminate Veneer Avantajlı Diş Hekimliği Prosedürlerindendir
Zirkonyum ve laminate veneer kaplama arasındaki en önemli farklardan biri; laminate veneerların dişin tek bir yüzüne, zirkonyum kaplamanın ise dişe çepeçevre yerleştiriliyor olmasıdır. Laminate veneer uygulaması dişlerin ön yüzüne uygulandığı için dişten çıkarılması gereken doku miktarı minimize edilmiş olur. Laminate veneerlar arzu edilen şekillerde, boylarda ve renklerde hazırlanabilir. Uygulama sırasında dişten az miktarda doku çıkarılır ve bu sırada diş etine zarar verilmesi riski yoktur. Bu açıdan değerlendirildiğinde laminate veneer uygulaması koruyucu bir tedavi olarak ön plana çıkar.
Laminate veneer metal ya da opak alt yapı içermez. Bu sayede üst düzey estetik sağlama özelliğine sahiptir. Laminate veneer tamamen cam seramik yapısıyla istenilen miktarda ışık geçirir. Özel bir kimyasalın kullanıldığı özel bir sistem kullanılarak dişe yapıştırılan laminate veneerların doğal dişlerden ayırt edilmesi mümkün olmaz.
Laminate veneer kaplama bazı durumlarda dişten doku çıkarılmadan da uygulanabilir. Kesim yapılması gereken durumlarda ise çıkarılacak doku minimize edilir. Laminate veneer sağlıklı ve doğal bir görünüme sahip olmayı sağlayan koruyucu bir tedavi olarak avantajlıdır. Dayanıklı ve sağlam bir malzeme kullanıldığından uzun yıllar boyunca güvenli kullanım imkanı sunar. Laminate veneer dişlerin doğal yapısını bozmadığı gibi çay, kahve, sigara ve dişlerde renklenmeye neden olan diğer etkenlerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirmez. Bu sayede lamine yüzeyinde diş lekesi ve diş taşı oluşumu minimize edilebilir.